Ako posilniť pamäť alebo upokojiť myseľ? Táto bylina to zvládne!

Ako posilniť pamäť alebo upokojiť myseľ? Táto bylina to zvládne!

Rôzne bylinky majú na náš organizmus rozličné účinky. Mnohé si poradia s tráviacimi ťažkosťami, ďalšie podporia zdravie pečene alebo dýchacieho systému, iné zase pomôžu pri zápaloch močových ciest. Dnes sa pozrieme na bylinku, ktorá je už celé tisícročia súčasťou starej indickej medicíny ajurvédy a ktorá má priaznivý vplyv najmä na náš nervový systém. Napomáha posilniť činnosť mozgu a podporuje zlepšenie pamäte. Reč je o bakope drobnolistej, ktorá je známa predovšetkým svojimi blahodarnými účinkami na kognitívne funkcie. Zistite o nej viac v našom článku!

Poznáte bakopu?

Bakopa drobnolistá, latinsky Bacopa monnieri, je trváca rastlina z čeľade skorocelovité. Jej domovinou sú predovšetkým tropické a subtropické oblasti. Kedysi rástla hlavne v Indii, kde je pod názvom brahmi od nepamäti súčasťou ajurvédskej medicíny. Domovinou jej však bola i Čína, Japonsko, Vietnam, Srí Lanka a ďalšie ázijské oblasti. Neskôr bola zavlečená aj na juh Severnej Ameriky, dnes ju nájdeme takmer po celom svete. Bakopa je vodomilnou rastlinkou, ktorú prirodzene nájdeme rásť v záplavových oblastiach, pri brehoch riek a potokov, v mokradiach či močiaroch.

Obľubuje bahnitú pôdu a svetlé stanovištia. V mnohých oblastiach, ako aj u nás, je pestovaná ako okrasná letná rastlina v skalkách či závesných kvetináčoch, krásne a bohato totiž kvitne. Bakopa je plazivá rastlina nižšieho vzrastu a jej zelené stonky zvyčajne dorastajú do dĺžky okolo 15 až 30 centimetrov. Menšie listy sú spravidla hrubšie až dužinaté a oválne až mierne podlhovasté. Drobnejšie kvety so štyrmi či piatimi okvetnými lístkami majú bielu farbu, niekedy sú svetlomodré či ružovkasté. Rastlina vytvára bohaté súvislé porasty. 

Odporúčame: Ako odhaliť zápal v tele? Spravia to za nás listy tejto známej rastliny

účinky bakopy

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky rastlinky?

Bakopa v sebe ukrýva množstvo farmakologicky významných látok, najmä rozličné alkaloidy, flavonoidy, minerálne látky, antioxidanty či saponíny. Jej účinkami sa už zaoberali mnohé štúdie, pričom bolo preukázané hlavne anxiolytické a nootropické pôsobenie. To znamená, že rastlina zmierňuje pocity úzkosti a prirodzene podporuje činnosť mozgu a duševnú výkonnosť. Bakopa zlepšuje pamäť, schopnosť učiť sa i lepšie sa sústrediť. Na myseľ zároveň pôsobí upokojujúco. Navodzuje relax, znižuje úzkosť a nepokoj, bojuje proti nadmernému stresu a depresívnym náladám. Napomáha uvoľniť nervy aj unavené svalstvo, vďaka čomu môže prispieť ku kvalitnejšiemu spánku, zároveň odstrániť problémy s nespavosťou.

Táto bylinka je niekedy využívaná ako podporné liečivo spolu s inými liekmi pri rozličných neurózach. Môže byť osožná po mozgových príhodách či pri Alzheimerovej chorobe, taktiež pomáha aj pri nervovom vyčerpaní. Okrem toho má bakopa drobnolistá priaznivý vplyv aj na obehový systém. Povzbudzuje činnosť srdca a kontroluje krvný tlak. Pomáha mierniť ťažkosti, ako sú napríklad bolesti hlavy či šumenie v ušiach. V ajurvéde je bakopa tiež využívaná pri liečbe a tlmení príznakov astmy či epilepsie. V niektorých kultúrach našla uplatnenie pri liečbe impotencie, rovnako je používaná ako prostriedok na prečistenie krvi.

čaj z bakopy

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť bakopu pre zdravie?

Brahmi, respektíve bakopu drobnolistú je možné i u nás zohnať v rozličných formách. Na liečebné účely sa pritom využívajú všetky časti. V prvom rade je možné v lekárňach, na internete či v predajniach so zdravou stravou nájsť sušenú drogu z rastlinky, ktorá je určená na prípravu čaju. Nápoj pripravujte podľa návodu na obale a rozhodne neprekračujte odporúčané dávkovanie. I liečivé bylinky totiž môžu mať pri nadmernom užívaní nežiaduce účinky. Nápoj z bakopy má priaznivý vplyv na nervový systém človeka. Je vhodný napríklad pre študentov na posilnenie pamäti, starším ľuďom rovnako pomôže prekrviť mozog, taktiež odstráni z tela napätie po náročnom dni v práci.

Brahmi je možné v obchodoch nájsť aj ako rozpustný kávovinový nápoj, ktorý obsahuje extrakt z rastliny. Slúži na podporu pamäti a skvelo nahradí klasickú kávu s obsahom kofeínu. Dostupná je tiež bakopa vo forme kapsúl, ktoré je možné užívať ako klasické doplnky stavy. Spravidla slúžia na zlepšenie kognitívnych schopností a podporu koncentrácie. Pri užívaní akýchkoľvek výživových doplnkov dodržujte odporúčané dávkovanie a zároveň nezabúdajte na to, že takéto prípravky nie sú náhradou pestrej stravy. Nakoniec môžeme spomenúť, že v niektorých kuchyniach využívajú postrúhanú či pomletú bakopu ako koreninu.

Pozri aj: Najlepší liek na bolesť aj vypadávanie vlasov: Toto je zaručená peck


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní