Bolesť päty u detí môže naznačovať Severovu chorobu – toto je hlavný rizikový faktor!

Bolesť päty u detí môže naznačovať Severovu chorobu – toto je hlavný rizikový faktor!

Mnohé zo známych aj zriedkavých ochorení sa týkajú prevažne detského veku. Samozrejme, vo väčšine prípadov platí, že ich výskyt sa môže menej často týkať aj dospelých osôb, no vo vyššej miere sú pacientami menšie alebo väčšie deti či dospievajúca mládež. Typickým príkladom sú ovčie kiahne, ktoré môže človek prekonať až v dospelosti, no najčastejšie sa tak stane už v detskom alebo pubertálnom veku. 

Deti sú náchylnejšie napríklad aj k zápalom stredného ucha či vírusovým črevným nákazám. I viaceré zákerné nádorové ochorenia sú typické pre detský vek, a to vrátane akútnej lymfatickej leukémie, nádorov centrálnej nervovej sústavy, Wilmsovho nádoru či tumorov zo zárodočných buniek. 

Tiež takzvaná Severova choroba sa týka predovšetkým mladších jedincov. Už ste o nej počuli? Aké ťažkosti spôsobuje okrem bolesti päty?

Čo je Severova choroba?

Severova choroba predstavuje ochorenie postihujúce pätu, respektíve pätovú kosť a okolité štruktúry. Ide o zápal pätovej kosti v okolí úponu Achillovej šľachy, spravidla sprevádzaný degeneratívnymi zmenami v oblasti rastového centra pätovej kosti.

Toto ochorenie sa nazýva aj Morbus Haglund-Sever, označuje sa tiež apofyzitída kalkanea alebo kalkaneálna apofyzitída (calcaneus = pätová kosť). Pojmom apofyzitída konkrétne označujeme zápal apofýz – kostných výbežkov, ktoré sú miestom pripevnenia svalov, šliach a väzov ku kostiam.

Severovu chorobu radíme medzi formy osteochondrózy, čo sú ochorenia kostí a chrupaviek sprevádzané poruchou vývoja tkaniva a vznikom zmien v tvare či štruktúre kostí a chrupaviek. Osteochondróza pätovej kosti predstavuje jednu z najbežnejších príčin bolesti päty u detí a adolescentov. Ochorenie môže postihovať len jednu pätu, no častejší je výskyt bilaterálnej ostrochondrózy pätovej kosti.

Odporúčame: ​Pľúcnik lekársky: To je pomoc nielen pre tvoje pľúca!

Príčiny a rizikové faktory Severovej choroby

Severova choroba patrí medzi rastové abnormality často pozorované u detí, ktorých rozvoj súvisí nielen s rastom, ale aj nadmierou fyzickej aktivity. Hlavným rizikovým faktorom je nadmerná fyzická záťaž v období rastu. Tento zdravotný problém sa najčastejšie týka detí vo veku od 7 do 15 rokov, a to vo vyššej miere chlapcov. 

Rizikovú skupinu tvoria najmä nadmerne športujúci chlapci, často ide o chlapcov venujúcich sa futbalu, basketbalu alebo behu. Nadmerná záťaž pri športe a pohybových aktivitách spôsobuje preťaženie v oblasti rastového centra pätovej kosti, kde je príčinou opakovaných mikrozranení rastových platničiek. Rizikové sú opakované nárazy na tvrdom povrchu, na ktoré sú rastové platničky pätovej kosti citlivé. 

K činiteľom, ktoré môžu zvýšiť riziko rozvoja daného problému, ešte môžeme priradiť:

  • nedostatok oddychu a regenerácie po športe a pohybových aktivitách,

  • nadváhu,
  • obuv nevhodnú na šport,
  • výskyt iného problému s chodidlom, resp. pohybovým aparátom (napr. ploché nohy),
  • genetické faktory. 

Aké má Severova choroba príznaky?

Ako sme spomenuli už v úvode, charakteristickým príznakom Severovej choroby je bolesť päty. Tá môže mať rôznu intenzitu v závislosti od závažnosti zdravotného stavu. Dieťa sa môže sťažovať na veľmi silné bolesti, ktoré vedú k obmedzeniu pohybu. Bolesť môže byť prítomná po obvode päty, prípadne po stranách alebo na zadnom okraji. 

Kvôli bolesti začína dieťa chodiť po špičkách, po ktorých chodí bez problémov. Vďaka došľapovaniu na špičky sa znižuje tlak na pätu, čím prichádza úľava od bolesti. Po fyzickej námahe sa zvykne bolesť zhoršovať, po oddychu naopak zmierňovať. Na Severovu chorobu môže poukazovať aj krívanie, opuch z vnútornej strany päty alebo zvýšená citlivosť postihnutého miesta na dotyk. 

Pozri aj: Rakovina tenkého čreva – zriedkavá, no zákerná. Aké sú prejavy?

Diagnostika Severovej choroby

Ak sa dieťa sťažuje na bolesť päty, kríva, nenašľapuje na zadnú časť chodidla a snaží sa vyhýbať pohybu a športu, je potrebné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Ortopéd nariadi potrebné vyšetrenia, pri ktorých je tiež potrebné vylúčiť iné možné príčiny bolesti päty u dieťaťa, napríklad iné ochorenie či zranenie. 

Pri diagnostike sa uplatňuje v prvom rade fyzikálne vyšetrenie a odobratie anamnézy. V prípade, že sa dieťa alebo dospievajúci jedinec sťažuje na bolesti v pätách, ktoré mu zhoršujú schopnosť chôdze a je prítomný rizikový faktor týkajúci sa nadmernej športovej záťaže, lekár môže vysloviť podozrenie práve na Severovu chorobu.

Podľa potreby môže nariadiť ešte zobrazovacie vyšetrenia, napríklad RTG, ultrazvuk, magnetickú rezonanciu s cieľom odhaliť prípadné poškodenie tkanív a vylúčiť iné možné príčiny. 

Je možné Severovu chorobu liečiť?

Liečba Severovej choroby spočíva hlavne v režimových opatreniach, ktoré eliminujú sprievodné ťažkosti a predídu zhoršovaniu stavu pacienta. Ide hlavne o:

  • zníženie nadmernej fyzickej záťaže,
  • úpravu tréningového plánu,
  • dostatok oddychu,
  • voľbu vhodnej obuvi,
  • podporu päty ortopedickými pomôckami (vrátane mäkších vložiek do topánok).

Na tlmenie bolesti sa môžu používať protizápalové lieky s analgetickým účinkom. Vhodné sú masáže a ľadové obklady. V prípade potreby je odporúčaná fyzioterapia. K zlepšeniu zdravotného stavu pacienta po zavedení režimových opatrení obvykle dochádza do pár týždňov. 

Prevencia Severovej choroby

Dôležité je myslieť hlavne na prevenciu tohto zdravotného problému u dieťaťa. Ak je dieťa fyzicky veľmi aktívne, respektíve sa venuje športu, je potrebné sa vyvarovať tomu, aby bolo tlačené za hranice svojich síl. Dôležité je vyhýbať sa nadmernému fyzickému preťažovaniu a následnému nedostatku oddychu a regenerácie. Myslieť treba na kvalitný strečing pred aj po pohybovej aktivite. K prevencii pomôže aj výber správnej obuvi a dobrá výživa. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní