Netradičný slaninový džem k pečenému mäsu či na chlieb

Netradičný slaninový džem k pečenému mäsu či na chlieb

V našich končinách poznáme sladké džemy, ktoré si väčšinou pripravujeme počas leta, keď je sezóna čerstvého ovocia a nám dozrieva vo vlastných záhradkách. Jahodový džem s veľkými kúskami jahôd je dokonalý do koláča i na chlebík. Ani marhuľový džem, malinový džem, slivkový a ďalšie za ním vo svojej chuti nezaostávajú.

Ale počuli ste už o džeme pripravenom na slaný spôsob? O slaninovom džeme, ktorý sa skvelo hodí do omáčok alebo k mäsu, poprípade si ho veľký labužníci môžu natrieť na chlebík? Poľahky by sme mohli povedať, že ide o slaninové čatní, ktoré dokáže doladiť aj ten najfádnejší pokrm. Ak ste milovníkmi slaniny a hľadáte nejaký spôsob jej využitia, respektíve recept, v ktorom by ste ju mohli použiť, tak skúste tento slaninový džem (slaninada).

džem zo slaniny

Zdroj: Shutterstock®

Na slaninový džem potrebujeme:

  • 500 g slaniny
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ šálky hnedého cukru
  • ½ šálky jablčného octu
  • ½ šálky vody
  • kóšer soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy slaninového džemu:

  1. Nakrájajte si slaninu na menšie kocky. Očistíte cibuľu a rovnako aj tú nakrájajte nadrobno. 
  2. Vo veľkej panvici si opečieme slaninu na strednom ohni. Pečieme približne 8 až 10 minút alebo dovtedy, kým slaninka nebude opečená do chrumkavá. Následne ju z panvice povyberáme dierkovanou naberačkou na tanier vystlaný papierovou utierkou. Výpek zo slaniny zlejeme do pohára a na panvici necháme približne 2 lyžice.
  3. Panvicu s trochou slaninového výpeku vráťte na sporák a opečte si cibuľu dozlatista. Pridajte k nej očistený a pretlačený cesnak. Jemne dochuťte soľou a korením. So soľou to nepreháňajte, predsa len je slanina už samá osebe slaná.
  4. Primiešajte hnedý cukor, jablčný ocot, vodu a pridajte aj slaninu. Pridajte intenzitu na sporáku a varte za častého miešania dovtedy, kým sa časť pridaných tekutín nezredukuje a slaninový džem nebude mať sirupovú konzistenciu. Trvá to približne 10 až 15 minút. Ochutnajte a ak je to potrebné, tak ešte dochuťte soľou a korením.
  5. Slaninový džem môžete podávať teplý alebo studený. Odporúča sa skladovať ho vo vzduchotesnej nádobe (ideálne v zaváraninovej fľaši) v chladničke. Pozor, nepripravujte si ho do zásoby! Slaninový džem vydrží v chladničke asi týždeň.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 29.03.22 08:34

KK
karma
105.00

zaujímavý nápad

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní