Toto sú údajne najzdravšie raňajky na svete! Z ktorého kúta pochádzajú a z čoho pozostávajú?

Toto sú údajne najzdravšie raňajky na svete! Z ktorého kúta pochádzajú a z čoho pozostávajú?

Niektorí nevedia svoj deň začať bez raňajok, iní si naopak nevedia predstaviť, že po prebudení hneď niečo skonzumujú. Nuž, raňajkovanie má mnoho benefitov pre naše telo a zdravie. Napríklad nám údajne dokáže zabezpečiť aj dlhovekosť. Dan Buettner, prieskumník, výskumník dlhovekosti, oceňovaný novinár a producent, strávil posledných 20 rokov štúdiom návykov ľudí, ktorí sa dožili viac ako 100 rokov, a to vrátane ich stravovacích návykov. 

Dan je tiež autorom viacerých titulov o modrých zónach, teda o miestach, v ktorých sa ľudia bežne dožívajú aj stovky, respektíve v ktorých ľudia vykazujú pevné zdravie a dožívajú sa veľmi vysokého veku. Ako uvádza na portáli CNBC, pravdepodobne sa mu podarilo nájsť tie najzdravšie raňajky na svete, a to v malom kúte mesta Nicoya v Costa Rica.

A o aký pokrm ide? Pre miestnych patria k tradičným raňajkám špeciálne pripravené kukuričné placky, resp. tortilly, ktoré bývajú plnené varenou zmesou z čiernej fazule, cibule, červenej papriky a byliniek, ktorá sa mieša ešte s ryžou. Pre nás možno ide o netradičný pokrm na ráno, no miestni aj tomuto jedlu údajne vďačia za dobré zdravie a dlhovekosť. 

Prečo ide o najzdravšie raňajky na svete?

Spomínané kukuričné placky sú vyrobené z takzvané nixtamalu, čo je vlastne špeciálne ošetrená kukurica. Nixtamalizovaná kukuričná múka sa tradične pripravuje tak, že kukuričné zrná sú najskôr namočené a následne čiastočne uvarené vo vode s popolom alebo vápnom. Vďaka tomuto procesu sa v kukurici uvoľňuje napríklad niacín, ktorý pomáha znižovať zlý cholesterol a zvyšovať dobrý cholesterol. 

Z vytvoreného cesta miestni obyvatelia pripravujú kukuričné tortilly, ktoré predstavujú veľmi výživnú potravinu. Majú vysoký obsah komplexných sacharidov, taktiež vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre trávenie, tiež sú zdrojom viacerých vitamínov B (vrátane kyseliny listovej) a vitamínu C. 

Ak sa k plackám pridá spomínaná fazuľovo-ryžová zmes, raňajky sú obohatené o množstvo antioxidantov (čierna fazuľa je bohatá na antokyány), draslík a ďalšie B vitamíny. Zabezpečený je vďaka tomu priaznivý vplyv na krvný tlak. Kombinácia fazule a ryže navyše vytvára zdroj bielkovín s obsahom všetkých esenciálnych aminokyselín.  

Okrem toho býva obvykle súčasťou týchto raňajok aj takzvané chilero, čo je vlastne šalát z mrkvy, pálivej papriky a octu, ktorý má probiotický účinok. Raňajky obyvateľov z mesta Nicoya tak predstavujú veľmi komplexné jedlo s celým spektrom nevyhnutných živín. 

Pozri aj: ​Tekvicové krokety podľa Zuzany Vačkovej – skvelá jesenná pochúťka

Ako pripraviť tortilly z nixtamalizovanej kukuričnej múky?

Ingrediencie: 

  • 2 hrnčeky masa harina (mexická biela nixtamalizovaná kukuričná múka) – dá sa kúpiť na internete alebo špecializovaných predajniach so zahraničnými potravinami

  • 1/4 ČL sódy bikarbóny
  • 1,5 šálky teplej vody

Postup: Vo veľkej miske vymiešame kukuričnú múku so sódou bikarbónou a začneme postupne pridávať teplú vodu. Miešame, kým sa vytvorí mäkké cesto. Vody pridávame po lyžiciach, kým získame mäkkú guľu cesta. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a na 5 minút odložíme. 

Potom cesto na suchom a čistom povrchu premiesime asi 1 minútu. Následne ho rozdelíme na 16 rovnakých guličiek s veľkosťou menšej slivky. Potom každú guličku rozvaľkáme medzi dvomi kusmi papiera na pečenie. Rozpálime si liatinovú panvicu a placky postupne opekáme z každej strany 30 sekúnd. Hotovo!

Hotové tortilly ukladáme na čistú kuchynskú utierku, do ktorej ich zabalíme. Ešte teplé podávame s ľubovoľnou náplňou. TIP: Pokojne môžete pridať zmes z fazúľ (napr. na spôsob chilli con carne) a ryžu, čím si vytvoríte hoci aj zdravý a výživný obed alebo večeru. 

- Anketa

RAŇAJKUJETE?

Odpovedalo 12 ľudí  

Áno, bez výživných raňajok nezačínam svoj deň.
50%
Áno, ale vždy len niečo malé.
0%
Niekedy áno, inokedy nie, podľa toho, či mám čas alebo chuť.
42%
Nie, takmer nikdy neraňajkujem.
8%

Zdroj: www.cnbc.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 05.12.23 21:42

karma
109.00

Ja a manžel raňajkujeme každý deň a vždy to tak bolo, aj ked boli naše deti malé. Zaujímavý článok.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranova 13.12.23 14:54

MZ
karma
-1.00

o takejto kukuriičnej múke som ešte nepočula ... ale rada by som tieto placky vyskúšala

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 13.12.23 16:37

AK
karma
100.00

ja doma neraňajkujem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní