Tip na výlet: Minifarmy a ranče, ktoré vaše deti budú milovať!

Tip na výlet: Minifarmy a ranče, ktoré vaše deti budú milovať!
  • 09.04.2022
  • Michaela Kožáková

Počasie je každým dňom krajšie, teplé slnečné lúče nás lákajú von a vy premýšľate, aký program vymyslieť vašim deťom či vnúčatám. Múzea sú vhodné pre upršané dní, všetky zoologické záhrady, pieskoviská a ihriská po okolí máte prejdené, tak kam sa teda vybrať? Zbaľte batohy a vezmite vaše ratolesti na minifarmu, ranč alebo do zveroparku! Tieto miesta ponúkajú nezabudnuteľné zážitky, množstvo dobrodružstiev, atrakcií a aktivít, vďaka ktorým zaplesá nejedno detské srdiečko. 

Či už chcete svojim deťom dopriať zážitok z návštevy tradičných gazdovských dvorov s hospodárskymi zvieratami alebo na vlastné oči vidieť nezvyčajné zvieratá, ktoré len tak bežne nestretnete – tieto jedinečné miesta vám poskytnú ideálnu príležitosť. Niektoré z nich dokonca ponúkajú priamy kontakt s vybranými zvieratami a vyskúšať si môžete i kŕmenie. Okrem krásnych spomienok, ktoré si odnesiete z návštevy týchto kúzelných miest sa tiež naučíte nové veci a dozviete sa zaujímavé informácie o živote rôznych zvierat. 

Máte už plán na ďalší víkend? Ak nie, nechajte sa inšpirovať a navštívte niektoré z miest nižšie.

Neprehliadni: Chodník korunami stromov v Bachledovej doline: Zážitok pre veľkých i malých

MiniFARMA - kontaktná zoo, Lubina

Zdroj: INSTAGRAM/pohankovalenka

MiniFARMA - kontaktná zoo, Lubina

V čarovnom prostredí lubinských kopaníc, neďaleko Nového Mesta nad Váhom, jeden manželský pár vybudoval nádhernú farmu plnú rozkošných zvieratiek. Môžete tu nájsť miniatúrne hospodárske zvieratká ako minikone, miniovečky, minisliepočky či lamy Alpaka, maxi zvieratá, lesné zvieratká ako jeleň, veveričky, kengury ako aj užitočných živočíšnych priateľov od prepeličiek, mačiek cez indických bežcov až po kalifornského králika a nosnice. Pri návšteve neobíďte ani zookútik s morčatami, škrečkami či ježkom. Farma je výnimočná tým, že vďaka nej zažijete nielen vizuálne dobrodružstvo, ale aj fyzický kontakt priamo vnútri v ohradách, kde sa môžete zvieratiek dotýkať, hladkať ich a dokonca i kŕmiť nielen tie väčšie, ale aj teliatka  a osirelé jahniatka priamo z fľaše. Ochotní animátori vám s radosťou vysvetlia, ako k zvieratám pristupovať, zodpovedia vám všetky otázky. Okrem zvieratiek vás na farme čaká množstvo atrakcií ako napríklad hojdacie siete a chutná káva pre rodičov, jazdenie na koníkoch, vystúpenia zvieratiek, vodné, lesné či slamené ihrisko, rozprávkové domčeky, tematické akcie a dielničky. Minifarma otvára svoje brány veľkým i malým návštevníkom už 15.4.

Madonan – Farm Park Bojničky

Zdroj: INSTAGRAM/madonan_farmparkbojnicky

Madonan – Farm Park Bojničky

Farm Park v obci Bojničky neďaleko Hlohovca ponúka deťom skvelý zážitok. Môžu tu obdivovať typické slovenské gazdovské zvieratká, ale tiež majú možnosť ich nakŕmiť. Farma je ideálnym miestom nielen pre deti, ktoré sa môžu vyšantiť na ihrisku, ale i pre rodičov, pre ktorých je k dispozícii bar s občerstvením. Deti budú nadšené z mega trampolín, malí a aj tí väčší sa môžu do sýtosti vyblázniť na 120 metrovej tubingovej dráhe. Návštevníci si tiež môžu vyskúšať simulátor dojenia alebo sa aspoň na chvíľu stať skutočným bagristom. Vzrušujúcim zážitkom je i jazda na koni, ľukostreľba či opekačka. Farma tiež ponúka program pre školy, škôlky a individuálne skupiny. Prostredníctvom neho sa deti naučia vnímať hmyz ako užitočného spoločníka prírody, môžu absolvovať krásnu prechádzku v neďalekom lese spojenú s edukatívnymi aktivitami, a takisto sa môžu dozvedieť o každodenných rutinách chovateľa hospodárskych zvierat od kŕmenia, dojenia až po čistenie a starostlivosť. Farma je otvorená každý deň vrátane sviatkov od 10:00 do 22:00.

Biofarma Stupava

Zdroj: INSTAGRAM/biofarma_stupava

Biofarma Príroda SALAŠ, Stupava

Areál Biofarmy Stupava, ktorý je jediným salašom na západe Slovenska, je ideálnym miestom pre všetky zvedavé deti, ktoré milujú zvieratká. Čakajú tu na nich ovečky, kozičky, kone, mačky, psy a dokonca i srnka Líza. Zajazdiť si môžu na poníkoch, môžu tiež pozorovať ako sa dojí ovca či vyrába ovčí syr alebo sa zahrať na pieskovisku. Dospelí si môžu vychutnať relax po únavnom dni v práci, dať si vychladené pivo na terase, ochutnať tradičnú domácu kuchyňu či užiť si poriadnu grilovačku s priateľmi alebo kolegami. Okrem salaša, pôvodnej Koliby a mliečnice sa v areáli nachádzajú ohrady so zvieratami, pekáreň, v ktorej sa pečie chrumkavý kváskový chlieb a domáce koláče, a predajňa kravských i ovčích výrobkov. 

Malkia park

Zdroj: INSTAGRAM/malkiapark

Malkia Park, Orechová Potôň

Malkia park (Orechová Potôň) je skutočne nevšedným miestom, kde našli svoje útočisko viaceré zvieratá. Park vznikol vďaka občianskemu združeniu a jeho poslaním je poskytovať útočisko primárne mačkovitým šelmám, ktoré sa stali z nejakých dôvodov nepotrebnými pre pôvodného majiteľa alebo sa už o ne nemohli ďalej starať. Svoj domov a pomoc tu našli zvieratá, ktoré predtým žili v zlých podmienkach, boli týrané, nechcené alebo pochádzajú z cirkusov, zoologických záhrad, zookútikov či od súkromných osôb. Park zvieratá zo zásady nevykupuje, aby nepodporoval ich pôvodných majiteľov. Zvieratá teda nie sú väzni, ale zverenci, ktorí majú za sebou nešťastný osud, avšak vďaka parku Malkia dostali šancu na lepší život. 

V tomto jedinečnom parku môžete zahliadnuť zástupcov mnohých rodov mačkovitých šeliem ako sú levy, tigre, jaguáre, leopardy, rysy, pumy či gepardy. Unikátom je samička leoparda snežného menom Hima, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku. Nájdete tu tiež gibony, malpy a lemury, surikaty, papagáje, ale i korytnačky. Vybrané zvieratká, prevažne kopytníky ako zebra, somárik, ovca, lama, ale aj kačku či labuť, môžete pohladiť i nakŕmiť. V tomto roku park ponúka i zážitkové balíčky ako napríklad Safari jazda, kŕmenie rôznych šeliem a dokonca môžete stráviť noc i v Malkia penzióne. Park bol pomenovaný po prvej zachránenej levici Malkii. Vo swahilčine to znamená kráľovná. Malkia park sa vo voľnom preklade môže tiež nazývať aj kráľovským parkom. 

Gazdovský dvor Náš sen, Pusté Úľany

Zdroj: Shutterstock®

Gazdovský dvor Náš sen, Pusté Úľany

Malebný gazdovský dvor je krásnym projektom ľudí, ktorí majú radi zvieratá a rešpektujú prírodu. Zvieratká sú tu šťastné a vy máte možnosť sa s nimi zoznámiť. Nájdete tu kačky, husi, ovce, kozy, kone, poníky, kravy, prasiatka, králiky, sliepky, holuby a dokonca i menej tradičných zástupcov živočíšnej ríše ako je emu hnedý, lamy alpaky, perličky, morské prasiatka, somárika domáceho, pávov a kolekciu okrasnej vodnej hydiny. Tí najmenší si tu môžu zajazdiť na koňoch, dotýkať sa zvieratiek, zažiť predstavenie plné veselých detských pesničiek s bábkovými postavičkami Haničkou a Murkom, kreatívne dni na dvore a mnoho ďalších aktivít. Na gazdovskom dvore si môžete užiť i skvelú opekačku, posedenie s priateľmi či oslavu narodenín. 

Ranč pod Babicou, Bojná

Zdroj: INSTAGRAM/lukostrelbapreradost

Ranč pod Babicou, Bojná

Farma neďaleko obce Bojná je skutočne výnimočným miestom, kde nájdete zástupcov 6 kontinentov – až 40 druhov zvierat. Okrem hospodárskych zvieratiek, lesnej zveri a vtákov tu môžete vidieť i exotické zvieratá ako jaguár, tiger, lev, klokany, ťava, surikaty či makaky. Z lesných obyvateľov vás privítajú jelene, medveď, rys, jazvec ako aj drobnejšie zvieratá. Za poplatok ich môžete i nakŕmiť, užiť si rybačku, z ktorej úlovok môžete zjesť. Na ranči to stále žije, nakoľko majitelia usporadúvajú rôzne akcie, ako napríklad súťaž vo varení gulášu, grilovačky a opekačky. Môžete si tu zahrať plážový volejbal, vyskúšať si pílenie dreva či chodenie na drevených chodúľoch. Ranč ponúka i ubytovanie v penzióne, drevenom zrube alebo v rodinnom bungalove. 

Zveropark, Žarnovica

Zdroj: INSTAGRAM/ _jt_84

Zveropark, Žarnovica

Neďaleko Žarnovice, v Revištskom Podzámčí, sa nachádza kúzelné miesto s názvom Zveropark, ktoré je plné zelene a košatých stromov. Počas prechádzky v tomto nádhernom prostredí môžete zahliadnuť hospodárske zvieratá, poľnú a lesnú zver vrátane losa, diviaka a kozorožca. Deti si môžu vyskúšať rôzne zaujímavé aktivity. Jednou z nich je aj streľba z praku na plechovky či hladkací kútik, kde si môžu pritúliť zvieratká. V areáli sa tiež nachádza jazero plné rýb a krásny  hučiaci vodopád. Okrem zvierat a rôznych aktivít ponúka Zveropark aj rozprávkový okruh, kde si na svoje príde každé dieťa, ale i dospelí si radi zaspomínajú na detské časy. Stretnúť tu môžete Gumkáča, Vajce, ktoré išlo na vandrovku, populárneho Ferda mravca, krtka, Pinocchia, Mášu s medveďom a mnohé iné postavičky. Prechádzka rozprávkovým okruhom je spestrená zábavnými aktivitami vo forme hádaniek a hier.

Raj zvierat

Zdroj: INSTAGRAM/lenkalipnicky

So svojimi deťmi môžete stráviť nezabudnuteľný čas i na ďalších farmách a rančoch ako je napríklad Vidiecky dvor – mini ZOO v Prešove, Gazdovský dvor v Turčianskych Kľačanoch, Farma Zemanský dvor v Šúrovciach, Ranč Lieskovec v Podunajských Biskupiciach, Gazdovský dvor v Strachankove, farma Raj zvierat v obci Jasenie. Stačí si len vybrať.

Pozri aj: Najkrajšie tiesňavy na Slovensku: Tieto musí navštíviť každý milovník prírody!

Zdroj foto: Úvodná koláž - instagram.com/minifarma.sk, instagram.com/malkiapark

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:58

KS
karma
133.00

Skvelý program pre deti počas prázdnin :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní