Rutín – zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?

Rutín – zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?

Rutín je pomerne neznáma látka. Pre ľudské zdravie má však veľkú cenu a tak sa oplatí venovať mu trochu pozornosti. Ide totiž o taký malý zázrak pre celý cievny systém. Táto látka napomáha udržovať pružné cievy a zlepšuje cirkuláciu krvi. Vďaka tomu preventívne pôsobí proti mnohým kardiovaskulárnym ochoreniam. 

V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako rutín vplýva na ľudský organizmus a aké sú najlepšie potravinové zdroje rutínu. 

Čo je rutín?

Rutín je chemická zlúčenina, ktorú zaraďujeme medzi flavonoidy. Tento glykozid rastlinného pôvodu je charakteristický svojou svetložltou farbou a čiastočnou rozpustnosťou vo vode. Objavený bol ešte v roku 1842 v listoch byliny, nazvanej ruta voňavá. V súčasnej dobe poznáme viacero jeho dobrých zdrojov. Nachádza sa v ovocí i zelenine. 

Aké má rutín účinky?

Známe sú rôzne pozitívne účinky rutínu na ľudský organizmus. Rutín pôsobí ako antioxidant, čiže má antioxidačné vlastnosti a chráni telo pred voľnými radikálmi. Najvýraznejšie však vplýva na cievny systém človeka. Napomáha totiž zvyšovať pružnosť ciev, zabezpečuje pevnosť kapilárnej steny, znižuje nadmernú priepustnosť krvných kapilár a zlepšuje prietok krvi a prekrvovanie orgánov. 

Predstavuje prevenciu pred praskaním ciev, kŕčovými žilami, častým krvácaním z nosa aj ďasien či vznikom krvných zrazenín. Taktiež napomáha v tele znižovať hladinu cholesterolu a blahodarne pôsobí na stav srdca. Rutín dokonca v tele spolupracuje s vitamínom C. Touto kombináciou sa ich účinky na organizmus zvyšujú. Má protizápalové účinky.

Ako sa môže prejaviť nedostatok rutínu?

Hoci priama korelácia medzi nedostatkom rutínu a konkrétnymi zdravotnými problémami nie je tak často diskutovaná ako pri iných vitamínoch alebo mineráloch, teoreticky by nedostatok tejto látky mohol viesť k určitým zdravotným komplikáciám, najmä týkajúcim sa cievneho zdravia a ochrany pred oxidačným poškodením.

Ak telo nemá dostatok rutínu, ľahšie sa môžu objaviť problémy, ako je zvýšená priepustnosť a krehkosť krvných kapilár či problémy s krvným obehom. Hrozí aj väčšie oxidačné poškodenie (ktoré spôsobuje oxidačný stres) či zhoršené hojenie rán.

Pozri aj: Recept na levanduľovú limonádu: Uhas svoj smäd takto antistresovo!

pohánka obyčajná

Zdroj: Shutterstock®

Rutín v potravinách – najlepšie potravinové zdroje:

1. Pohánka

Medzi najlepšie zdroje cenného rutínu jednoznačne patrí pohánka. Množstvo tejto látky v rastline však závisí od konkrétnej odrody. Navyše je rutín najviac prítomný v jej listoch a kvetoch. Semená sú na spomínanú látku o čosi chudobnejšie.

Pohánku je možné v súčasnej dobe zohnať v obchodoch v rozličných formách. Ak však potrebujete výrazne podporiť stav vašich ciev a zlepšiť pružnosť cievnych stien, poobzerajte sa po sušenej vňati pohánky obyčajnej. Zakúpite ju v lekárni, na internete či v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami.

2. Citrusy

Medzi potraviny s rutínom radíme aj citrusy, čiže citróny, limetky, pomaranče či grepy. Citrusové plody sú skvelým osviežením počas leta a sú plné ďalších účinných látok. Najviac dôležitého flavonoidu však získate z ich kôry.

Preto ju neváhajte pridávať do rozličných koláčov či nápojov. Na tento účel nezabúdajte používať plody bez chemického ošetrenia. Citrusy sú navyše bohaté na vitamín C a ako sme spomínali už vyššie, rutín a kyselina askorbová sa výborne dopĺňajú.

Odporúčame: Izbové rastliny do tmavých miestností: Tieto neuhynú ani v tmavom kúte!

moruša

Zdroj: Shutterstock®

3. Moruša

Rutín je ďalej bohato zastúpený v mnohých bobuľových plodoch. Jedálniček si spestrite morušami, čučoriedkami, višňami, čerešňami, černicami alebo čiernymi ríbezľami. Toto ovocie je plné nielen viacerých bioflavonoidov, ale i vitamínov, vlákniny či minerálov. Navyše pozitívne vplýva na činnosť mozgu i stav srdca.

Bobule pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a spomaľujú proces starnutia. Taktiež predstavujú prevenciu pred kardiovaskulárnymi a onkologickými ochoreniami.

4. Jablká

I jablká majú značný obsah rutínu. Táto cenná látka sa však nachádza predovšetkým v ich šupke. Preto ich nešúpte, ale rovno sa do nich schuti zahryznite. Toto tunajšie ovocie je navyše v obchodoch k dispozícii po celý rok.

Aj keď sú jablká z veľkej časti tvorené vodou, nachádza sa v nich i poriadna dávka vlákniny, kyseliny listovej či horčíka. Navyše pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi i znižovať vysoký krvný tlak. Ďalšími ovocnými zdrojmi rutínu sú broskyne, banány či kivi.

Odporúčame: Šupky z cibule a ich zázračné účinky: Odteraz ich už nevyhodíš!

špargľa

Zdroj: Shutterstock®

5. Špargľa

Rutín môžeme hľadať i v niektorých druhoch zeleniny. Jeho zdrojom je napríklad špargľa. Tú sa oplatí do jedálnička zaradiť aj z mnohých ďalších dôvodov. Do tela totiž dopraví i slušnú dávku vlákniny, luteínu, kyseliny pantoténovej či draslíka.

Špargľa detoxikuje a odkysľuje organizmus, pôsobí antisepticky a zlepšuje prirodzenú obranyschopnosť tela. Taktiež podporuje vyprázdňovanie. Rutín však môžeme nakoniec nájsť i v ďalších plodoch, napríklad v cukete, čiernych olivách či rajčinových šupkách.

Je možné užívanie rutínu v tabletách?

Rutín je dostupný aj vo forme tabletiek alebo doplnkov stravy. Tieto tabletky obsahujú rutín v koncentrovanej forme. Výživové doplnky rutínu sú navrhnuté tak, aby poskytovali špecifické množstvo tejto látky v každej dávke.

Doplnky s rutínom sú často vyhľadávané kvôli ich potenciálnym zdravotným prínosom, najmä v oblastiach podpory cievneho zdravia, ako sú posilňovanie kapilár, zlepšenie cirkulácie a ochrana pred oxidačným poškodením.

Pred užívaním akýchkoľvek doplnkov, ako je aj doplnok výživy rutín, je dôležité poradiť sa s lekárom. Tento krok je kľúčový najmä pre ľudí, ktorí už užívajú iné lieky alebo majú zdravotné problémy, keďže doplnky môžu interagovať s liekmi alebo ovplyvniť zdravotné stavy.

Lekár vám môže poskytnúť odporúčania týkajúce sa dávkovania a bezpečnosti, aby sa zabezpečilo, že doplnok bude pre vás prospešný a nevyvolá nežiaduce účinky. Rutín sa obvykle neodporúča užívať spolu s liekmi ovplyvňujúcimi zrážanlivosť krvi.

Dá sa rutínom predávkovať?

Doplnky s obsahom rutínu užívajte vždy v stanovených množstvách a odporúčanú dennú dávku neprekračujte. Možné vedľajšie účinky nadmerného príjmu rutínom zahŕňajú nevoľnosť, vracanie, hnačku či bolesti hlavy. V zriedkavých prípadoch sa môžu objaviť alergické reakcie, najmä vo forme kožnej vyrážky. 

Článok aktualizovaný 26.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Ľubica Šťastná 15.07.18 07:43

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré zdroje; pohánku užívam i vo forme čaju a hoci nie každému by chutil, určite sa vyplatí.

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 16.07.18 13:03

karma
110.00

Som prekvapená, v čom všetkom sa nachádza.

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 17.07.18 16:48

karma
100.00

Myslela som si, že rutín sa nachádza iba v pohanke..o iných potravinách som netušila,,Ďakujem za prospešný článok.

  • 2
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 17.07.18 18:49

AH
karma
90.00

Rutin skvely pre cievy.Dostat kupit aj v lekarni.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 18.07.18 17:12

AK
karma
100.00

Jablká zbožňujem.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 08.08.18 10:11

MC
karma
109.00

Morušu nemáme ,ale určite bude rutín aj v černiciach...

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 19.08.18 23:45

karma
74.00

skvelý článok ,šparglu mám rada a veru morušu som jedávala len ako malá u babičky ,,a vždy som bola celá pofarbená

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 13.09.18 19:36

MK
karma
100.00

toho roku ako nasýpané:)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.09.18 18:28

JK
karma
100.00

Rada som sa dozvedela zas niečo prospešné pre moje cievy

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 18.11.18 12:00

ZS
karma
100.00

tiez som vedela hlavne o semenach pohanky ako zdroji rutinu

  • 0
Odpovedať

Michal Zima 22.11.18 12:51

MZ
karma
-1.00

..clovek je po biologickej stranke tak stary, ako stary je jeho cievny system,.

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 16.02.19 18:10

JK
karma
100.00

Ani som netušil v čom všetkom sa nachádza

  • 0
Odpovedať

Dušan Varga 02.08.19 20:08

DV
karma
103.00

Článok ma zaujal, nakoľko je dobre vedieť, ako pomáhať organizmu prírodnými prostriedkami. S rutínom a jeho účinkami som sa ešte nestretol

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní