Tehotenská cukrovka: Vieš prečo vzniká a ako ju včas odhaliť?

Tehotenská cukrovka: Vieš prečo vzniká a ako ju včas odhaliť?

Tehotenstvo je nepopierateľne krásne obdobie v živote ženy. Okrem radosti však so sebou prináša aj riziká, ktoré na budúcu mamičku môžu číhať v jeho priebehu. Jedným z nich je aj takzvaný tehotenský diabetes alebo inak aj tehotenská cukrovka.

Ako cukrovku diagnostikovať a treba sa vopred znepokojovať, ak nám ju zistia? Akú liečbu je potrebné podstúpiť pre jej vyliečenie?

Odporúčame: Šokujúce mýty o cukre: Čo potrebuješ vedieť o tomto tichom zabijakovi?

tehotenská cukrovka jedálniček

Zdroj: Shutterstock®

Prečo tehotenská cukrovka vzniká?

Pojem tehotenská cukrovka je vám určite dobre známy, ak ste už mamičkou alebo sa práve v radostnom očakávaní nachádzate. Najznámejším rizikovým faktorom tohto typu cukrovky je dedičnosť, ale aj vek rodičky nad 35 rokov, nadmerná obezita či rôzne iné zmeny, ktoré sa v našom tele počas tehotenstva dejú. Cukrovka počas tehotenstva vzniká pre zväčšujúcu sa placentu, ktorá tvorí hormóny. Tie oslabujú funkciu inzulínu v tele, ktorý nezvláda udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Hodnoty cukru sa tak niekoľkonásobne zvyšujú.

Aké sú príznaky tehotenskej cukrovky?

Vo väčšine prípadov budúca mamička nepociťuje pri cukrovke závažné zdravotné problémy. Ak sa príznaky cukrovky objavia, ide o časté močenie, pocit neustáleho smädu, únavu a v tomto období sa môžu vyskytovať aj kvasinkové infekcie.

Neprehliadni tiež: Ako súvisí cukrovka a zdravý úsmev

cukrovka

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa tehotenská cukrovka vyšetruje?

Vyšetrenie na prítomnosť tehotenskej cukrovky prebieha u ošetrujúceho gynekológa. Úkon prebieha v dvoch fázach, pričom prvé vyšetrenie na tehotenskú cukrovku sa koná do 14. týždňa tehotenstva. Mamička príde do ambulancie nalačno (môže piť iba čistú vodu alebo nesladený čaj), kde jej sestrička odoberie krv. Z výsledkov sa stanoví prítomná hladina cukru v krvi. V prípade, že je nález do hodnoty 5,1 znamená to, že je hladina v norme. Ak nameraná hladina prekročila hodnotu nad 7, pacientke je diagnostikovaný tehotenský diabetes.

Druhá fáza sa vykonáva medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva formou takzvaného záťažového glukózového tolerančného testu. Tento test budúce mamičky v láske príliš nemajú. Vopred sa obávajú, že im z vypitia príliš sladkej glukózy príde nevoľno. V princípe ide o vypitie namiešaného roztoku – 3 dcl vody a 75 g glukózy. Dnes už však vo viacerých lekárňach možno dostať aj ochutené roztoky a samotný test tak už nie je nepríjemný. Na krvné odbery príde mamička opäť nalačno a realizujú sa pred vypitím glukózy, hodinu po vypití a následne aj dve hodiny po jej vypití. Počas celého testu by mala byť pacientka v pokoji a mala by sa vyvarovať fyzickej aktivite.

Inšpiruj sa: Nadmerný smäd – nedostatok tekutín alebo príznak ochorenia? Pozor, môže to byť vážne!

tehotenská cukrovka vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock®

Čo ak je mamičke tehotenská cukrovka diagnostikovaná?

Ak sú hodnoty druhej fázy testovania nad hladinou normálu a lekár mamičke tehotenskú cukrovku diagnostikuje, netreba sa vopred obávať. Lieky sa nasadzujú iba v ťažších prípadoch cukrovky. Najčastejšie sa však tehotenská cukrovka lieči úpravou jedálnička formou diéty – mamička by mala obmedziť množstvo prijatých sacharidov a potravín, ktoré majú vysoký glykemický index (napríklad sladkosti, vyprážané jedlá a polotovary, šťavy a džúsy z ovocia, jedlá s prídavkom múky či škrobu a iné). Vhodné potraviny sú ryby, biele mäso, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny, maslo, avokádo či potraviny s vysokým obsahom vlákniny ako otruby, ľanové semienka a iné.

Pozri aj: Cukrovka 1. typu: Prečo vzniká a čo by sme o nej mali vedieť?

tehotenská cukrovka test

Zdroj: Shutterstock®

Na čo si v prípade tehotenskej cukrovky dať pozor?

Budúca mamička s diagnostikovanou cukrovkou by sa mala vyvarovať prílišnému pohybu a nadmernej fyzickej aktivite. Dopriať si môžete chôdzu, ideálne vo forme vychádzkového tempa.

Pozor by ste si mali dať aj na hodnotu hladiny cukru v krvi. Tá sa stanovuje takzvaným glukomerom, ktorým si urobíte do prsta malý vpich a testovacie prúžky vám na základe vašej krvi vyhodnotia výsledok.   

Zostáva tehotenská cukrovka v tele aj po pôrode?

Zvyčajne sa hladina cukru po pôrode vráti do normálu a pravidelné merania cukrovky už nie sú potrebné. Avšak, v rámci preventívnych gynekologických prehliadok by hladina cukru mala byť i tak naďalej kontrolovaná, aby nedošlo k vzniku cukrovky II. typu.

Zaujme ťa aj: Najlepší nápoj proti cukrovke: Zmeny uvidíš už za pár dní!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní