Ktoré ryby sú najzdravšie? Tieto by mali byť v našich jedálničkoch!

Ktoré ryby sú najzdravšie? Tieto by mali byť v našich jedálničkoch!

  • 71
  • 5

Z každej strany počúvame, že aspoň raz či dvakrát týždenne by sa v našom jedálničku mali objaviť aj ryby. A nehovorí sa to len tak bezdôvodne. Ryby sú skutočne veľmi vítanou súčasťou našej stravy. Sú totiž bohaté na mnohé živiny, minerály aj vitamíny a majú skrátka nášmu telu čo ponúknuť. Je mnoho dôvodov, prečo jesť ryby pravidelne. V prvom rade ich môžeme zaradiť medzi najlepšie zdroje zdravých tukov. Ukrývajú hlavne množstvo omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Taktiež predstavujú jeden z najlepších potravinových zdrojov vitamínu D, ktorého môžeme mať najmä v zimných mesiacoch nedostatok, keďže sa táto látka tvorí primárne v našej koži vplyvom slnečného žiarenia.

Ryby majú vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na zdravie srdcovo-cievneho systému, rovnako podporujú dobrú činnosť mozgu. Taktiež prispievajú k zdraviu našej pokožky. Ryby sa však aj napriek svojím benefitom nevyskytujú na našich tanieroch až tak často. Je to tak aj u vás? V tom prípade je čas napraviť to a pochutnať si na nejakej dobre pripravenej rybe s pečenými zemiakmi či čerstvým zeleninovým šalátom. Ktorú rybu však vybrať? Vo všeobecnosti sa odporúča konzumovať hlavne mastnejšie druhy rýb. Vhodné sú morské ryby, no i medzi tými sladkovodnými sa nájdu skvelé úlovky. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niektoré druhy rýb, ktoré sú v našich jedálničkoch viac než vítané.

Odporúčame: Ako ušetriť pri zdravom stravovaní? Takto môžeš jesť zdravo a lacno!

losos

Zdroj: Shutterstock®

Losos

Samozrejme, ako prvú nemôžeme spomenúť žiadnu inú rybu, než práve lososa. Táto ryba s charakteristicky ružovkastým až oranžovým mäsom získava v posledných rokoch čoraz viac fanúšikov. A nie je sa čomu čudovať. Táto dravá ryba ponúka nášmu telu poriadnu dávku bielkovín a esenciálnych aminokyselín, omega-3 mastných kyselín, draslíka, fosforu aj mnohých vitamínov. Navyše je to skutočná delikatesa, ktorá podporí pamäť aj zdravie pleti.

Makrela

V našom jedálničku sú vítané aj makrely, čo sú opäť dravé morské ryby. Dorastajú do dĺžky okolo 45 centimetrov a sú charakteristické svojou chvostovou plutvou, ktorá je hlboko vidlicovito vykrojená. Makrelu opäť radíme medzi mastnejšie druhy rýb a nášmu telu doplní množstvo dôležitých zdravých tukov, vďaka čomu prispieva k prevencii chorôb srdca. Rovnako je zdrojom kvalitných bielkovín, taktiež draslíka a viacerých vitamínov skupiny B.

tuniak

Zdroj: Shutterstock®

Tuniak

Skvelou rybou je aj tuniak. Samozrejme, v jedálničku je vítaný v prvom rade v iných formách, ako v konzerve, i keď ani kvalitný konzervovaný tuniak vo vlastnej šťave či olivovom oleji nemusí byť na zahodenie. Tuniaky sú rovnako ryby žijúce v slaných vodách, a to najmä v tropickom a subtropickom pásme. Rozšírené sú napríklad v Atlantickom oceáne či Stredozemnom mori. Patria k najrýchlejším rybám. Táto ryba je opäť zdrojom tukov, bielkovín, ale aj železa či vitamínu D. Tuniak má navyše menej kalórií, ako predchádzajúce dve ryby.

Pstruh

Za výhodu sladkovodných rýb je považované najmä to, že spravidla mávajú v sebe menej škodlivín a toxických látok ako morské ryby. Z hľadiska obsahu zdravých tukov však bývajú často menej významné. Veľmi dobrou sladkovodnou rybou je však pstruh, najmä pstruh dúhový, ktorý je z hľadiska výživy skutočne hodnotnou rybou. Obsahuje množstvo dobrých polynenasýtených aj mononenasýtených tukov, taktiež veľké množstvo bielkovín a vitamínu D. Pstruh je podobne nízkokalorický ako predchádzajúci tuniak. Na sto gramov obsahuje okolo 140 kcal.

sardinky

Zdroj: Shutterstock®

Sardinky, ančovičky

V našich jedálničkoch sú vítané mnohé ďalšie druhy rýb, no spomenúť môžeme ešte nenápadné sardinky a ešte menšie sardely, známejšie pod názvom ančovičky. Oba druhy predstavujú dobré mastné morské ryby. Sú zdrojom hlavne nenahraditeľných omega-3 mastných kyselín aj spomínaného vitamínu D. Telu doplnia aj železo, vápnik či viaceré vitamíny skupiny B. Sú rozšírené v Atlantickom oceáne, Stredozemnom aj Čiernom mori. Možné je ich dostať čerstvé, mrazené i konzervované.

Odporúčame: Je opätovné mrazenie mäsa v poriadku? Áno, ale má to háčik!


  • 71
  • 5
Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Mária Liščinská 29.07.20 22:47

karma
129.00

Mňam ryby, rybky, rybičky! Som narodená v znamení rýb a ryby sú v mojom jedálničku často. Všetky z uvedených, ešte by som tam pridala najnovšiu pochúťku a to: sumčeka afrického! Práve táto ryba obsahuje veľa bielkovín, mäsko je jemné, chutné a navyše ho obľubujú u nás v domácnosti aj takí, čo ryby nejako veľmi nemusia, nakoľko nemá žiaden zápach ani takú tú typickú chuť po rybách. Ocenia to hlavne takí, ktorým rybky veľmi nechutia. Mne vyhovuje na sumčekovi aj to, že neobsahuje kosti a keďže aj zasýti na dlhú dobu, je vhodný pri chudnutí a na nadobúdanie svalovej hmoty. Odporúčam ;)

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 29.07.20 22:47

karma
129.00

Mňam ryby, rybky, rybičky! Som narodená v znamení rýb a ryby sú v mojom jedálničku často. Všetky z uvedených, ešte by som tam pridala najnovšiu pochúťku a to: sumčeka afrického! Práve táto ryba obsahuje veľa bielkovín, mäsko je jemné, chutné a navyše ho obľubujú u nás v domácnosti aj takí, čo ryby nejako veľmi nemusia, nakoľko nemá žiaden zápach ani takú tú typickú chuť po rybách. Ocenia to hlavne takí, ktorým rybky veľmi nechutia. Mne vyhovuje na sumčekovi aj to, že neobsahuje kosti a keďže aj zasýti na dlhú dobu, je vhodný pri chudnutí a na nadobúdanie svalovej hmoty. Odporúčam ;)

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 06.08.20 10:42

DB
karma
109.00

zaujímavé,ale verím,že aj kapor je zdravá ryba,rovnako aj šťuka a úhor,ktoré milujem.

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 07.08.20 13:50

LV
karma
129.00

Ryby milujeme,striedame,...

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 11.08.20 21:12

MC
karma
115.00

Nedarí sa mi často konzumovať ryby aj keď ich mám rada.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Inšpirácie

STOP poteniu! Vyskúšaj účinné prírodné prostriedky proti poteniu!

  • 41
  • 1
  • 07.07.2020
Inšpirácie pre sebarozvoj

Každodenné rituály šťastných ľudí: Toto robte každý deň a prekvapí vás náhla zmena

  • 89
  • 3
  • 17.08.2020
Rozhovory

Majiteľka Inca Collagenu Romana Ljubasová: Kolagén spája bunky v tele, ale aj ľudí!

  • 93
  • 1
  • 27.05.2020
TOPlist