Najmalebnejšie slovenské dedinky a obce: Neváhaj a určite ich navštív!

Najmalebnejšie slovenské dedinky a obce: Neváhaj a určite ich navštív!
  • 07.05.2022
  • Michaela Kožáková

„Dedinka v údolí, srdce ma zabolí." Túto pieseň pozná snáď každý. Na Slovensku máme množstvo okúzľujúcich a rozprávkových dedín a obcí, ktoré chytia za srdce každého návštevníka. Aby sme boli presní, je ich dokopy 2927. Každá z nich je jedinečná a krásna. Jedna vyniká svojou polohou, iná zase nenapodobiteľnou architektúrou, tradíciami, nádhernou prírodou či významnými kultúrnymi pamiatkami. Všetci z nás vieme vymenovať aspoň tri najkrajšie slovenské dedinky. Napríklad taká Špania dolina s baníckymi pamiatkami, Vlkolínec s farebnými domčekmi, Telgárt s monumentálnym viaduktom, Čičmany s maľovanými zrubovými chalúpkami. My vám však predstavíme možno menej známe, ale zato skutočne malebné dedinky. Už ste niektorú z nich navštívili?

Neprehliadni: Zabudnuté klenoty Slovenska: Objav s nami kedysi slávne miesta

Vršatské Podhradie

Zdroj: INSTAGRAM/ondras.ko

Vršatské Podhradie

Malá horská dedinka učupená v Bielych Karpatoch, na úpätí Vršatských bradiel, má iba 221 obyvateľov. Vršatské Podhradie sa nachádza na severozápade okresu Ilava medzi obcami Krivoklát a Červený kameň. V katastri obce sa nachádza Vršatecký hrad, ktorý bol postavený v polovici 13. storočia za účelom ochrany cesty vedúcej na Moravu.

Najväčším lákadlom sú Vršatecké bradlá, ktoré vďaka unikátnej faune a flóre boli vyhlásené za prírodnú rezerváciu s rozlohou okolo 82,4 hektára. Túto chránenú oblasť charakterizuje hlavne v letných mesiacoch výskyt motýľov, ktoré vám spríjemnia váš výlet. Je prísne zakázané ich chytať a takisto i trhať miestne rastlinstvo. V skalách hniezdi aj vzácny dravý vták – sokol sťahovavý. Možno na vašich potulkách nádherným prostredím bradiel budete mať šťastie a zahliadnete ho. 

Ždiar

Zdroj: INSTAGRAM/privatetourskrakow

Ždiar

V tichom údolí, strážená Belianskymi Tatrami a Spišskou Magurou v Podtatranskej brázde, leží obec Ždiar. Legenda o obci rozpráva príbeh o ľuďoch, ktorí v lesoch v širokej Doline potoka Biela pod Belianskymi Tatrami pálili z okolitých dedín drevené uhlie. Jeden z uhliarov si postavil malú chalúpku. Iba jedno okno na drevenici bolo obrátené na tú stranu, z ktorej do izby v noci svietilo prenikavé svetlo Zorničky. Ľudia, ktorí bolí okúzlení neobyčajným tatranským prostredím, si postavili dreveničky vedľa uhliara a svoju osadu pomenovali „Zor“ – Ždiar. Dnes v obci žije približne 1330 obyvateľov. Väčšina z nich hovorí aj po goralsky.

Rázovitá podtatranská obec, ktorej dĺžka je päť kilometrov, vyniká zachovalou ľudovou architektúrou a originálnymi krojmi charakteristickými svojou ornamentálnosťou s využitím motívov rastlín a živočíchov z prostredia Belianskych Tatier a okolia obce Ždiar. Celé priľahlé územie obce je súčasťou chráneného územia TANAP-u, prírodnej rezervácie Goliasová, prírodnej rezervácie Belianske Tatry, UNESCA a PRĽA. V obci sa každoročne konajú Goralské folklórne slávnosti, na ktorých slovenské aj poľské tanečné súbory prezentujú piesne, tance a zvyklosti Goralov. Ak ste tento klenot našej krajiny ešte nenavštívili, určite by ste to mali toto leto napraviť.

Kláštor pod Znievom

Zdroj: INSTAGRAM/david.slovak

Kláštor pod Znievom

Pestrosť biodiverzity prírodnej rezervácie Kláštorských lúk, zrúcanina stredovekého hradu Zniev, nádherná kalvária a zdroj minerálnych stolových vôd sú dôvodom pre hrdosť obyvateľov obce Kláštor pod Znievom nachádzajúcej sa v okrese Martin. Medzi ďalšie krásne pamiatky, ktoré by ste nemali vynechať pri návšteve tejto obce, patrí Kláštor a kláštorný kostol bývalej premonštrátskej prepozitúry, Rímskokatolícky kostol sv. Mikuláša či bývalé Slovenské katolícke patronátne gymnázium, ktoré vzniklo ako tretie v poradí spomedzi slovenských gymnázií. Kláštor pod Znievom má približne 1 778 obyvateľov a v roku 2021 bola obec vyhlásená za víťaza 11. ročníka národnej súťaže Dedina roka.

Beckov

Zdroj: INSTAGRAM/nata.foty

Beckov

Pôvabná stredoveká obec Beckov, ležiaca na Považí neďaleko Nového Mesta nad Váhom, ukrýva niekoľko skvostov. Nad riekou Váh sa na vysokej skale v rozvalinách týči starý hrad Beckov. Podľa jednej legendy ho dal postaviť uhorský šľachtic Ctibor pre svojho šaša Becka. Jedného dňa bol panovník veľmi mrzutý, ale Beckovi sa ho podarilo rozveseliť. V slabej chvíli mu sľúbil, že mu splní každé želanie. Becko bol možno šašo, ale vôbec nebol hlúpy. Ctibora požiadal, aby mu na vysokom brale postavil hrad. Ten svoj sľub dodržal. Lenže keď bol hrad hotový, tak Ctibora tak ohúril, že ho chcel pre seba. A tak šašovi dal ponuku – za hrad mu dá toľko zlata, koľko sám váži. Becko ponuku prijal.

Okrem hradu sa v obci nachádza Rímskokatolícky kostol sv. Štefana kráľa, židovský cintorín pod hradom, rodný dom významného geológa Dionýza Štúra či rodný dom národného buditeľa J.M. Hurbana. V minulosti bola obec Beckov preslávená i remeselnými majstrami a výrobou destilátov.

Nižná Boca

Zdroj: INSTAGRAM/praveslovenske

Nižná Boca

Ak navštívite Nižnú Bocu, budete mať pocit, že sa tu zastavil čas. Banícke domy, utešené drevenice a maštale roztrúsené po rozľahlých lúkach dotvárajú idilický obraz doliny pod Rovnou hoľou v Národnom parku Nízke Tatry. Ďaleko od ruchu a zhonu veľkomesta si stará banícka dedinka žije svojím pokojným životom. Snáď len žblnkot riečky Boca dokáže narušiť to ticho. Povrchové rudy tu ťažili už Kelti, Slovania myli zlato a okolo 13. storočia prišli nemeckí baníci, ktorí sa potom vysťahovali alebo slovakizovali a v 19. storočí baníctvo zaniklo. Obec Nižnú Bocu poznajú najmä lyžiari, ktorí si tu prídu na svoje. 

Priepasné

Zdroj: INSTAGRAM/kamnabajk.sk

Priepasné

Vskutku čarovná kopaničiarska dedinka Priepasné predstavuje jedinečný poklad Slovenska. Neveľká obec leží v rázovitom kraji okresu Myjava, kde sa striedajú doliny s pohoriami. Juhozápadnú hranicu tvorí hrebeň pohoria Bradlo dosahujúci nadmorskú výšku 544 metrov nad morom, na vrchu ktorého sa nachádza národná kultúrna pamiatka, mohyla Milana Rastislava Štefánika, rodáka z obce Košariská. Priepasné je tvorené kopanicami, osadami a samotami, ktoré sú roztrúsené po celom území obce. Obec má dokopy 19 lokálnych osídlení pomenovaných väčšinou podľa obyvateľov, ktorých mená v danej kopanici prevládajú alebo prevládali v minulosti. Táto dedinka i celá oblasť stojí určite za návštevu a prekvapí vás svojou polohou, podmanivou prírodou, vľúdnymi ľuďmi a tradíciami. A možno vám miestni predvedú i svoje kováčske remeslo, umenie ručnej paličkovej čipky či pletenia nádob z lesnej trávy.

Divín

Zdroj: INSTAGRAM/viktorbudac

Divín

Divín v okrese Lučenec patrí medzi obce s bohatou históriou a množstvom vzácnych pamiatok. Obec s približne 2020 obyvateľmi sa hrdo pýši zrúcaninou gotického hradu Divín, renesančným kaštieľom s pôdorysom v tvare písmena L, či trojloďovým rímskokatolíckym kostolom Všetkých svätých s unikátnym protitureckým bastiónovým opevnením. Zaujímavosťou sú slnečné hodiny nachádzajúce sa na miestnej fare, ktoré patria k najstarším v tomto regióne a boli zostrojené v roku 1761. Pri návšteve obce nezabudnite i na budovu bývalej cirkevnej školy postavenej na námestí na mieste pôvodnej drevenej školy.

Pozri aj: Najkrajšie slovenské vodopády: Tieto by si nemala určite vynechať!

Zdroj foto – úvodná koláž: Instagram/vylety_po_slovensku, Instagram.com/nina.cunderlik


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 07.05.22 06:38

ĽŠ
karma
100.00

Na Slovensku máme naozaj množstvo okúzľujúcich a rozprávkových dedín a obcí.

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 07.05.22 14:46

MR
karma
109.00

Niektoré som navštívila, žijem pod Tatrami a je tu ozaj krásne

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 08.05.22 18:04

KK
karma
105.00

Slovensko je nádherné, netreba hneď utekať na dovolenku do zahraničia

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:09

KS
karma
133.00

Aj Vlkolínec odporúčam :-)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 12:28

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 12:28

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní