Nové využitie cukru podľa odborníkov: Hojenie rán nebolo nikdy jednoduchšie

Nové využitie cukru podľa odborníkov: Hojenie rán nebolo nikdy jednoduchšie

Biely cukor všetci poznáme ako sladidlo, ktoré sa využíva na osladenie rôznych pokrmov, no predovšetkým zákuskov. No aj taký čaj s lyžičkou cukru nie je nikdy na zahodenie. Cukor sa však pridáva aj do rôznych telových či pleťových peelingov, vďaka čomu už môžeme hovoriť o jeho všestrannom využití. No prednedávnom odborníci prišli so zistením, že cukor pomáha aj pri hojení rán. Stačí lyžička cukru a rana sa môže hojiť oveľa rýchlejšie.

Hovoria tak o akejsi nádeji pre ľudí, ktorým boli amputované končatiny. Hojenie takýchto rán predstavuje zdĺhavý a bolestivý proces. Vo Veľkej Británii však už pár rokov dozadu začali s využívaním revolučnej metódy, pri ktorej sa pacienti liečia kryštálovým cukrom. Cukor údajne nedovoľuje baktériám v rane množiť sa, vďaka čomu dochádza k rýchlejšiemu a menej bolestivému hojeniu rán.

ako podporiť hojenie rán

Zdroj: Shutterstock®

Cukor ako liek na hojenie rán

Veľmi dobre vieme, že cukor je potrebný pre fungovanie ľudského tela. Je totižto energetickou zásobárňou pre náš organizmus. A aj keď sa hovorí o jeho negatívnych účinkoch, tie pozitívne ich dostatočne prevyšujú. Pozor si však treba dávať na jeho nadmernú konzumáciu. Nadmerný príjem totižto môže byť príčinou obezity i mnohých ďalších chronických ochorení.

Strava s vysokým obsahom cukru môže prispieť k vzniku akné, kvasinkovej infekcie, depresie, no môže sa podpísať aj pod vznik cukrovky. Rozhodne to s nim netreba preháňať, pretože nadmerné množstvo cukru v krvi, teda hyperglykémia, môže spôsobiť poškodenie nervov i viacerých orgánov.

Na druhej strane však cukor zachraňuje životy. Ide o liek využívaný predovšetkým v ľudovej medicíne v Afrike. A práve takúto revolučnú liečbu priniesol do Veľkej Británie lekársky asistent Moses Murandu pochádzajúci zo Zimbabwe. Liečbu cukrom vyskúšal na pacientovi, ktorému kvôli vredu museli amputovať nohu nad kolenom. Štandardná liečba v hojení však bola neúčinná. Nezaberali antibiotiká a ani iné moderné liečivá. Avšak cukor bol v tomto prípade úspešný. Do dvoch týždňov sa rana zlepšila, znížila svoju veľkosť a veľmi dobre sa hojila.

Odporúčame: Časté spúšťače migrény: TOTO môže byť aj tvoj problém

cukor a hojenie rán

Zdroj: Shutterstock®

Ako funguje liečba cukrom?

Cukor stačí nasypať na ranu, obviazať a nechať „pôsobiť“. Keďže v akejkoľvek otvorenej rane sa nachádzajú baktérie, ktoré k množeniu potrebujú vodu, cukor ju pohlcuje a baktérie sa tak nemnožia. Žiadne vlhké prostredie = žiadne baktérie, ktoré by bránili hojeniu rany. Vďaka cukru sa tak akákoľvek rana hojí rýchlejšie a hlavne bez bolestí. Vedci dokonca zistili, že cukor pomáha pri hojení rán tým, že napomáha tvorbe nových krvných ciev. Tie sú pre hojenie rán rozhodujúce.

Kto by mal podstúpiť hojenie rán cukrom?

V Afrike sa cukor na liečbu hlbokých rán používa už pomerne dlho. Je vhodné použiť ho na liečbu rán po amputáciách, no službu spraví aj pri ranách po akejkoľvek operácii, pri preležaninách či rôznych vredoch. Za vyskúšanie stojí aj pri rôznych rezných ranách či odreninách.

Účinky cukru však skúmajú aj naďalej. No už teraz je jasné, že sú viac ako len pozitívne. A všetci tí, ktorí liečbu cukrom podstúpili, si ju len a len pochvaľujú.

Neprehliadni: Čo je žihľavka? Rozpoznaj tento nepríjemný zdravotný problém


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 08.07.21 06:01

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavá liečba.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 15.07.21 19:15

MC
karma
109.00

Poriadne ma to prekvapilo aké má cukor využite aj v liečbe.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.10.21 20:23

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní