Bolesť okolo pupka – kedy zbystriť pozornosť a vyhľadať lekára?

Bolesti brucha môžu mať rozmanité príčiny. V brušnej dutine sa nachádza veľké množstvo orgánov, v podstate väčšina vnútorných orgánov, pričom bolesť môže súvisieť prakticky s ktorýmkoľvek z nich. Práve to, v ktorej časti brucha bolesť pociťujeme, môže napovedať, o aký zdravotný problém ide. Napríklad pri bolesti vpravo pod rebrami možno predpokladať, že bolesť vyžaruje z pečene alebo žlčníka, pretože práve tieto dva dôležité orgány tu majú svoje miesto.

Bolesť pod ľavým rebrom zase môže súvisieť so slezinou, pankreasom či žalúdkom. Bolesti v nižších častiach brucha obvykle poukazujú na problém s črevami, močovým mechúrom či pohlavnými orgánmi. A čo ak sa bolesť vyskytuje v oblasti pupka, čiže v strede bruška? I v tomto prípade môžu byť príčiny rôznorodé. Poďme sa na ne pozrieť!

Najbežnejšie príčiny bolesti brucha okolo pupka

Bolesti v strednej časti brucha nemusia v prvom rade poukazovať na žiaden závažnejší problém. Bolesti brucha menšej intenzity z času na čas potrápia každého. Často súvisia napríklad s naším stravovaním. Ak zjeme niečo, čo sa nášmu tráviacemu traktu, takpovediac, nepáči, môže sa to prejaviť nepríjemnými pocitmi v bruchu. Príčinou tak môže byť dočasná porucha trávenia. 

K najčastejším príčinám bolestí v okolí pupka patria nahromadené plyny, respektíve nadúvanie. Plynatosť môžu spôsobiť rôzne nadúvajúce potraviny, trebárs strukoviny či kapusta, taktiež prejedanie sa či hormonálne zmeny v tehotenstve. Neraz sa pocit nafúknutia objavuje pri nepravidelnom vyprázdňovaní, teda zápche. Ak sa v strede bruška objavujú bodavé bolesti, brucho je tvrdšie, vyduté a viete, že ste dlhšie nevyprázdňovali stolicu, príčinou ťažkostí bude pravdepodobne práve zápcha.

Bolesti okolo pupka sa tiež môžu objavovať aj pri opačnom probléme s vyprázdňovaním, teda pri hnačke. V niektorých prípadoch dokonca nemusia bolesti okolo pupka súvisieť s problematickým trávením, ale na vine môžu byť psychické príčiny, napríklad veľká psychická záťaž a nadmerný stres.

Odporúčame: ​Svrbenie v pošve alebo svrbenie penisu – čo spôsobuje nepríjemné ťažkosti „tam dole“?

príčiny bolestí brucha

Zdroj: Depositphotos

Bolesť okolo pupka ako signál ochorenia

Bolesti brucha rozhodne netreba ignorovať, pretože môžu byť prejavom vážnejšieho ochorenia. Spozornieť treba v prípade náhleho výskytu intenzívnych bolestí, ako aj pri bolestiach rôznej intenzity, ktoré sú v danom mieste pociťované opakovane a dlhodobo. Aké zdravotné problémy sa môžu prejavovať práve bolesťou v okolí pupka?

Ako prvý môžeme spomenúť zápal apendixu, ktorý hovorovo označujeme zápal slepého čreva. Apendix je síce umiestnený v pravom podbrušku, no ak dôjde k jeho zápalu, bolesť býva spočiatku situovaná v nadbrušku, respektíve v strednej časti brucha. Bolesť býva tupá a postupne sa presúva do spomínaného pravého podbrušia. Príznaky zápalu apendixu nastupujú náhle z plného zdravia a patrí k nim aj nevoľnosť, zvracanie, nafúknuté brucho, zvýšená teplota a zrýchlený pulz. Pri podozrení na tento zdravotný problém je dôležité vyhľadať lekársku pomoc. Ide o závažnú náhlu brušnú príhodu, ktorá si vyžaduje odborné ošetrenie.

V strednej časti brucha sa bolesti vyskytujú aj pri črevnej nepriechodnosti, čo odborne nazývame ileus. Tento stav vzniká v prípade, ak sa črevný obsah v tenkom alebo hrubom čreve nemôže z určitých príčin posúvať, napríklad kvôli prekážke, ako je cudzie teleso alebo nestrávené zvyšky potravy. Rovnako ide o náhlu brušnú príhodu, ktorá môže predstavovať život ohrozujúci stav, ktorý si taktiež vyžaduje lekárske ošetrenie. Pri črevnej nepriechodnosti sa nárazovité bolesti objavujú po celej strednej časti brucha a zvýrazňujú sa pri dotyku. 

Ďalšie možné príčiny bolesti v okolí pupka:

  • zápalové ochorenie tenkého čreva – napr. celiakia,

  • zápalové ochorenie hrubého čreva – napr. Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída,
  • nádorové ochorenie čriev,
  • infekčné črevné ochorenie – vírusové, bakteriálne, parazitické,
  • hernia v okolí pupka – prietrž brušnej steny (hovorovo pruh),
  • aneuryzma brušnej aorty (prasknutie tepnovej výdute),
  • problém so žalúdkom – žalúdočné vredy, zápal žalúdočnej sliznice,
  • problém s pankreasom – vredy alebo zápal,
  • žlčové kamene.

Bolesť okolo pupka v tehotenstve

Bolesti okolo pupka môžu potrápiť aj tehotné ženy. Keďže sa v brušnej dutine vyvíja a rastie nový život, bolesť v tejto časti tela naženie nejednej žene strach. Slabšie prechodné bolesti brucha v tehotenstve môžu súvisieť so spomínanými poruchami trávenia. Tráviace ťažkosti, plynatosť či zápcha počas gravidity predstavujú pomerne častý problém.

Vo vysokom štádiu tehotenstva môže pobolievanie v brušnej oblasti súvisieť so zväčšujúcou sa maternicou, ktorá utláča a dráždi okolité tkanivá a orgány. Silnejšie a opakujúce sa bolesti však môžu poukazovať aj na závažnejší problém. U tehotných sa môže objaviť spomínaná hernia. Tehotenstvo a pôrod predstavujú jeden z rizikových faktorov vzniku hernie, pretože môžu spôsobiť oslabenie brušnej steny, v dôsledku čoho môže dôjsť k rozvoju pruhu.

V zriedkavých prípadoch môžu bolesti brucha poukazovať na nejaký problém s placentou, napríklad na jej predčasné odlučovanie alebo takzvanú preeklampsiu. Akékoľvek bolesti brucha v tehotenstve je vždy vhodné konzultovať s ošetrujúcim lekárom. 

Odporúčame: ​Poznáš božie drievko? Táto stará rituálna bylinka lieči mnohé neduhy!

bolesť pupka u detí

Zdroj: Depositphotos

Bolesť bruška okolo pupka u detí

Aj u detí môžu byť príčiny bolestí brucha rôznorodé. Tak ako u dospelých, tak aj u detí môžu bolesti súvisieť s prechodnou poruchou trávenia. Bolesť môže vyvolať prejedenie sa, dráždivá potravina, nahromadenie plynov, dlhšie nevylúčená stolica či hnačka.

Závažnejšie bolesti môžu poukazovať aj na ochorenie. Mnohé z chorôb, ktoré sme spomínali vyššie, sa týkajú prevažne dospelých osôb. Napríklad chronické črevné zápaly či nádorové ochorenia sa zvyknú rozvíjať až vo vyššom veku. Celiakia, autoimunitný zápal tenkého čreva, sa však obvykle prejavuje už v detstve. Pri tomto ochorení má jedinec problém s obsahom lepku v strave. Aj zápal apendixu či hernia sa pomerne často vyskytujú taktiež v detskom veku.

Bolesti brucha u detí však v mnohých prípadoch nemajú organickú príčinu, ale môžu mať psychogénny pôvod. Za bolesťami brucha u detí môže stáť stres, strach, duševná záťaž. Typickým príkladom sú bolesti brucha, ktoré sa objavujú u detí ráno pred nástupom do škôlky alebo školy. 

Návštevu lekára neodkladajte, ak:

  • sa vyskytne intenzívna náhla brušná bolesť, ktorá neustupuje,
  • sa brušné bolesti rôznej intenzity objavujú pravidelne a dlhodobo v konkrétnom mieste,
  • bolesti v brušnej dutine sprevádzajú ďalšie tráviace ťažkosti – plynatosť, zvracanie, nechutenstvo, 
  • sa bolesti brucha vyskytujú vždy po konzumácii konkrétnych potravín,
  • je boľavé brucho veľmi tvrdé a citlivé, 
  • je bolesť sprevádzaná zvýšením telesnej teploty,
  • sa bolesť brucha objaví po nehode alebo úraze,
  • sú bolesti brucha prítomné u veľmi malého dieťaťa,
  • vás trápia väčšie bolesti brucha v tehotenstve,
  • sa v moči alebo stolici nachádza krv.

Odporúčame: ​Tibetská huba Cordyceps zo seriálu The Last of Us – prekvapí ťa spôsobom rozmnožovania aj účinkami

1 komentár
Jana Čipková

Jana Čipková

17.02.2023 19:09

Výborný a poučný článok.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE