Pískanie v ušiach môže signalizovať ochorenie! Dá sa odstrániť?

Pískanie v ušiach môže signalizovať ochorenie! Dá sa odstrániť?

Asi každého minimálne aspoň raz v živote potrápili nepríjemné zvuky v ušiach. Otravné pískanie, šumenie či hučanie v ušiach u väčšiny ľudí skôr či neskôr odznie a nemusí znamenať nič vážne.

Existujú však i prípady, kedy tento problém prešiel u človeka do chronického stavu, čiže pretrvával veľmi dlhú dobu.

Pískanie v ušiach v takom prípade môže byť skutočne príznakom nejakého ochorenia. V nasledujúcom článku sa dozviete, čo je tinitus, čo všetko môže byť príčinou pískania či šumenia v ušiach a či je možné nejako tento stav zvrátiť.

Čo je tinitus?

Tinitus je stav, pri ktorom jedinec počuje rozličné zvuky v uchu alebo ušiach, pričom neprichádzajú z vonkajšieho okolia. Tieto zvuky môžu mať rôznu kvalitu či výšku tónu. Zvyčajne ide o hučanie, šumenie, pískanie, zvonenie a podobne. Tieto ušné šelesty, ktoré postihnutý počuje, majú tendenciu v určitých intervaloch slabnúť aj silnieť, môžu byť kontinuálne aj prerušované. Podľa štatistík sa tinitus vyskytuje častejšie v ľavom uchu, no tiež môže byť vnímaný v oboch ušiach súčasne.

Tento stav sa podľa dĺžky trvania príznakov delí na akútny a chronický. Veľa ľudí sa stretáva s pískaním v ušiach na kratučkú dobu. Akútny tinitus však môže trvať až 3 či 6 mesiacov. Chronický tinitus dokonca oveľa dlhšie, pokojne až cez 12 mesiacov. Tento stav je predovšetkým náročný na psychiku. Ak pretrváva dlhú dobu, môže mať za následok nespavosť, či dokonca depresie. S tinitom bojovalo už v minulosti viacero známych osobností. Ludwig van Beethoven údajne počul v ušiach vysoké zvuky a hučanie veľkého vodopádu a Jean-Jacques Rousseau zase pískanie a hlboké hučanie.  

Odporúčame: Otlaky na nohách: Neuveríš, ale s týmto ich vyliečiš veľmi rýchlo!

poškodenie orgánu sluchu

Zdroj: Shutterstock®

Zvuky môžu signalizovať ochorenie

Nepríjemné zvuky v ušiach nemusia znamenať nič vážne. Spúšťačom tinitu môže byť i hluk či preťaženie organizmu. Viac ohrozené sú osoby pracujúce v hlučnom prostredí, ako napríklad robotníci na stavbách, hudobníci, vojaci alebo letiskový personál. V ľahších prípadoch býva za pískaním nahromadený ušný maz, cudzie teleso v uchu, vyšší krvný tlak alebo ide o vedľajší účinok liekov. Tinitus však býva často príznakom rôznych ochorení. Mnohokrát naznačuje problém so samotným orgánom sluchu.

Pískanie či hučanie môže byť spôsobené zápalom i nádorom v uchu, poškodením Eustachovej trubice či rovnovážneho ústrojenstva. Tinitus je jedným z prejavov Menierovej choroby, ktorá postihuje vnútorné ucho. Ušné šelesty však vôbec nemusia signalizovať len problém s ušami. Často sú príznakom ochorení cievnej sústavy, napríklad artériosklerózy. Ďalej môže za týmto nepríjemným stavom stáť cukrovka, chudokrvnosť, poškodenie centrálneho nervového systému, či dokonca poruchy krčnej chrbtice. Nemôžeme zabudnúť ani na to, že pískanie aj hučanie sa môže objaviť i po úraze.

Vyskúšaj: Prečo povianočný pôst skôr uškodí než pomôže? Dávaj si pozor!

ušné vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock®

Ako si pomôcť?

Liečba chronického tinitu patrí do rúk lekárov. Tento stav sa môže za chorobný príznak považovať už vtedy, keď zvuky pretrvávajú nepretržite počas dňa, vždy niekoľko desiatok minút, a to po väčšinu dní v týždni. Liečba tinitu je pomerne náročná. Najjednoduchšie je, ak sa nájde príčina samotných ušných šelestov. Po jej odstránení by totiž mal odznieť i problém. Ak je príčina neznáma, liečba spočíva prevažne v odstraňovaní či aspoň zmierňovaní príznakov tinitu. Existujú rôzne metódy stanovené ošetrujúcim lekárom, ktoré v mnohých prípadoch dokážu zlepšiť stav pacienta.

Či už vás nepríjemný piskot v ušiach otravuje len zriedka alebo už zopár dní, vyskúšať môžete niekoľko užitočných tipov. Na začiatku je vhodné zbaviť sa prípadného mazu. Na jeho zjemnenie skúste použiť minerálny olej alebo ušné kvapky a ucho nakoniec vypláchnite vlažnou vodou. Zvýšte prísun vitamínu B12 a zinku. Telu doprajte aj dávky koenzýmu Q10. Pomôcť môže i ginko biloba. Táto rastlina zvyšuje prietok krvi do hlavy a napomáha pri znižovaní zápalov v cievach. Veľmi užitočný býva jemný šum v pozadí. Zvuky v domácnosti, napríklad od obyčajného ventilátora, môžu pomôcť prekryť pískanie a hučanie.

Pozri aj: Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?

Aktualizovaný článok: 26.1.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Jana Komadová 04.01.18 07:57

JK
karma
100.00

Mám tento problém už dlhšiu dobu a nemám čas ísť k lekárovi no článok má presvedčil že pískanie v ušiach nie je sranda

  • 6
Odpovedať

Soňa Krátka 04.01.18 08:15

SK
karma
114.00

občas tento problém mám aj ja a myslím si, že ho spôsobuje krčná chrbtica, moja práca je sedavá a navyše aj naklonená dopredu a občas do boku ...tak si to aspoň myslím, že z toho

  • 5
Odpovedať

Anna Bútorová 04.01.18 10:12

AB
karma
100.00

pískanie v ušiach je naozaj nepríjemný stav, pár-krát som ho tiež zažila

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 04.01.18 13:42

SK
karma
86.00

nepoznám tieto nepríjemné stavy...

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 04.01.18 14:32

KK
karma
90.00

ja poznám iba to že "v ktorom uchu mi zvoní?" a to má asi každý

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 04.01.18 19:36

PV
karma
113.00

Ano poznám to .. Mne píska v uchu tak asi raz za dva týždne.. Ale bude to asi tou nespavosťou a stresom ..

  • 0
Odpovedať

Tea Mucková 04.01.18 19:43

TM
karma
86.00

Mě stačí jen obyčejné pískání a můžu z toho zešílet ... nedokáži si představit trpět takto chronicky ... :(

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.01.18 20:51

karma
109.00

môjmu manželovi píska v ušiach už veľa rokov.Bol u ušného,vždy mu dal na skúšku iné lieky,ale ani jedny mu nepomohli.Asi to má po svojej mame,lebo tá sa tak isto sťažovala,akurát jej nepískalo,ale vždy nám hovorila,že jej v uchu vyhrávajú-počula stále hudbu.

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 04.01.18 20:55

SH
karma
123.00

zaujímavý článok, zatiaľ tento problém našťastie nemám

  • 0
Odpovedať

Ria Petrová 04.01.18 23:26

RP
karma
-1.00

Žiaľ, takýto stav už poznám a nie je to nič príjemné. Niekedy mám pocit, že je to z tlaku, niekedy mi ho spôsobí aj rýchly pohyb hlavou - a to zase viním krčnú chrbticu. Tak, či tak, je to veľmi nepríjemné

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 06.01.18 15:28

HZŠ
karma
102.00

Stretla som sa s touto chorobou, 2-krát som brala infúzie a pomohlo mi to. Som vďačná kolegyni, ktorá má upozornila nech to neberiem na ľahkú váhu a dotlačila ma k lekárovi. Stretla sa s touto diagnózou v rodine. Iste by som to zanedbala.

  • 2
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 07.01.18 23:29

karma
100.00

Tento problém mala aj moja dcera, nepomohlo nic.

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 10.01.18 16:47

IP
karma
89.00

podám dalej manželovi ,ma takyto problem....

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní