Čo všetko môže spôsobovať bolesť päty? Tu sú časté príčiny!

Čo všetko môže spôsobovať bolesť päty? Tu sú časté príčiny!

Už vás niekedy potrápila bolesť päty? Ide o značne nepríjemný problém, pretože nám môže výrazne sťažovať chôdzu a celkovo pohyb. Bolesť päty pritom môže byť rôznorodá, čo často súvisí najmä s príčinou, ktorá ju vyvoláva. Prejavovať sa môže z viacerých strán, neraz vyráža najmä zo spodnej časti päty, no objaviť sa tiež môže na jej vonkajšej či vnútornej strane.

Môže byť bodavá či pálivá a môže vystreľovať aj do ďalších častí chodidiel, vrátane prednej časti nohy. Dokonca sa vzhľadom k príčine problému môže meniť aj to, kedy bolesť nastupuje. V niektorých prípadoch býva prítomná hneď po prebudení, inokedy sa zase stupňuje pri námahe, niekedy však naopak aj večer, keď je noha v pokoji. 

Bolesť päty pritom môže vznikať zo skutočne rozmanitých príčin, ktoré nemusia byť ihneď vážne. Príčinou môže byť napríklad aj útlak päty či opakovaná neprimeraná záťaž.

Riziko vzniku bolesti v danej oblasti môže zvýšiť dlhá chôdza či dlhé státie, taktiež skákanie na veľmi tvrdom povrchu. Stav môže zhoršovať nevhodná obuv aj nadváha, u detí dokonca môže bolesť súvisieť s rastom. Niekedy však za bolesťami päty skutočne stojí nejaké ochorenie. Aké najčastejšie príčiny bolesti päty poznáme?

Pozri aj: Zriedkavá rakovina vulvy: Pozor, symptómy môžu byť zavádzajúce!

plantárna fasciitída

Zdroj: Shutterstock®

Plantárna fasciitída

Medzi najčastejšie príčiny bolesti päty radíme v prvom rade takzvanú plantárnu fasciitídu. Ide o zápalové ochorenie tkaniva, respektíve väzivového pruhu zvaného plantárna fascia. Nachádza sa v spodnej časti chodidla, tiahne sa od pätovej kosti až po kĺby palcov na nohe. Toto ochorenie často vzniká z dôvodu chybnej štruktúry chodidla.

Náchylnejšie na vznik problému sú napríklad osoby s plochými alebo vysoko vyklenutými nohami. Vznik zápalu následne často súvisí najmä s pnutím fascie, ale aj nadmernou a neprimeranou záťažou. Rizikovými faktormi sú aj obezita, dlhé státie na nohách, sedavá práca, nevhodná obuv či nesprávne držanie tela. Medzi charakteristické príznaky plantárnej fasciitídy radíme:

  • ostrú bolesť od päty po prsty na nohe,
  • bolesť v oblúku päty,
  • bolesť na dotyk, 
  • bolesť prítomnú po prebudení,
  • bolesť v čase dlhšieho pokoja,
  • ústup bolesti pri chodení a pohybe. 
pätová ostroha

Zdroj: Shutterstock®

Pätová ostroha

Druhou najčastejšou príčinou bolesti päty bývajú takzvané pätové ostrohy, respektíve ostrohy pätnej kosti. Ostrohy vznikajú z dôvodu poškodenia šľachy na päte, následného ukladania vápnika a premeny funkčného tkaniva na kosť.

Pätová ostroha je vlastne zvápenatená šľacha, ktorá vybieha od pätnej kosti alebo sa tiež nachádza v úpone Achillovej šľachy. Vznik týchto výrastkov na päte pritom značne súvisí s predchádzajúcou plantárnou fasciitídou.

K rizikovým faktorom radíme dlhodobú a nadmernú záťaž nôh, nevhodnú obuv, deformity nohy, nadváhu a obezitu či úraz (napríklad pri športe). Ostrohy päty môžu mať aj asymptomatický priebeh, no ak sa prejavia, často sú prítomné nasledujúce príznaky:

  • bodavá bolesť najmä v strede päty,
  • problémy s našľapovaním na pätu (pacient sa preto snaží došľapovať skôr na špičky),
  • celkové problémy s chôdzou a pohybom, keďže sa pri nich bolesť zhoršuje,
  • bolesť na dotyk,
  • úľava od bolesti v pokoji.

Problémy s Achillovou šľachou

Bolesť päty môže poukazovať aj na ochorenie či poranenie (napríklad natrhnutie) Achillovej šľachy. Môže ísť o zápal Achillovej šľachy, ale aj takzvanú tendinózu Achillovej šľachy, pri ktorej dochádza k degeneratívnym zmenám na šľache a prestavbe jej vlákien.

K problémom s Achillovou šľachou môže opäť viesť hlavne nadmerné preťažovanie danej oblasti, vysoká fyzická námaha (napríklad pri turistike či športe), nevhodná obuv aj predchádzajúce zranenia.

Ak problémy s bolesťou päty súvisia s Achillovou šľachou, často u pacienta pozorujeme bolestivý postoj na špičkách. Bolesť môže vyžarovať aj do členka či lýtka, objavuje sa spravidla najmä pri chôdzi a pohybe. Okrem toho sa môžu objaviť aj ďalšie príznaky, ako napríklad opuch v okolí šľachy a jej bolestivé zdurenie či pocity stuhnutia v dolnej končatine.

Pozri aj: Vieš, čo je porfýria? Zisti, čo má spoločné s upírmi!

čo spôsobuje bolesť päty

Zdroj: Shutterstock®

Burzitída, Severova choroba a ďalšie možné príčiny

Bolesť päty môže mať mnoho ďalších príčin, jednou z nich je i takzvaná burzitída, čo je akútny alebo chronický zápal mazových vačkov v okolí kĺba. Pre burzitídu päty sú rizikovými faktormi opakovaný pohyb, preťažovanie, tvrdé došľapovanie na pätu, tlak obuvi, prípadne predchádzajúce poranenia.

Toto ochorenie sa prejavuje skôr tupou bolesťou v oblasti päty, ktorá je sprevádzaná opuchom aj začervenaním kože, taktiež obmedzením rozsahu pohybu. Bolesť päty sa tiež môže vyskytnúť u detí.

Ak nejde o bežnú rastovú bolesť, príčinou môže byť takzvaná Severova choroba, pri ktorej dochádza k degeneratívnym zmenám v oblasti rastového centra pätovej kosti. Najčastejšie postihuje deti a dorast vo veku od 7 do 15 rokov, teda jedincov v období intenzívneho rastu. Častejšie sa vyskytuje u chlapcov a hlavne u detí, ktoré nadmerne športujú. Pri Severovej chorobe sa bolesť zhoršuje hlavne pri pohybe, čo môže viesť ku krívaniu a našľapovaniu na špičky. 

Medzi ďalšie možné príčiny bolesti päty patrí tiež:

  • zlomenina päty alebo členka,
  • artróza,
  • artritída alebo iné reumatické ochorenie,
  • syndróm tarzálneho tunela,
  • zápal kostí,
  • ochorenia nervov.

Pozri aj: Najčastejšie príčiny bolesti kĺbov: Čo všetko ju môže spôsobovať?

liečba bolesti päty

Zdroj: Shutterstock®

Čo prinesie úľavu od bolesti?

Ak bolesť päty súvisí s nejakým zdravotným problémom, najúčinnejšie je zistiť, o aký zdravotný problém ide a zamerať sa na jeho odstránenie, teda na liečbu základného ochorenia. Ako sme však spomenuli už vyššie, príčin bolesti päty je skutočne mnoho a so správnou diagnostikou vie človeku najlepšie pomôcť lekár.

Ak vás problémy s boľavou pätou trápia dlhodobo, jeho návštevu rozhodne neodkladajte. Lekár, respektíve ortopéd, vyšetrí postihnuté miesto pohmatom, taktiež nariadi ďalšie potrebné vyšetrenia, napríklad RTG vyšetrenie.

Na základe zistenej príčiny následne stanoví vhodnú liečbu, ktorá môže zahŕňať užívanie protizápalových liekov alebo liekov znižujúcich bolesť aj opuch, podávanie kortikosteroidov formou injekcií, stabilizáciu päty (napríklad pomocou tejpovacích pásov), podporu klenby nohy vložkou aj rôzne fyzikálne terapie (napríklad elektroliečbu). V niektorých prípadoch môže byť potrebná chirurgická liečba. Pri liečbe býva nápomocné:

  • fyzické šetrenie a oddych,
  • vhodné strečingové cvičenia (v primeranej miere), 
  • nosenie vhodnej obuvi,
  • ľadové obklady (pre tlmenie akútnej bolesti),
  • masáže chodidiel,
  • kúpeľ nôh s Epsomskou soľou (tlmí opuchy, bolesti, zápaly),
  • kostihoj lekársky (napríklad vo forme gélu alebo obkladu z čerstvého koreňa).

Odporúčame: Ako sa prejavuje mykóza nechtov? Vyhraj boj s otravnou plesňou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Chromíková 13.07.21 07:37

MC
karma
109.00

Nepríjemná diagnoza.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 13.07.21 08:23

ZS
karma
100.00

Dostala som tri veľmi boľavé injekcie do päty a po čase ma prestala bolieť. Zatiaľ mám pokoj.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní