Šokujúce mýty o cukre: Čo potrebuješ vedieť o tomto tichom zabijakovi?

Šokujúce mýty o cukre: Čo potrebuješ vedieť o tomto tichom zabijakovi?

Sladké dochucovadlo, na ktoré niektorí nedajú dopustiť, niektorí sa ho nevedia nabažiť či vzdať a pre niektorých predstavuje doslova pohromu... Cukor, ktorý poznali už staroveké civilizácie, v súčasnosti nemá príliš dobré renomé a podľa mnohých výskumov, vedcov a lekárov môže za obezitu a iné nepríjemné civilizačné choroby.

Ako to však často býva, aj v takejto kontroverznej tematike sa nájdu mýty, ktorým mnoho ľudí verí a riadi sa nimi, pritom ide len o obyčajné klamstvo. My sme vybrali tie najväčšie mýty o cukre a ponúkame vám aj vysvetlenia, aby ste vedeli, ako to s tým obľúbeným aj zatracovaným sladkým dochucovadlom naozaj je.

Pozri aj: Poznáš vitamín PP? Pozri, čo všetko spôsobuje jeho nedostatok!

mýty o cukre

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus 1: Cukor = zlo

Začneme tým najväčším mýtom zo všetkých, a síce, že všetok cukor je zlý a vyhýbať by sme sa mali každému druhu cukru bez výnimky. Odborníci na výživu však upozorňujú, že aj keď má každý druh cukru rovnaký efekt na organizmus, nie všetky musíme ihneď zatratiť a vyradiť zo svojho života. Cukor je totiž potrebný pre správne fungovanie organizmu, a to najmä mozgu, pre ktorý predstavuje akési palivo.

Potrebné je rozlišovať medzi cukrom prírodným, ktorý obsahuje aj ďalšie výživné zložky pre telo človeka a cukrom rafinovaným, ktorý bol predtým spracovaný a týchto živín zbavený. V prípade prírodného cukru hovoríme napríklad o mede, agáve či javorovom sirupe, v prípade rafinovaného o bielom a hnedom cukre. Prírodný cukor môžete do tela prijímať aj vo forme fruktózy, z ovocia. Ani prírodného cukru však nemôžete zjesť, koľko chcete, na to pamätajte! Všetko s mierou, všetok cukor, aj prírodný, je cukor.

umelé sladidlá nie sú zdravé

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus 2: Umelé sladidlá sú zdravé

Mnohí ľudia žijú v domnienke, že keď používajú umelé sladidlá, žijú zdravšie. Odborníci na výživu však pri tomto mýte len krútia hlavami. Umelé sladidlá sú síce zbavené kalórií a majú minimálny či žiadny vplyv na cukor v krvi, no je dokázané, že zvyšujú pocit hladu a ľudia, ktorí to s nimi preháňajú, v konečnom dôsledku zjedia viac kalórií denne. Takže s umelými sladidlami by to zdraví ľudia nemali vôbec preháňať, skôr sa im oblúkom vyhýbať. Pozor aj na stéviu a rozhodne si posvieťte aj na „light“ prevedenia potravín, v ktorých je umelých sladidiel neúrekom.

bez cukru nie je zdravšie

Zdroj: Shutterstock®

Mýtus 3: Potraviny light a zero sú vždy lepšie

Aj vy ste z tých, ktorí v obchodoch vyhľadávajú nápoje light, zero, po slovensky jednoducho bez cukru? Ako už bolo spomenuté v predchádzajúcom bode, tieto výrobky sú doslova napratané umelými sladidlami, čo pre zdravého človeka nie je prospešné. Nápoje a jedlá tohto druhu využívajú umelé sladidlá na zníženie celkových kalórií výrobku, čo sa musí vždy niekde odraziť. Podobné je to aj s výrobkami low fat, teda nízkotučnými... Výrobkom, označovaným ako „bez cukru“, by ste sa mali vyhýbať. Radšej skonzumujte či vypite klasický produkt a kontrolujte si príjem cukru počas dňa. Pokiaľ ho jete v rozumných hladinách, nepriberiete, nedostanete cukrovku a ani nezomriete o niekoľko rokov skôr, ako to často čítame či počúvame v médiách.

Zaujme ťa: Pesticídy v jedle: Takto jednoducho sa môžeš pred nimi ochrániť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Libuše Šumná 21.05.18 10:59

karma
113.00

zajímavý článek

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 21.05.18 21:35

karma
109.00

Čo sa dá,osladím si medom.Biely cukor používam len výnimočne,napr.ked varím púpavový med.Do kávy si dám na špičku kávovej lyžičky trstinový cukor.Len aby za pár rokov nepísali,aký je biely cukor zdravý.Tak ako zatracovali bravčovú masť a teraz píšu aká je zdravá-zdravšia než maslo...vraj :-)

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní