Espresso Martini je veľkým hitom! Čo však robí kombinácia kávy a alkoholu s telom?

Koktaily kombinujúce alkohol a kofeín nie sú zlým nápadom a už vôbec nejde o žiadnu novinku, ktorú by sme len teraz objavili. Veď v podstate už dávno sa kombinujú rôzne nápoje, ako napríklad kolový nápoj s rumom, energetický nápoj s vodkou a pod. Ale na Espresso Martini je niečo zvláštne, vďaka čomu tento nápoj pôsobí ako dekadentná pochúťka. Tento nápoj v sebe kombinuje espresso, kávový likér, vodku a cukrový sirup, čo z neho robí lahodný a elegantný kokteil pre skutočných labužníkov. Ako prvý ho pripravil londýnsky barman Dick Bradsell v 80. rokoch a dnes sa opäť hlási jeho návrat.

Síce je lahodný a pri jeho pití môžete mať pocit, že nekonzumujete žiaden alkohol, ale je potrebné mať sa na pozore. Prečo? No, zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo sa deje vo vašom tele, keď pijete kofeín a alkohol spolu?

Pozri aj: Paradajková šťava ako liek na mnohé neduhy? O tom musíš vedieť!

káva s alkoholom

Zdroj: Shutterstock®

Kofeín spôsobí, že sa budete cítiť menej opilo

Kofeín odháňa ospalosť a potláča adenozín v tele, ktorý pomáha regulovať bdelosť a ospalosť. Na druhej strane alkohol spôsobuje hromadenie adenozínu, vďaka čomu sa môžete cítiť ospalo. Popravde, na prvý pohľad sa zdá, že sa tieto tvrdenia negujú a v konečnom dôsledku to nemá žiaden vplyv na náš organizmus. Avšak podľa lekárov dôjde k tomu, že sa opití ľudia budú cítiť menej opilo, čo im bude dávať pocit, že znesú oveľa viac alkoholu. Takto sa teda stáva, že si ľudia doprajú viac takýchto nápojov.

Kofeín vôbec nepomáha vytriezvieť, ako to vídame vo filmoch, kde opitým postavám ponúkajú šálku silnej kávy, aby rýchlejšie vytriezveli. Popravde, kofeín nemá žiaden vplyv na metabolizmus alkoholu v pečeni, preto nie je nápomocný pri znížení koncentrácie alkoholu v krvi.

Dvojitá dehydratácia

Alkohol je diuretikum, čo znamená, že pomáha odvádzať vodu z tela. Avšak aj kofeín pôsobí ako mierne diuretikum, takže kombinácia alkoholu a kofeínu môže spôsobiť vyššiu dehydratáciu organizmu. Aby ste tomu predišli, je potrebné myslieť aj na pravidelný pitný režim. Ak si už doprajete jeden pohár Espresso Martini, mali by ste po ňom vypiť aspoň jeden pohár čistej vody. Vodu si doprajte aj pred spaním a rovnako aj hneď po zobudení, aby ste organizmus hydratovali dostatočne.

Veľa kofeínu i alkoholu škodí srdcu

Kombinácia alkoholu a kofeínu môže byť potenciálne nebezpečná pre naše srdce. Zistilo sa totižto, že nadmerné množstvo alkoholu môže negatívne ovplyvniť zdravie srdca a v kombinácii s kofeínom sa zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Dokonca bolo preukázané, že kofeín a alkohol stimuluje fibriláciu predsiení, čiže nepravidelný srdcový tep. V konečnom dôsledku takáto kombinácia neovplyvňuje len zdravie srdca, ale aj spánok. Tiež môže spôsobiť rôzne ďalšie zdravotné problémy.

Odporúčame: Arteriálna hypertenzia – prečo je pre človeka nebezpečná?

prečo nemiešať alkohol s kávou

Zdroj: Shutterstock®

Napokon môžeme povedať, že kombinácia kávy a alkoholu môže mať na každého človeka úplne odlišné účinky. Každý organizmus je totižto iný a kým u niekoho môžete taká kombinácia spôsobovať problémy, u iných sa účinky kofeínu a alkoholu nemusia prejaviť vôbec. Závisí to od vašej anamnézy a aj od toho, ako často takéto nápoje konzumujete. Tiež veľa závisí od toho, aká silná je káva, ktorá sa pri príprave tohto nápoja používa. Čím je silnejšia, tým viac potláča účinky alkoholu. A nemalú rolu zohrávajú aj pridané cukry, ktoré sú rovnako stimulantom.

Neprehliadni: Dupuytrenova kontraktúra – ako sa prejavuje a koho postihuje častejšie?

4 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.05.2022 07:16

Výborný článok!

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

15.05.2022 11:11

nepoznám tento nápoj a po prečítaní tohto článku po tom ani netúžim

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.05.2022 08:30

Espresso Martini by som rada skúsila- nová chuť

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

18.05.2022 08:55

ako sa hovorí, všetkého veľa škodí, jeden by som si vychutnala..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE