Ako podporiť zdravie ciev? Blahodarný vplyv majú kvety tohto stromu!

Ako podporiť zdravie ciev? Blahodarný vplyv majú kvety tohto stromu!

Liečivú silu nemajú iba klasické bylinky. V tradičnej ľudovej medicíne sa pre svoje účinky využívajú aj stromy, a to ich rôzne časti. Pri niektorých zdravotných problémoch našla uplatnenie napríklad kôra stromov. Zberá sa brezová aj dubová kôra či kôra z bazy. Niektoré stromy zase majú liečivé listy alebo plody. No na liečebné účely sa využívajú aj kvety. Tie sa napríklad zbierajú i zo stromu s názvom sofora japonská. Už ste o nej počuli? A aké účinky majú jej kvety? Všetko dôležité sa dozviete v nasledujúcom článku.

Poznáte soforu?

Sofora japonská, latinsky Styphnolobium japonicum alebo Sophora japonica, je opadavý strom z čeľade bôbovité, dorastajúci do výšky okolo 15 až 25 metrov. Domovinou týchto stromov je východná Ázia, najmä Japonsko či Čína. Značne rozšírené sú aj v Kórei. V súčasnosti sú vysádzané prakticky naprieč celým svetom, a to najmä v miernom podnebnom pásme. Darí sa im aj v Európe či Severnej Amerike. Často sú pestované ako okrasná drevina v parkoch či alejach. Sofora je vysoký a rýchlo rastúci strom s pomerne hustou korunou guľatého tvaru. Vzhľadom sa značne podobá na agát. Staršie stromy majú sivohnedú brázditú kôru.

Mladé konáre sú olivovo zelenej farby. Listy sú nepárno perovito zložené s dĺžkou okolo 15 centimetrov. Pozostávajú z menších lístkov prevažne vajcovitého tvaru. Zospodu sú svetlozelené, zvrchu spravidla tmavšie. Sofora je charakteristická najmä svojimi kvetmi. Tie majú bielu, krémovú až žltkastú farbu a jemnú vôňu. Sú drobné a usporiadané v koncových metlinách. Objavujú sa predovšetkým v júli až auguste. Plodom stromov je struk so semenami. Na liečebné účely sa zbierajú najmä kvetné puky, respektíve ešte nerozvinuté kvety, prípadne i mladé lístky. Drevo je pevné a využíva sa ako stavebný materiál.

Odporúčame: TOP bylinky na problémy so žlčníkom: Ktoré odporúčajú bylinkári?

účinky sofory

Zdroj: Shutterstock®

Veľká pomoc pre cievy

Kvety stromu sofora japonská sú vďaka svojim účinkom významnou súčasťou tradičnej východnej medicíny. Ukrývajú množstvo účinných látok, najmä rôzne organické kyseliny a cenné flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky. Sofora, respektíve jej kvety sú však najviac cenené pre vysoký obsah látky zvanej rutín (až 20 %). Ide o flavonoid, ktorý má priaznivý vplyv najmä na cievny systém človeka. Rutín primárne zvyšuje pružnosť ciev, podporuje pevnosť kapilárnej steny a chráni pred praskaním ciev či kŕčovými žilami. Taktiež napomáha znižovať priepustnosť krvných kapilár, rovnako prispieva k podpore prekrvenia orgánov.

Sofora sa v rámci tradičnej medicíny, ale aj vo farmaceutickom priemysle, využíva pri ochoreniach žíl či problémoch s krvným obehom. Napomáha najmä pri zvýšenej lámavosti a priepustnosti krvných kapilár. Výrazne podporuje krvný obeh. Okrem toho je droga v ľudovej medicíne, najmä čínskej, využívaná aj na prečistenie a harmonizáciu tela a podporu regeneračných procesov v organizme. Sofora má tiež priaznivý vplyv na činnosť nervového systému. Pôsobí antibakteriálne aj protizápalovo, taktiež je využívaná ako prírodné diuretikum.

čaj z kvetov sofory

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť kvety pre zdravie?

Soforu japonskú je možné u nás zohnať v lekárňach, na internete alebo v predajniach so zdravou výživou, a to v rôznych formách. Dostupné sú sušené kvety stromu, ktoré sú určené na prípravu čaju. V ponuke sú tiež tinktúry z rastliny či kapsuly a tablety s obsahom rutínu, získaného z kvetov sofory japonskej. Tieto doplnky stravy sú určené najmä na podporu kardiovaskulárneho zdravia. Sú využívané ako doplnková liečba pri oslabení ciev, zápaloch žíl či rôznych cievnych ochoreniach. Môžu podporiť zlepšenie stavu kŕčových žíl či bércových vredov. Podporujú dobrú cirkuláciu krvi a prispievajú k prevencii vzniku krvných zrazenín. Podobné výživové doplnky vždy užívajte podľa pokynov a neprekračujte odporúčané dávkovanie! Užívanie prípravkov zo sofory japonskej, najmä pri konkrétnych zdravotných problémoch, môžete konzultovať s lekárom či iným odborníkom.

Pozri aj: Domáci upokojujúci kúpeľ s bylinkami: Z vane sa ti nebude chcelo vyliezť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 11.12.20 06:10

ĽŠ
karma
100.00

Už som o nej počula, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 11.12.20 09:45

AS
karma
108.00

škoda, že som sa nedozvedela, či sa predáva aj u nás

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 11.12.20 15:44

MM
karma
100.00

pre mňa neznámy strom, ale povyzvedám

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 11.12.20 19:04

karma
106.00

Ďakujem za inšpiráciu na darček pre rodičov, čaj určite ho ocenia.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 11.12.20 20:38

AK
karma
100.00

túto bylinku vôbec nepoznám ani som o nej nepočula

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 12.12.20 14:43

AT
karma
118.00

Ešte som o tejto rastline nepočula, ale skvelé ucinky

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.12.20 15:59

MC
karma
109.00

Príroda má na všetky neduhy tela pomocníka .

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 12.12.20 20:21

karma
109.00

O strome s názvom sofora japonská som ešte nepočula.Bolo by to niečo pre mňa...

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 12.12.20 23:07

karma
106.00

Soforu japonskú nepoznám ani podľa názvu, ani jej účinky, ale ma zaujala.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 13.12.20 18:59

MM
karma
107.00

O tomto strome počujem prvý krát

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 05.02.21 19:51

SK
karma
113.00

Zaujímavý článoček.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní