Ako sa prejavuje mykóza nechtov? Vyhraj boj s otravnou plesňou!

Ako sa prejavuje mykóza nechtov? Vyhraj boj s otravnou plesňou!

Plesňové ochorenia chodidiel radíme k najčastejšie sa vyskytujúcim kožným zdravotným problémom. Postihnúť môžu prakticky každého, i keď isté vonkajšie aj vnútorné faktory zohrávajú svoju rolu a môžu zapríčiniť, že niektorí jedinci sú skrátka na tento typ ochorenia náchylnejší. Plesňové ochorenia, respektíve mykózy nôh, môžu postihnúť nechty, ale aj pokožku na nohách, často medzi prstami. Radíme ich k infekčným chorobám a ich pôvodcami sú rôznorodé hubovité mikroorganizmy, a to najčastejšie takzvané dermatofyty (napr. Trichophyton rubrum). V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo všetko môže zvyšovať riziko výskytu mykotických ochorení nôh a nechtov, ako ochorenie rozpoznať, aj aké kroky podniknúť v prípade liečby či prevencie. 

Odporúčame: Kedy treba piť najviac vody? Toto ste možno ani netušili!

pleseň na nohách

Zdroj: Shutterstock®

Čo zvyšuje riziko plesňových ochorení?

S pôvodcami mykózy, teda s rôznymi hubovitými mikroorganizmami, je možné prísť do kontaktu na rôznych miestach. Často ide hlavne o miesta, kde ľudia bežne chodia bosí, ako sú napríklad kúpaliská, plavárne, sauny, spoločné sprchy a podobne. K prenosu môže dôjsť pri kontakte s kontaminovanou dlážkou, ale aj kontaminovanými predmetmi (napríklad obuvou, nástrojmi na pedikúru a podobne). Hubám, plesniam a kvasinkám sa pritom veľmi darí najmä v určitom prostredí, a to hlavne vo vlhku a teple. Riziko prenosu a rozvoja mykotickej infekcie môže zvyšovať:

  • nedostatočná hygiena,
  • nadmerné potenie nôh,
  • neprievzdušná a tesná obuv,
  • oblečenie z umelých vlákien (v prípade mykózy nôh najmä ponožky),
  • poranenia nechta,
  • časté využívanie spomínaných verejných priestorov.

Na mykózy nôh a nechtov bývajú náchylnejšie staršie osoby (nad 65 rokov), taktiež osoby s oslabeným imunitným systémom, ako aj diabetici. K ohrozenejšej skupine patria aj jedinci, ktorí majú problém s nedostatočným prekrvením nôh, respektíve krvným obehom. S mykózami sa častejšie môžu stretávať aj osoby v niektorých zamestnaniach, napríklad v tých, v ktorých sa vyžaduje nosenie uzavretej bezpečnostnej obuvi počas pracovnej doby. V takejto obuvi sa môže ľahko vytvoriť vlhké prostredie, ktoré je ideálne pre množenie patogénov.

prejavy nechtovej mykózy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pleseň na nohách prejavuje?

Rozpoznať plesňové ochorenia nôh či nechtov nie je nijako zvlášť náročné. Spravidla na seba upozorňujú viacerými charakteristickými príznakmi. Pri nechtovej mykóze sú prvotnými signálmi najmä rôznorodé zmeny na nechtoch, či už zmeny farby, tvaru alebo štruktúry. Pre mykózu nechtov sú typické nasledujúce prejavy:

  • žlté, biele, prípadne iné sfarbenie nechta, spočiatku len v podobe škvŕn,
  • zhrubnutie alebo drobenie postihnutého nechta,
  • pozdĺžne ryhy alebo priečne zárezy na nechtoch,
  • oddeľovanie nechta od lôžka,
  • biele zhluky pod nechtom, 
  • zápach z infikovaného nechta,
  • celková deformácia nechta (v neskorších štádiách).

Pri postihnutí pokožky, respektíve pri mykóze pokožky nôh, sú spravidla prvotnými prejavmi hlavne začervenanie, podráždenie, svrbenie aj pálenie postihnutej oblasti, taktiež opuch. Infekcia sa často začína prejavovať najmä v oblasti medzi nechtami. Pokožka sa v danom mieste olupuje a odhaľuje červenú hladkú kožu. Medzi ďalšie prejavy radíme suchú a šupinatú kožu (hlavne po boku chodidla), koža medzi prstami tiež môže byť belavá a vlhká, neraz tiež zapácha (najmä v prípade pridruženej bakteriálnej infekcie). Objaviť sa rovnako môžu pľuzgiere. 

Odporúčame: KVÍZ: Zvládneš otázky z autoškoly bez chybičky? Zisti, ako na tom si!

liečba mykózy

Zdroj: Shutterstock®

S problémom sa nehanbite navštíviť lekára

Pleseň na nohách či nechtoch predstavuje pomerne chúlostivý problém a mnohí sa s ním boja či hanbia zájsť k lekárovi. K liečbe mykotických chorôb chodidiel by však človek mal pristupovať skutočne zodpovedne. Mykózy nôh nemožno chápať len ako kozmetický problém, ale ako chorobu, ktorú je potrebné dôkladne preliečiť. Neliečenie môže viesť k šíreniu infekcie a značnému zhoršovaniu problému. Pacient s neliečenou mykózou je navyše prameňom infekcie, môže ohroziť jedincov, ktorí s ním žijú v jednej domácnosti, taktiež môže kontaminovať rôzne verejné priestranstvá, napríklad kúpaliská. Pri výskyte plesňových ochorení nôh alebo nechtov na nohách možno v prvom rade voliť rôzne voľnopredajné liečivá z lekárne, napríklad mastičky, krémy či roztoky.

Nechty je zase možné ošetriť antimykotickými lakmi. S výberom vhodných prípravkov vám môže pomôcť lekárnik. Pri ich používaní vždy dodržujte postup či dávkovanie z príbalového letáčika. Pri vážnejších infekciách alebo v prípade, že liečba voľnopredajnými prípravkami nebola úspešná, sa neváhajte obrátiť na lekára, ktorý vie najlepšie zhodnotiť váš zdravotný stav a nastaviť vhodnú liečbu. Lekár môže odporučiť lokálnu liečbu antimykotickými prípravkami, no podľa potreby aj kombinovanú liečbu, pri ktorej pacient užíva lieky s antimykotickými účinkami aj zvnútra. Vo vážnych prípadoch sa môže pristúpiť v prípade mykózy nechtov k čiastočnému alebo úplnému odstráneniu nechtovej platničky. V súčasnosti je tiež možné podstúpiť laserovú liečbu nechtovej mykózy. 

Pozri aj: Tehotenská cukrovka: Vieš prečo vzniká a ako ju včas odhaliť?

domáca liečba mykózy

Zdroj: Shutterstock®

Tipy na domácu liečbu plesne na nohách

Pri liečbe mykózy nôh a nechtov je možné vyskúšať aj rôznorodé domáce recepty. Ich účinok je však veľmi individuálny, osvedčiť sa môžu najmä v počiatočných štádiách ochorenia, prípadne je ich možné vyskúšať ako doplnok k bežnej liečbe. Spravidla sa na ne neoplatí spoliehať v neskorších štádiách choroby a pri skutočne rozsiahlych mykotických infekciách (napríklad v prípade postihnutia viacerých nechtov na nohe). Pri domácej liečbe sa vo všeobecnosti odporúčajú následné suroviny a ingrediencie:

  • ocot – do lavóra s teplou vodu pridáme pohár octu a nohám pravidelne doprajeme 15-minútový kúpeľ. 
  • sóda bikarbóna – do lavóra s teplou vodou pridáme 5 PL sódy bikarbóny a nohám opakovane doprajeme 15-minútový kúpeľ.
  • čajovníkový esenciálny olej (tea tree oil) – olej zriedime v pomere 1:1 s ľubovoľným rastlinným olejom a aplikujeme na postihnuté miesto, prípadne pridáme pár kvapiek do lavóra s vodou a nohy máčame 15 minút. 
  • oreganový olej – taktiež ho v menšom množstve nakvapkáme do vody a nohy pravidelne namáčame.
  • cesnak – strúčik čerstvého cesnaku nastrúhame, zmes priložíme na postihnutý necht a obviažeme obväzom alebo gázou. Necháme pôsobiť niekoľko hodín. Opakujeme niekoľko dní po sebe.
  • bórová voda taktiež pridáme do lavóra s vlažnou vodou a nohy pravidelne máčame 15 minút. 
prevencia nechtovej mykózy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pred plesňami na chodidlách chrániť?

Pred plesňovými ochoreniami chodidiel a nechtov je však vhodné sa v prvom rade chrániť. Ich liečba totiž môže predstavovať zdĺhavú záležitosť, dokonca môže ísť o stále sa opakujúci problém. Znížiť riziko mykotických ochorení je možné hlavne minimalizovaním možných rizikových faktorov, tiež dodržiavaním určitých zásad. V rámci prevencie majú význam najmä nasledujúce opatrenia:

  • dodržiavanie dostatočnej hygieny nôh,
  • dôkladné utieranie nôh a pokožky medzi prstami dosucha,
  • používanie vlastného uteráka,
  • používanie vlastnej obuvi aj vlastných nástrojov na ošetrovanie nechtov,
  • používanie vhodnej obuvi (napríklad vlastných šľapiek) v spoločných sprchách, saune aj pri bazénoch,
  • pravidelná dezinfekcia uzavretej obuvi,
  • nosenie kvalitných bavlnených ponožiek,
  • pravidelné vetranie nôh,
  • používanie vhodných ošetrujúcich prípravkov v prípade nadmerného potenia nôh.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Jana Komadová 09.07.21 17:24

JK
karma
100.00

Je to nepríjemné ochorenie

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 04.03.24 19:36

OM
karma
-1.00

Odporučte niečo čím sa dá zbaviť plesne na nechtoch a ešte by ma zaujímalo koľko trvá zbaviť sa jej.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Bergova 06.03.24 09:31

ZB
karma
-1.00

muz na plesen na nechte pouzival Abicin lak a teda kym sa mu to podarilo dat doporiadku trvalo to skoro rok

  • 0
Odpovedať

Sofia Lokosova 08.03.24 20:36

SL
karma
-1.00

sama viem ze je to dost neprijemne a hlavne trva dlhu dobu kym sa cloveku podari tej plesne zbavit

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní