Imelo nie je len na ozdobu: Prekvapí ťa zázračnými schopnosťami!

Imelo nie je len na ozdobu: Prekvapí ťa zázračnými schopnosťami!

Imelo je súčasťou vianoc už odpradávna. Zvyk ozdobovať si obydlia imelom práve v tomto sviatočnom čase zaviedli už Kelti a táto tradícia nám zostala až dodnes.

Biele bobuľky imela totiž dozrievajú práve v decembri, a preto je toto obdobie ideálne pre zber imela. Vedeli ste však, že imelo nie je len na ozdobu?

Ide o naozaj zázračnú rastlinku, ktorá dokáže naozajstné divy aj s ľudským organizmom. Poďme sa pozrieť na to, čo hovoria legendy a aké zdraviu prospešné benefity má vianočné imelo.

Pozri si aj: Vodný kameň v sprche: Ako ho odstrániť? Neuveríš, ale s týmto!

Imelo je súčasťou Vianoc

Zdroj: Shutterstock®

Štít proti zlu

Imelo je poloparazit a nájdete ho ako taký zelený zhluk na stromoch, ktorý ich však nijako nepoškodzuje ani neobmedzuje. Imelo nájdete vo výškach, v korunách stromov, tak si dávajte pozor, keď ho pôjdete zháňať do lesa či parku. V tomto období ho kúpite aj v obchodoch.

Jeho biele bobuľky dozrievajú v decembri, kedy je imelo na okrasné účely najkrajšie. U nás nájdete len imelo biele, no vo svete existuje asi sto druhov tejto peknej rastlinky.

Bude ťa zaujímať: Zabudnite na chémiu: Domáce lieky na chrípku vás postavia na nohy!

Naši predkovia verili, že imelo dokáže do domu priniesť šťastie a dokáže ho ochrániť pred zlom. Vešali ho do domov proti ohňu, alebo ho namočili do vína a zaháňali s ním zlých duchov. Dnes imelo slúži primárne na okrasu.

účinky imela

Zdroj: Shutterstock®

Pomôže na epilepsiu či kŕče

Čo však veľa ľudí netuší je, že imelo je naozajstný skvost,  aj v oblasti ľudského zdravia. Dôležité je, že bobuľky sú toxické a liečivé sú iba jeho listy. Platí, že liečivé látky sa v imele nahromadia časom, preto je dobré nechať si zber až na jar. Zberá sa od decembra do marca, na jar je už imelo oslobodené od bobuliek.

Prípravky z imela, o ktorých sa dočítate nižšie, pomáhajú na veľké množstvo chorôb. V prvom rade slúži ako prevencia proti rakovine, čo sa dnes v medicíne hojne využíva. Pravidelným užívaním imelového výluhu si môžete polepšiť krvný obeh, stlmiť bolesť hlavy či zmierniť epileptické záchvaty, ako aj iné nepríjemné kŕče. Vysoký tlak znižuje, nízky zasa zvyšuje.

Inšpiruj sa: Pančuchy, ktoré oživia tvoj outfit: Tieto rozhodne musíš mať!

Imelo môžu využiť aj ženy, pretože údajne dokáže vyliečiť neplodnosť, upraví však aj nepravidelné menštruačné cykly, príliš silné krvácanie alebo nepríjemnosti spojené so ženským prechodom.

Bobuľky imela sú toxické

Zdroj: Shutterstock®

Výluh, masť aj kvapky

Zo sušeného imela sa najčastejšie pripravuje čaj alebo skôr výluh, pretože sa zalieva studenou vodou. Jedna kopcovitá lyžička postačí asi na 250 ml vody. Nechajte imelo lúhovať cez noc a ráno pite po scedení asi 100 mililitrov výluhu ráno aj večer. Listy z imela sa dajú aj odšťaviť.

Preskúmaj aj: Recept na zdravý domáci coleslaw: Príloha, ktorá ťa dostane

Keď imelo zalejete alkoholom a necháte ho vyluhovať aspoň 2 mesiace, vznikne vám tinktúra. Užíva sa 15 kvapiek, pokojne aj niekoľkokrát denne tak, ako vám vodičské povinnosti dovolia. V lekárni u našich rakúskych susedov by mali byť kvapky z imela voľne dostupné.

Jediný spôsob, ako možno využiť aj biele bobule imela je, ak ich zmiešate s bravčovou masťou za studena. Zmes pomáha na omrzliny.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 04.12.17 18:22

KK
karma
105.00

to počujem prvý krát, dobre vedieť :)

  • 2
Odpovedať

Soňa Kelemenová 07.12.17 13:34

SK
karma
86.00

na druhej strane som niekde čítala že je aj jedovaté...

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 11.12.17 08:38

karma
110.00

Aj napriek tomu, že je to parazit a rastie na mnohých stromoch jeho účinky sú naozaj dosť silné. Jedom je len pre naše zhubné bunky..už Druidi ním liečili a od roku 1920 sa používa ako liečivo proti nádorovým ochoreniam, cukrovke a iným ochoreniam.

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 11:05

SK
karma
114.00

teraz v sobotu sme kúpili na trhoch imelo v zlatej farbe ako výzdobu k VIANOCIAM

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 13.12.17 12:47

TK
karma
105.00

zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 18.12.17 20:55

JK
karma
103.00

zaujímavé čitanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní