Pľuzgier na nohe či ruke – ako ho ošetriť? Prepichovať alebo nie?

Pľuzgier na nohe či ruke – ako ho ošetriť? Prepichovať alebo nie?

Kto s ním ešte nemal tú česť? Asi len málokto. Reč je o pľuzgieri, ktorý odborne nazývame aj vezikula. Ide o akýsi mechúrik na pokožke alebo sliznici vyplnený tekutinou. Tá môže byť rôzneho pôvodu. V pľuzgieri sa môže nachádzať tkanivový mok, krv, krvná plazma alebo aj hnis. Pľuzgier je vlastne rana, ktorá vzniká tak, že vrchná časť kože sa vplyvom určitých činiteľov oddelí od hlbšej časti. Vytvorí sa dutina, ktorá sa zaleje tekutinou. 

Pľuzgiere sa najčastejšie objavujú na nohách a rukách, no pokojne aj kdekoľvek na tele. Vznikajú z rôznych príčin, obvykle však ako obranná reakcia organizmu na preťaženie. Vznik pľuzgieru má svoje opodstatnenie. Pľuzgierom sa naša koža a telo bránia. Organizmus ohraničí poškodenú časť tkaniva, ktorá sa uzavrie do pľuzgieru. Tým sa zabraňuje ďalšiemu poškodeniu tkanív a šíreniu problému do okolia. Koža dostáva čas na zahojenie. 

Za akých okolností najčastejšie dochádza k vzniku pľuzgierov? Ako ich správne ošetriť? Je vhodné ich prepichnúť, alebo to radšej nerobiť? Zistite všetko dôležité!

Odporúčame: ​Vieš, ako sa prejavuje otras mozgu? Tieto príznaky neignoruj!

Aké sú najčastejšie príčiny pľuzgierov?

Bežné pľuzgiere vznikajú obvykle ako následok preťaženia alebo poškodenia kože. Najčastejšie sa objavujú z dôvodu opakovaného mechanického dráždenia pokožky, respektíve opakovaného trenia alebo pôsobenia nadmerného tlaku. Jednou z najbežnejších príčin pľuzgierov na nohách je nosenie obuvi, ktorá určitú časť kože nadmerne otiera.

Na rukách zase často vznikajú pľuzgiere pri opakovanom a dlhom používaní nejakých nástrojov alebo náradia (napr. záhradníckych potrieb, pracovných nástrojov, hudobných nástrojov, športového náčinia). Riziko rozvoja pľuzgierov zvyšuje teplé a vlhké prostredie, ktoré sa vytvára napríklad pri spotení nôh v tesnej obuvi alebo rúk pod rukavicami. 

Avšak, pľuzgiere ani zďaleka nevznikajú len z dôvodu trenia. Nepríjemné a neraz bolestivé pľuzgiere sa objavujú aj z týchto príčin:

  • vystavenie kože veľmi vysokej teplote pri vzniku popálenín – napr. obarenie sa horúcou vodou, chytenie horúceho predmetu, spálenie od slnka, popálenie ohňom,
  • vystavenie kože extrémne nízkej teplote pri vzniku omrzlín,
  • pôsobenie niektorých chemikálií na pokožku – obsiahnutých napr. vo farbách na vlasy, odmasťovacích prípravkoch, rozpúšťadlách, 
  • pôsobenie hmyzieho jedu – pľuzgier môže vzniknúť ako reakcia na uštipnutie či bodnutie hmyzom,
  • pricviknutie kože – vzniká obvykle pľuzgier vyplnený krvou. 

Pľuzgier ako sprievodný príznak ochorenia

Pľuzgiere sa môžu objavovať aj ako sprievodný príznak ochorenia. Vtedy sa obvykle vyskytujú vo väčšom množstve, na väčších plochách tela, niekedy dokonca aj na celom tele. Pľuzgiere bývajú prejavom rôznych infekčných aj neinfekčných ochorení. V prípade infekčného ochorenia bývajú práve pľuzgiere neraz miestom s vysokou prítomnosťou patogénnych mikroorganizmov, čiže kontakt s nimi môže byť príčinou nákazy zdravého jedinca. 

K najtypickejším ochoreniam sprevádzaným výsypom pľuzgierov na tele patria ovčie kiahne. Príčinou ochorenia je varicella zoster vírus, prítomný v pľuzgieroch vyplnených vysoko nákazlivou čírou alebo mliečnou tekutinou. Spomínaný vírus pri druhom prepuknutí infekcie spôsobuje mimoriadne bolestivý pásový opar, pri ktorom rovnako dochádza k výsevu pľuzgierikov. 

Medzi ďalšie nákazlivé ochorenia prejavujúce sa pľuzgiermi patrí napríklad opar na pere (spôsobený vírusom herpes simplex) či impetigo (spôsobené baktériami Staphylococcus aureus alebo Streptococcus pyogenes).

Ďalej sa pľuzgiere môžu vyskytovať aj pri atopickom ekzéme, dyshidróze (neinfekčný kožný zápal s poruchou tvorby potu), chorobe motýlích krídel (geneticky podmienené ochorenie spojivového tkaniva) či niektorých dermatitídach. Pľuzgiere tiež niekedy bývajú súčasťou klinického obrazu pri kožnom radiačnom syndróme, ktorý vzniká ako vedľajší účinok rádioterapie použitej pri liečbe nádorového ochorenia. 

Odporúčame: ​Najčastejšie príčiny bolesti kĺbov: Čo všetko ju môže spôsobovať?

Ako ošetriť bežné pľuzgiere na nohách alebo rukách?

Pri veľkom výsype pľuzgierov, ktoré sú prejavom ochorenia, je nevyhnutné vložiť sa do rúk lekárov. Pľuzgiere pri ovčích kiahňach či herpese je možné preliečiť i doma voľnopredajnými prípravkami z lekárne.

A čo v prípade klasických pľuzgierov na nohách alebo rukách, ktoré vznikli z dôvodu trenia, popálenia či iného poranenia kože? Takýto pľuzgier nepredstavuje závažný zdravotný problém, skôr nepríjemný. Najmä tie na nohách môžu človeka obmedzovať, keďže pri chôdzi neraz spôsobujú bolesť.

Zásady správneho ošetrenia pľuzgiera:

  • Vo všeobecnosti sa odporúča otlak neprepichovať, inak sa zvyšuje riziko infekcie. Pod pľuzgierom totiž rastie nová koža a pľuzgier k tomuto procesu vytvára ideálne podmienky. Pľuzgier zakrátko zoschne a zlúpne sa. Hojenie môžete urýchliť náplasťami na pľuzgiere alebo bariérovými krémami s ochranným účinkom z lekárne. 

  • Ak dôjde k prasknutiu pľuzgiera, mŕtvu kožu z postihnutého miesta hneď neodstraňujte, inak hrozí riziko zanesenia infekcie. Tekutinu z pľuzgiera nechajte odtiecť a postihnuté miesto umyte vodou. Následne postihnutú pokožku prekryte sterilným krytím alebo hydrokoloidnou náplasťou. I tieto pomôcky bežne nájdete v lekárni. 
  • V niektorých prípadoch však nemusí byť prepichnutie pľuzgiera úplne zlou voľbou. Ak je napríklad pľuzgier veľmi veľký a hrozí, že praskne sám, napríklad pri chôdzi, prípadne pri chôdzi vyvoláva bolesť, môže pomôcť jeho šetrné prepichnutie. Myslite však na sterilné podmienky. Pľuzgier jemne prepichujte sterilnou ihlou zboku a tekutinu vytláčajte pomocou sterilnej gázy. Miesto umyte a ošetrite vhodným sterilným krytím. 
  • Pri niektorých stavoch sa však prepichovanie vôbec neodporúča, najmä v prípade, ak by hroziaca infekcia predstavovala pre človeka veľké zdravotné riziko. Je to napríklad u pacientov s veľmi oslabenou imunitou, HIV pacientov, osoby s rakovinou alebo srdcovou chorobou, tiež cukrovkárov.  

Myslite na prevenciu pľuzgierov!

Lepšie ako trápiť sa ošetrovaním bolestivých pľuzgierov, je predchádzať im. Ako sme spomenuli vyššie, pľuzgier na nohe či ruke najčastejšie vzniká z dôvodu trenia. Obmedzením trenia je možné predísť vzniku pľuzgiera. To možno dosiahnuť v prvom rade nosením vhodnej obuvi, ktorá má správnu veľkosť, je pohodlná a vyrobená z kvalitných materiálov.

Odporúča sa nosiť čisté ponožky a v prípade ich prepotenia je potrebné ich vymeniť. Tým sa znižuje aj riziko plesňových ochorení nôh a nechtov. Pri športe, turistike či práci na nohách môžu byť dobrým pomocníkom aj špeciálne ponožky, ktoré dobre sajú pot a znižujú riziko pľuzgierov či iných problémov, prípadne vložky do topánok. Ak sa u vás na niektorých miestach pravidelne objavujú otlaky, pri dlhej chôdzi či športe ich môžete pred zvýšeným trením ochrániť vhodnými náplasťami.

V rámci prevencie pľuzgierov na rukách sa zase odporúča pri práci nosenie rukavíc, v prípade športovania zase použitie kriedového prášku na zníženie trenia, prípadne aj pások na omotanie dlaní.  

Kedy vyhľadať lekára?

  • Ak sa pľuzgier nehojí a jeho okolie začne červenať, svrbieť alebo je horúce na dotyk.
  • Ak z pľuzgiera uniká biela alebo zažltnutá tekutina. 
  • Ak sa objaví vysoká horúčka alebo triaška, ktorá by mohla súvisieť s hojacim sa pľuzgierom.
  • Ak si prepichnete alebo strhnete pľuzgier a postihnuté miesto sa nehojí, prípadne sa objavujú známky infekcie či zápalu – hnis, zvýšenie teploty, bolesť, opuch. 
  • Ak došlo k výsypu veľkého množstva pľuzgierov na väčších plochách tela.
  • Ak je výsyp pľuzgierov sprevádzaný inými kožnými alebo celkovými symptómami. 

Odporúčame: Máš bolesti zo sedavého zamestnania? Toto ti zaručene pomôže!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní