Horké potraviny: Aké účinky majú na organizmus? Sú vôbec zdravé?

Horké potraviny: Aké účinky majú na organizmus? Sú vôbec zdravé?

  • 14
  • 16

Hovorí sa, že koľko ľudí, toľko chutí. To platí aj pri výbere obľúbenej chuti. Mnohí z nás milujú sladké, iní zase uprednostnia výber z kategórie slaných jedál.

Nájde sa určite i množstvo ľudí, ktorí si s radosťou pochutia na niečom osviežujúco kyslom. Ale čo taká horká chuť?

Horké potraviny má v obľube asi len málokto. Môže to byť však veľká škoda. Horkastá chuť údajne dokáže vplývať na ľudský organizmus. Čo všetko teda dokáže? To sa dozviete v nasledujúcom článku!

Ako vnímame chuť?

Chuť je jeden zo zmyslov pomocou ktorého vnímajú ľudia i niektoré živočíchy chemické látky rozpustené vo vode, respektíve v slinách. Práve sliny sú jedným z dôležitých aspektov celého zložitého procesu vnímania chutí, pretože plnia funkciu rozpúšťadla tuhých častí. Významnú úlohu majú najmä chuťové poháriky, ktoré sú hlavnými chuťovými orgánmi. Týchto receptorov má človek v priemere asi 10 000. Nachádzajú sa v rôznych častiach ústnej dutiny, napríklad na podnebí či v hornej časti hltana. Oblasťou prijímania najčistejších a najintenzívnejších chuťových vnemov je však jazyk. Vnútri pohárikov sa nachádzajú chuťové bunky.

Človek dokáže vnímať niekoľko základných chutí. Medzi najznámejšie patrí sladká, slaná, kyslá a horká, pričom sú vnímané v rôznych častiach jazyka. Sladká chuť je pociťovaná najmä na špičke jazyka. Za ňou nasleduje po stranách kyslá a slaná chuť. Horká chuť sa nachádza až úplne vzadu na koreni jazyka. Do povedomia sa dostáva i piata chuť zvaná umami, ktorá bola objavená ešte na začiatku 20. storočia. Táto chuť je podobná slanej. Vnímaná je pri konzumácii potravín bohatých na proteíny, napríklad mäsa, syrov, mlieka, ale i morských rias.

Pozri aj: Daj im šancu: Ako sa nosia čizmy po lýtko, alias midinky?

receptory chuti na jazyku

Zdroj: Shutterstock®

Aký vplyv má na nás horkosť?

Ako sme už spomínali vyššie, horká chuť asi nie je šálkou kávy každého z nás. Je to však veľká škoda, pretože táto chuť dokáže vplývať na celé telo. Mnohé z látok, ktoré stoja za horkosťou potravín, majú obrannú funkciu. Určité druhy ovocia či zeleniny si totiž tvoria tieto látky na ochranu pred škodcami, no zároveň to spôsobuje ich horkú chuť. Čo však škodí baktériám či hmyzu, zároveň dokáže pomôcť nám. Podľa tradičnej čínskej medicíny je horká chuť charakteristická schopnosťou ochladzovať, spevňovať a odvádzať vlhkosť.

Vďaka tomu dokážu potraviny s touto chuťou odstraňovať opuchy či znížiť vysoký krvný tlak i horúčku. Niektoré z horkých látok tiež preventívne pôsobia proti nádorom. Horká chuť má blahodarný vplyv aj na tráviacu sústavu. Takto chutiace potraviny uľahčujú proces trávenia, podporujú vylučovanie toxických odpadových látok a odbúravanie tukov. Taktiež zrýchľujú metabolizmus a vyvolávajú pocit sýtosti, čiže napomáhajú aj pri chudnutí. Mnohé z potravín s horkou chuťou sa navyše vyznačujú nižším množstvom kalórií.

zdroje horkej chuti

Zdroj: Shutterstock®

Kde hľadať horkú chuť?

V prírode je možné nájsť veľké množstvo zdrojov horkej chuti, a to medzi rôznymi druhmi ovocia, zeleniny, korenín, orechov i byliniek. Horkosť môžeme v prvom rade hľadať v zelenej aj žltej zelenine. Radíme sem brokolicu, hlávkový a rímsky šalát, baklažán, ružičkový kel či artičoky. Z ovocia môžeme spomenúť asi najznámejšiu horkú potravinu, a to grapefruit. Okrem toho sem patria para orechy či mandle, mak, čisté kakao, zelený čaj, pohánka i žito. V kuchyni sa bežne používa množstvo korenín s horkými vlastnosťami, napríklad majoránka, červená paprika, oregano i kurkuma.

Určitú horkosť v sebe skrývajú aj potraviny živočíšneho pôvodu, a to konkrétne jahňacie mäso alebo kozí syr. Z bylín nemôžeme zabudnúť na žeruchu, šalviu, rumanček alebo púpavu. Pri horkých potravinách však platí, že všetkého veľa škodí. Nadmerná a dlhodobá konzumácia potravín tohto typu totiž vôbec nemusí na organizmus vplývať tak pozitívne, ako sme to opísali vyššie. Nadbytok môže spôsobovať zvracanie a podľa tradičnej čínskej medicíny i vysychanie pokožky. V súvislosti s horkou chuťou však platí, že receptory v ústach a tráviacom trakte nás zvyčajne dokážu pri konzumácii včas zabrzdiť.

Odporúčame: Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!


  • 14
  • 16
Návrat hore
Autor článku

16 komentárov

Anna Bútorová 10.01.18 06:47

AB
karma
100.00

strava by mala byť pestrá, plná rozmanitých chutí

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 10.01.18 07:31

SK
karma
86.00

preto treba už od malička dávať dieťaťu rôzne potraviny s rôznymi chuťmi aby sa s nimi oboznámilo..... v neskoršom veku to už bude stále ťažšie a ťažšie..... je pravda, že sa nám chute menia.... čo sme nemali radi ako deti v dospelosti tomu môžeme prísť na chuť..

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 10.01.18 07:58

SK
karma
119.00

predvčerom som si robila nápoj zo zeleného grepu, má takú sladkastohorkú chuť a tú mám veľmi rada, som rada, že má takéto blahodárne účinky na organizmus, šalvivý a rumančekový čaj, kurkuma, oregano, mandle, patria do mojej kuchyne, často ich používam

  • 0
Odpovedať

Zuzana Úradníková 10.01.18 09:17

karma
74.00

Zbožňujem grepy aj ked su horke :)

  • 0
Odpovedať

Tatiana Štelmaková 10.01.18 11:53

karma
-1.00

Grep je super...ak si robite nejaky smoothie napoj mozte zamiesat tvaroh,trosku smotany na slahanie a nejake citrusy..je to mnamka

  • 0
Odpovedať

Ria Petrová 10.01.18 13:54

RP
karma
-1.00

Milujem červené grepy a často ich konzumujem aj s horkou vnútornou šupkou, nečistím ich až na čistú dužinu. Mávam vyslovene obdobie, keď mi takáto horkosť chýba. Zvlášť keď mi počas chrípky v ostatných rokoch úplne odídu chuťové kanáliky. Tak týždeň po chrípke, keď sa vrátia, tak sa nviem zasýtiť jedlami s výraznou chuťou.

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 10.01.18 13:59

ZP
karma
100.00

Mám veľmi rada grep a pamätám si ho od malička, mamina nám ho servírovala dosť často. Obľubujem aj pomelo a to sa priznám dokážem naraz skonzumovať dosť veľké množstvo. A mám jednu výhodu, okrem mňa to ostatní až tak nemajú radi - ostane mi viac :)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 10.01.18 19:06

karma
93.00

dakedy som mala rada grep,ale nakolko beriem lieky,tak pri urcitych liecivach sa neodporuca kombinovat

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 10.01.18 19:32

SH
karma
94.00

grepy milujem...... práve som jeden dojedla.....

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 10.01.18 19:52

PV
karma
91.00

Grapefruit ja vôbec nemám rada.. je fakt horký .. !! Ale zase mám rada brokolicu , baklažán , korenie - majorán ,kurkumu ..

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.01.18 20:36

ĽŠ
karma
133.00

Zo zdravotných dôvodov som zaradila do jedálnička horké potraviny a môžem iba potvrdiť, skutočne majú pozitívny vplyv na trávenie.

  • 0
Odpovedať

Miroslav Hajzuš 10.01.18 21:19

MH
karma
-1.00

najradšej mám červený grep, ten je trošičku sladší

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 10.01.18 22:18

karma
152.00

červené grepy mám veľmi rada,vôbec mi nevadí jeho horkosť.Aj čaj si občas neprisladím a pijem ho len taký horký...

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 11.01.18 11:23

IP
karma
81.00

zelený caj je naj...

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 12.01.18 13:06

DB
karma
109.00

ale veď horkastú chuť máme radi takmer všetci.viď kakao,horká čokoláda,aj ten baklažán,hoci tam horkosť zmierňujeme soľou,aj niektoré čaje proti žalúdočným ťažkostiam.

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 19.07.18 01:53

karma
129.00

Milujem HORKÉ (inak aj kyslé veľmi a štipľavé) ....
TAK UŽ VIEM, PREČO MÁM NAŠTARTOVANÝ METABOLIZMUS ;) Ou yeah... koľko málo stačí.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vyrob si sama

Domáci píling na suchú pokožku: Vyrob si ho sama 3x inak!

  • 39
  • 3
  • 08.06.2020
Tvár

TOP špeciálne prípravky na leto: NA a PO opaľovaní i na samoopaľovanie

  • 52
  • 0
  • 23.07.2020
Tvár

Aká je najpopulárnejšia prísada v pleťovej kozmetike? Dvakrát hádaj!

  • 68
  • 4
  • 12.09.2020
TOPlist