Ako čo najrýchlejšie poraziť prechladnutie? Spoľahni sa na týchto 9 bylinných pomocníkov!

Ako čo najrýchlejšie poraziť prechladnutie? Spoľahni sa na týchto 9 bylinných pomocníkov!

Vedeli ste o tom, že dospelý jedinec počas roka čelí prechladnutiu, respektíve nejakej ľahšej respiračnej viróze, v priemere 2 až 4 razy, deti dokonca ešte častejšie? Prechladnutím spravidla myslíme infekčné respiračné ochorenie postihujúce horné dýchacie cesty, ktoré môžu spôsobovať rôzne druhy vírusov, šíriacich sa kvapôčkovou cestou (pri kýchaní a kašľaní). 

Viaceré druhy vírusov sa usádzajú v horných dýchacích cestách a vyvolávajú rinofaryngitídu, teda zápal nosovej a hltanovej sliznice. Prechladnutie obvykle pripúta človeka k posteli minimálne na pár dní. Pri správnej liečbe príznaky čoskoro ustupujú a človek sa o chvíľu cíti omnoho lepšie. Pri liečbe prechladnutia je nevyhnutný oddych, pitný režim, vitamíny a prípadne aj liečivá na tlmenie sprievodných príznakov, akým je napríklad bolesť v krku. 

Skvelým pomocníkom však môžu byť aj bylinky. Vďaka svojim účinným látkam môžu dopomôcť k skoršiemu vyzdraveniu. Ktoré tradičné bylinky odporúča na prechladnutie ľudová medicína?

Aké má prechladnutie príznaky?

Keď človeka dostihne prechladnutie, k čomu častejšie dochádza v chladnejšom období, typickým signálom je, že sa celkovo necíti dobre. Na začiatku sa typicky objavuje únava, mnohých tiež pobolieva hlava. Následne sa pridávajú príznaky týkajúce sa nielen respiračného systému. Ochorenie vrcholí obvykle v priebehu 2 až 4 dní od začiatku príznakov a odznieva do jedného týždňa až 10 dní. Ak prechladnutie pretrváva dlhšie ako dva či dokonca tri týždne, je nevyhnutné zdravotný stav konzultovať s lekárom. 

Oproti vážnejším respiračným chorobám, ako je napríklad chrípka, v prípade prechladnutia obvykle nedochádza k vysokým horúčkam. Telesná teplota je zvyčajne len mierne zvýšená alebo je v norme. Okrem toho prechladnutie bežne sprevádzajú tieto zdravotné ťažkosti:

  • bolesť a škriabanie v hrdle,
  • bolesť v krku pri prehĺtaní slín, pití a jedení,
  • upchatý nos alebo nadmerná tvorba hlienov a väčší výtok z nosa,
  • nutkanie na kýchanie,
  • zhoršenie čuchu,
  • ľahší kašeľ,
  • slabosť tela,
  • bolesti svalstva a kĺbov,
  • strata chuti do jedla.

Odporúčame: Kadidlovník pravý: Prečo sa kedysi vyvažoval zlatom a ako je to dnes?

TOP 9 bylín na prechladnutie:

1. Nádchovník

Bylinka s názvom nádchovník (Plectranthus) nedostala svoje pomenovanie len tak. Táto bylina s hrubšími plstnatými listami má protizápalový účinok a blahodarný vplyv na horné dýchacie cesty. Jej listy sú skvelé na inhalovanie (napr. pri naparovaní), pretože látky v nich obsiahnuté napomáhajú uvoľňovať dýchacie cesty, zmierňujú upchatý nos a uľahčujú dýchanie. 

Liečbu prechladnutia a nádchy tiež môžete podporiť nádchovníkovým čajom. Posilňuje imunitný systém. Liečbu zápalu v ústnej dutine zase možno podporiť kloktaním odvaru z nádchovníka. 

2. Pľúcnik lekársky

Pri virózach môžete siahnuť aj po pľúcniku lekárskom (Pulmonaria officinalis), ktorý dostal svoje pomenovanie taktiež pre svoje priaznivé účinky na dýchacie ústrojenstvo. Pôsobí protizápalovo a sťahujúco a napomáha odhlieňovať. Čaj z pľúcnika je skvelým pomocníkom v boji proti nepríjemnému kašľu a podporiť ním môžete i liečbu dlhotrvajúcich pľúcnych ochorení. 

3. Dúška materina

Ak siahnete po materinej dúške (Thymus serpyllum), taktiež nešliapnete vedľa. Táto tunajšia bylinka s fialkovými kvetmi je skvelá na očistu dýchacích ciest a podporu správnej funkčnosti hrdla. Nápomocná môže byť pri mokrom aj suchom kašli či zápaloch v ústnej dutine. Posilňuje imunitné funkcie a zmierňuje bolesti hlavy. Popíjanie dúškového čaju počas prechladnutia je dobrou voľbou. 

4. Šalvia lekárska

Šalvii lekárskej (Salvia officinalis) možno pripísať viacero priaznivých účinkov na organizmus. Pomáha s prejavmi menopauzy, odstraňuje nervozitu a prispieva k ochrane zubov. A prečo po nej siahnuť aj pri prechladnutí? Šalvia má dezinfekčné a protizápalové účinky a je skvelá na výplach úst pri bolestiach hrdla. Okrem toho tiež napomáha zmierňovať kašeľ. 

5. Rumanček kamilkový

Kto by nepoznal rumanček kamilkový (Matricaria chamomilla), bežne nazývaný harmanček? Táto známa a v Európe hojne rozšírená liečivá bylina je osožná pri dlhom rade rozličných zdravotných ťažkostí. Kamilky sú známe napríklad priaznivým vplyvom na pokožku, no hodia sa aj pri liečbe prechladnutia, nádchy a zápalov dolných dýchacích ciest.

Pripisujú sa im protizápalové, dezinfekčné a upokojujúce vlastnosti. Harmančekový čaj pomôže zmierniť upchatie nosa a zmierni výtok z nosa aj bolesť hrdla. Podporí celkové zdravie dýchacích ciest a posilní imunitu. 

Odporúčame: ​Ako rozlíšiť základné typy bolesti hlavy a čo prinesie želanú úľavu?

6. Divozel veľkokvetý

Divozel veľkokvetý (Verbascum densiflorum) je mohutná rastlina s veľkými žltými kvetmi. Práve kvety tejto liečivej bylinky sa zberajú pre svoje priaznivé účinky. Pôsobia uvoľňujúco pri suchom chronickom kašli, ktorý neustupuje. Napomáhajú uvoľniť hlieny a prečistiť priedušky. Bylinka pôsobí protizápalovo v ústnej dutine a zmierňuje podráždenie slizníc. Možno ňou podporiť nielen liečbu bežného prechladnutia, ale aj chrípky, zápalov priedušiek a pľúc a osožná je dokonca aj pri astme.

7. Zádušník brečtanovitý

Ďalšia bylinka, ktorej názov nám napovedá, že je užitočná pri respiračných ťažkostiach. Zádušník brečtanový (Glechoma hederacea) dostal svoje pomenovanie podľa toho, že sa už v minulosti používal pri liečbe záduchu, teda prieduškovej astmy. Vo všeobecnosti sa uplatňuje pri ochoreniach dýchacích ciest. 

Zádušník podporuje vykašliavanie a tlmí zápaly. Napomáha odľahčiť preťažené sliznice a prínosové dutiny. Preto je pri prechladnutí a nádche tou správnou voľbou. Dopriať si ho môžete vo forme čaju. 

8. Prvosienka jarná

Možno o tom neviete, no aj prvosienka jarná (Primula veris) je liečivou bylinou, ktorá sa využíva v rámci tradičnej medicíny pri rôznych neduhoch. Zápar z prvosienky je skvelým pomocníkom pri zimných a jarných virózach, prechladnutí i vážnejších zápaloch dýchacích ciest. Pomáha tlmiť dráždivý kašeľ, no poradí si aj s hlienmi. Pôsobí antisepticky a antibioticky. Okrem toho pôsobí upokojujúco a podporuje dobrý spánok, ktorý je pri liečbe prechladnutia taktiež dôležitý. 

9. Ďumbier

Byliniek, ktoré majú priaznivý vplyv na dýchacie cesty a dokážu zmierňovať rôzne ťažkosti sprevádzajúce prechladnutie a nádchu, je naozaj mnoho. Ako posledný môžeme ešte spomenúť ďumbier lekársky (Zingiber officinale), častejšie nazývaný zázvor.

Čaj z koreňa zázvoru je skvelým pomocníkom pri prechladnutí, pretože má protizápalový, antibakteriálny aj antivírusový účinok. Osoží pri zvýšenej teplote, podporí imunitu a priaznivý vplyv má na dýchacie funkcie. Zázvorový čaj si v chrípkovom období pokojne doprajte pravidelne v rámci prevencie.

Ďalšie bylinky osožné pri prechladnutí: ibiš lekársky, echinacea purpurová, kapucínka väčšia, plody ruže šípovej, rakytník, slez maurský, fialka, baza čierna. 

Odporúčame: ​Vieš, aký je rozdiel medzi chrípkou a prechladnutím?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Elena Švachová 27.12.22 19:19

karma
109.00

Bylinky mám stále v zásobe. Sama si ich vždy nazberám a to: šípky, materinu dúšku, lipu, prvosienku jarnú, repík lekársky, mätu, medovku...Ked si varím čaj, pridám doňho aj zázvor a po odstavení, ked má čaj príjemnú teplotu, aj pravý med. A vynikajúci nápoj je na svete :-)

  • 0
Odpovedať

Alena Kmecová 28.12.22 10:27

karma
-1.00

Ja osobne mam výbornú skúsenosť aj s tymianom ako čaj 1 čajová lyžicka na 1 šálku. Jeho energia je vysujuca a zohrievajuca preto je vhodný keď je veľa hlienu. Nesmú ho však tehotné ŽENY, dojčiace nie vo veľkom množstve.

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 05.04.23 11:08

AN
karma
-1.00

skôr by som prijala nejaku radu ako tomu samotnemu prechladnutie zabranit, nejake vitaminy alebo co

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 13.04.23 14:14

OM
karma
-1.00

mne vedia vitaminy pomôct hlavne ked ich zacnem uzivat este predtym ako prechladnem, zvyknem si ich objednavat cez mojalekaren

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 17.04.23 14:12

LN
karma
-1.00

mame tieto bylinky doma ale nemôzem povedat ze by mi pri prechladnuti nejako pomohli

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 20.04.23 19:39

LN
karma
-1.00

u mna sa vzdy objavia dva priznaky a to sopel a bolestive hrdlo ale z toho sa viem rychlo dostat

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní