Rakovina tenkého čreva – zriedkavá, no zákerná. Aké sú prejavy?

Rakovina tenkého čreva – zriedkavá, no zákerná. Aké sú prejavy?

O rakovine hrubého čreva počúvame pomerne často. Nemožno sa však tomu čudovať, keďže toto zhubné ochorenie je v súčasnej dobe značne rozšírené, a to najmä v rozvinutých krajinách. Dokonca Slovensko je na popredných priečkach v zozname krajín, v ktorých je najvyšší výskyt tohto typu rakoviny.

Je preto dôležité, aby sa šírilo povedomie o tomto ochorení, jeho príčinách, prejavoch a hlavne formách prevencie. Naopak rakovina tenkého čreva patrí k značne zriedkavým druhom zhubných ochorení tráviaceho traktu. Nie je však na škodu niečo o nej vedieť!

Rakovina tenkého čreva

Pojem rakovina tenkého čreva zahŕňa celý rad zhubných nádorových ochorení danej časti tráviacej sústavy. Nádory v tenkom čreve sú zriedkavé a predstavujú asi len 1 až 2 % zo všetkých nádorov zažívacieho traktu. V prípade rakoviny tenkého čreva je postihnutý najdôležitejší segment tráviacej trubice, je to totiž úsek, v ktorom prebieha najdôležitejšia časť trávenia. Tenké črevo je umiestnené medzi žalúdkom a hrubým črevom a rozoznávame na ňom tri časti, a to dvanástnik (duodenum), lačník (jejunum) a bedrovník (ileum). 

Zhubné nádory sa môžu objaviť prakticky v ktorejkoľvek z uvedených častí. Okrem zhubných nádorov sa však v tenkom čreve vyskytujú aj benígne, čiže nezhubné nádory. Medzi najčastejšie malígne (zhubné) nádory, prítomné v tenkom čreve, radíme adenokarcinómy, karcinoidy, sarkómy aj lymfómy. 

Typy nádorov v tenkom čreve:

  • adenokarcinóm – tvorí 50 % prípadov rakoviny tenkého čreva, vychádza z epitelu a najčastejšie sa objavuje v dvanástniku a proximálnom lačníku,

  • karcinoid – neuroendokrinný nádor, najčastejšie sa objavuje v bedrovníku,
  • sarkóm – mezenchýmový nádor,
  • malígny lymfóm – vychádza z lymfatického tkaniva, u detí do 10 rokov je to najčastejší typ nádoru tenkého čreva, častejšie je prítomný v bedrovníku. 

Odporúčame: Následky ochorenia COVID-19: Ťažkosti po prekonaní môžu byť dlhodobé!

príznaky rakoviny tenkého čreva

Zdroj: Shutterstock®

Aké má rakovina tenkého čreva príznaky?

Nádory v tenkom čreve, podobne ako aj na mnohých iných miestach, zostávajú často dlhú dobu bez povšimnutia. Prvé štádiá rakoviny tenkého čreva prebiehajú obvykle bez akýchkoľvek klinických prejavov. Sprievodné ťažkosti sa obvykle objavujú až neskôr, a to najmä v dôsledku väčšieho nárastu nádoru, prípadne šírenia nádorových buniek.

Pre rakovinu tenkého čreva sú charakteristické hlavne rôzne tráviace ťažkosti, ktoré bývajú ale veľmi neurčité, pretože poukazovať môžu na dlhý rad iných rôznorodých ochorení tráviaceho traktu.

Na prítomnosť nádoru v tenkom čreve môžu poukazovať nasledujúce príznaky:

  • kŕčovitá bolesť v brušnej oblasti,

  • krátkodobá a opakovaná črevná nepriechodnosť (ak nádor prerastá do okolia alebo sa v postihnutej oblasti tvoria zrasty),
  • hnačky, 
  • časté nutkanie na stolicu,
  • strata telesnej hmotnosti,
  • nechutenstvo,
  • okultné (skryté) krvácanie (prítomnosť krvi v stolici možno odhaliť testom),
  • stopy tmavočervenej krvi v stolici,
  • hmatateľná masa v bruchu.

Príčiny a rizikové faktory rakoviny tenkého čreva

Podstatou vzniku rakoviny tenkého čreva je nekontrolovateľný abnormálny rast buniek (ktoré majú potenciál šíriť sa do okolia) a následný vznik zhubného novotvaru. Prečo sa však rôzne bunky začnú v oblasti tenkého čreva množiť, nie je úplne objasnené. Presné príčiny vzniku mnohých typov nádorov v tenkom čreve nie sú presne známe. Odborníci hovoria hlavne o viacerých rizikových faktoroch, ktoré môžu zvyšovať riziko rozvoja daného zhubného ochorenia. 

Za zásadný faktor s významným vplyvom je považovaná najmä genetická predispozícia. Niektoré nádory sú teda geneticky podmienené. Vyššie riziko rozvoja malígnych nádorov je napríklad u osôb s Lynchovým syndrómom, familiárnou adenomatóznou polypózou (FAP) alebo Peutzovým-Jeghersovým syndrómom. Tieto dedičné ochorenia zvyšujú riziko vzniku zhubných nádorov v tráviacom trakte alebo mimo neho. Vyššie riziko rakoviny tenkého čreva môže byť prítomné okrem toho aj u osôb s Crohnovou chorobou, čo je chronické zápalové ochorenie tráviaceho ústrojenstva, a to najmä čriev.

Taktiež sa hovorí o možných rizikových faktoroch súvisiacich so životným štýlom jedinca. Riziko môže zvyšovať fajčenie, alkohol, nezdravá strava (nadmerná konzumácia spracovaného mäsa, nedostatok zeleniny a ovocia) alebo obezita, no tieto faktory neboli preukázané ako kľúčové. Tenké črevo však nemusí postihnúť len primárny nádor, teda nádor, ktorý vznikol priamo v tenkom čreve. Diagnostikované sú aj sekundárne nádory. V tomto prípade nádor vznikol na inom mieste a do tenkého čreva sa dostal vo forme metastáz. Pri sekundárnych nádoroch tenkého čreva je teda príčina zrejmá – a tou je nádor v inom orgáne. 

Odporúčame: Nadmerná konzumácia alkoholu: Riziko ktorých ochorení zvyšuje?

endoskopia

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika rakoviny tenkého čreva

Pri spozorovaní vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí návštevu lekára nikdy neodkladajte. Menované ťažkosti vo väčšine prípadov nie sú spôsobené rakovinou, vyvolané môžu byť dlhým radom iných ochorení, a to predovšetkým ochorení tráviaceho systému. Ťažkosti s trávením môžu poukazovať na intolerancie, zápaly, infekcie, vredy a môžu mať mnohé iné príčiny. V menšom množstve prípadov však vážnejšie problémy s trávením naozaj súvisia s prítomnosťou nádoru v tráviacom trakte. Práve preto je nevyhnutné podstúpiť potrebné vyšetrenia a nájsť príčinu problémov. Ak je príčinou skutočne nádor, včasná diagnostika je často rozhodujúca. 

Pri diagnostike lekár v prvom rade sleduje prítomné klinické príznaky. Klásť dôraz je potrebné aj na rodinnú anamnézu. Lekár by mal mať informácie o tom, či sa v rodine vyskytli akékoľvek zhubné ochorenia. Spomedzi rôznych vyšetrovacích metód sa uplatňuje napríklad RTG snímok brucha alebo CT vyšetrenie, USG vyšetrenie brucha, taktiež magnetická rezonancia. Pri diagnostike akýchkoľvek ochorení tráviaceho traktu sa obvykle využíva aj endoskopické vyšetrenie, a to gastroskopia alebo kolonoskopia. Pri gastroskopii lekár prehliada zvnútra horné časti tráviacej sústavy, pri kolonoskopii zase dolné úseky tráviaceho traktu. 

Počas endoskopického vyšetrenia je možné nielen preskúmať sliznicu tráviaceho traktu, ale aj odobrať podľa potreby vzorku z nájdeného útvaru, ktorú je následné možné zaslať na histologické vyšetrenie. Niekedy sa využíva aj takzvaná kapsulová endoskopia, pri ktorej pacient prehltne tabletu so sondou, ktorá zaznamenáva snímky tráviaceho traktu. Pri tomto vyšetrení však nie je možné odobrať vzorku tkaniva. 

Aké sú možnosti liečby rakoviny tenkého čreva?

Konkrétna liečba rakoviny tenkého čreva závisí od mnohých rôznych faktorov, a to napríklad od typu a rozsahu nádoru, štádia ochorenia, veku pacienta i jeho celkového zdravotného stavu. Štádium rakoviny sa stanovuje na základe prevedenej histológie, ale aj zobrazovacích metód a laboratórnych testov. Podľa toho následne i lekár u konkrétneho pacienta určuje postup liečby. Ak je to možné, prakticky vždy sa bez ohľadu na druh nádoru pristupuje k jeho chirurgickému odstráneniu.

Obvykle platí, že čím je nádor menší, je i ľahšie operovateľný. Pri rozsiahlejších nádoroch je neraz nevyhnutné odstrániť aj časť čreva či dokonca ďalších orgánov, ako aj priľahlé lymfatické uzliny. Okrem toho sa uplatňuje aj chemoterapia alebo rádioterapia (ožarovanie). Chemoterapia sa neraz využíva pred chirurgickým zákrokom na zmenšenie nádoru, alebo následne po operácii. U pacientov s adenokarcinómom tenkého čreva však rádioterapia a chemoterapia nemajú väčší význam, pri iných typoch nádorov však môžu tieto metódy liečby vykazovať lepšie výsledky.

Prognózy pri rakovine tenkého čreva

Prognóza ochorenia závisia od mnohých faktorov. Závisí na tom, v ktorom štádiu bol nádor objavený a kedy bola zahájená liečba, o aký typ nádoru ide, ako nádor reaguje na liečbu a na mnohých ďalších faktoroch. Čím skôr je ochorenia objavené, tým sú možnosti liečby spravidla lepšie. 

Napríklad spomenuté adenokarcinómy však mávajú vo všeobecnosti najhoršiu prognózu s päťročným prežívaním od 15 do 20 %. O úspešnosti liečby a prognóze je vždy vhodné sa porozprávať priamo s ošetrujúcim lekárom. 

Tipy na prevenciu črevných nádorov:

  • zdravo sa stravujte – jedálniček by mal obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, dostatok vlákniny, obmedziť je vhodné nadmernú konzumáciu mäsa, nasýtených tukov aj rafinovaných cukrov,
  • udržiavajte si primeranú telesnú hmotnosť,
  • nefajčite,
  • obmedzte nadmernú konzumáciu alkoholických nápojov,
  • udržiavajte telo v pohybe,
  • ak je vám diagnostikované zápalové ochorenie čriev, dôsledne dodržujte liečbu nastavenú lekárom a podstupujte pravidelné prehliadky,
  • ak je vám diagnostikovaný niektorý vyššie spomínaný genetický syndróm zvyšujúci riziko nádorov v tele, nevynechávajte pravidelné kontroly u lekára (nezníži to riziko ochorenia, ale pomôže včas odhaliť rastúci nádor).

Odporúčame: Adenóm hypofýzy: Ako sa môže prejavovať nádor na podmozgovej žľaze?

Aktualizovaný článok: 17.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 25.04.22 07:41

ĽŠ
karma
100.00

Zákerné ochorenie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní