Ako ošetriť pľuzgiere na nohách a otlaky? Vyskúšaj aspirín na kožu!

Ako ošetriť pľuzgiere na nohách a otlaky? Vyskúšaj aspirín na kožu!

Kúpili ste si nové topánky a po jednom obutí máte chuť vyhodiť ich do koša bez ohľadu na to, koľko vôbec stáli? Rozumieme vám úplne presne! Otlaky alebo pľuzgiere vznikajú najčastejšie z dôvodu trenia topánok o pokožku. Keď sa pokožka „drie“, zvyčajne vám na povrchu najskôr vznikne začervenané miesto. Neskôr dochádza k jej podráždeniu, zápalu, bolesti a opuchu. Ak trenie neutícha, na pokožke sa vytvorí akási kapsula, ktorá sa naplní tekutinou.

V jednoduchej podstate – táto kapsula a tekutina má za úlohu ochrániť podráždené miesto. V tomto prípade sa teda neodporúča pľuzgier prepichovať. Radšej nechajte, kým nepraskne sám, alebo sa „nevstrebe“. Pod jeho povrchom totižto vzniká nová koža.

Pľuzgiere a teda aj otlaky môžu byť skutočné bolestivé a ak sa do nich dostane infekcia, môžu sa dlho hojiť. Z vlastnej skúsenosti vieme, že obuť si akékoľvek topánky na nohy s pľuzgiermi nie je nič príjemné. Preto máme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým urýchlite hojenie pľuzgierov a zároveň zmiernite bolesť, ktorú vám spôsobujú.

Pozri aj: Najlepší liek na bolesť aj vypadávanie vlasov: Toto je zaručená pecka

otlak na nohe

Zdroj: Shutterstock®

Ako predchádzať vzniku otlaku?

Prv než sa vrhneme na tipy, ktoré vám pomôžu otlaky vyliečiť, je dôležité vedieť, ako vzniku pľuzgierov a otlakov predchádzať. Najdôležitejším krokom v tomto prípade je výber obuvi. Nohy máme len jedny, tak prečo si ich nerozmaznávať kvalitnou obuvou, ktorá vydrží dlhšie a zároveň nám nebude spôsobovať ťažkosti?

Odborníci odporúčajú investovať do kožených topánok, ktoré sa viac-menej prispôsobia vašim chodidlám. Ak vás aj tieto otlačia, tak ich skúste roztiahnuť. Existuje totižto niekoľko tipov, ako roztiahnuť topánky, ktoré vás tlačia (teda za predpokladu, že ste si nekúpili o číslo menšie). Dôležité je tiež vybrať si také topánky, ktorých ramienka neprechádzajú cez „kostnaté oblasti“ na chodidlách.

V druhom rade je potrebné predchádzať treniu topánok o pokožku. Čiže praktickým pomocníkom sú v tomto prípade silonky alebo rýchloobväz, ktorý chodidlo aspoň čiastočne ochráni pred trením a vznikom pľuzgierov či otlakov.

ako ošetrovať pľuzgiere

Zdroj: Shutterstock®

Čo z domácej lekárne pomáha pri otlakoch a pľuzgieroch?

Cibuľa a cesnak – najlepší domáci pomocníci, ktorí pomáhajú pri pľuzgieroch. Stačí ich len očistiť, nakrájať na kolieska a priložiť na pľuzgier, ideálne na celú noc.

Med – má antibakteriálne a protizápalové účinky, vďaka čomu je ideálny aj na ošetrenie pľuzgierov. Stačí ho naniesť na pľuzgier a nechať pôsobiť. Použite ho však len v prípade, ak nemáte otvorenú ranu!

Skorocel – už naši starí rodičia vedeli, že skorocel je liekom na mnoho rán. Stačí si len list skorocelu priložiť na pľuzgier alebo otlak, previazať a nechať pôsobiť.

Jablčný ocot – disponuje antibakteriálnymi vlastnosťami, vďaka ktorým pomáha zmierniť zápal, ktorý môže pri otlaku vzniknúť. Stačí doň namočiť tampón a jemne prikladať na postihnuté miesto.

Zelený a čierny čaj – oba čaje majú protizápalové účinky, preto ich nechajte vylúhovať a následne do nich namočte vatu. Vatou namočenou v čaji ošetríte chodidlá. Poprípade na otlaky priložte vylúhované vrecúška z čaju a nechajte pôsobiť.

Odporúčame: Akné na hrudi: Prečo vzniká a ako sa ho zbaviť prírodným spôsobom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Simona Káčerová 12.08.19 10:40

SK
karma
107.00

Zaujímavé informácie.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 12.08.19 17:29

AS
karma
108.00

na niektoré otlaky nepomôžu tieto domáce prípravky

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 20.08.19 23:08

karma
106.00

Na ošetrenie otlakov a pľuzgierov som ešte domáce prostriedky nepoužívala. Jedine by som použila med alebo skorocel.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní