Vivienne Westwood: 5 prekvapujúcich faktov, ktoré si o tejto punkovej kráľovnej nevedela

Vivienne Westwood: 5 prekvapujúcich faktov, ktoré si o tejto punkovej kráľovnej nevedela
  • 02.01.2023
  • Michaela Kožáková

Svet módy sa pred pár dňami rozlúčil s ikonickou punkovou dizajnérkou Vivienne Westwood, ktorá zomrela vo veku 81 rokov. Britská módna návrhárka známa svojimi dráždivými odevmi obliekala množstvo známych ľudí a slávnych osobností od členov kráľovskej rodiny až po skupinu Sex Pistols či Margaret Thatcher.

Jednoduché dievča z anglického vidieka urobilo z provokácie samotnú formu umenia, pomohla definovať punkovú módu a priniesla rebelskú politiku na mólo. 

Jej život nabral veľký zvrat, keď odišla od manžela kvôli Malcolmovi McLarenovi, manažérovi skupiny Sex Pistols. Spoločne si otvorili obchod s oblečením, ktorý sa stal epicentrom punkového hnutia. Roztrhané tričká, latex a koža s nápisom „SEX“ boli provokatívnymi uniformami generácie, ktorá sa rozhodla búrať kultúrne tabu.

Aké zaujímavosti ste o Vivienne Westwood (možno) nevedeli? 

Neprehliadni: Bruce Willis bude dedko! Teší sa na rolu starého otca?

Malcolm McLaren

Zdroj: INSTAGRAM/bertrandrustles

1. Extravagantná móda a provokatívne nápady

Vivienne Westwood sa preslávila svojimi odevnými návrhmi založenými na provokatívnych nápadoch. Jej tričká na mieru, ktoré boli roztrhané a zdobené šokujúcimi sloganmi a grafikou vystupujúcou proti establišmentu (vládnuci politický režim) a čierne nohavice s ramienkami inšpirované sadomasochistickým kostýmom sa tešili obrovskému záujmu. 

Butiky Vivienne Westwood a jej manžela Malcolma McLarena sa stali mekkou módy pre mladých. Ich eroticky nabitý módny imidž však rozzúril britskú tlač. Čoskoro po tom, čo Vivienne a Malcolm v roku 1981 predstavili Pirates, svoju prvú komerčnú kolekciu, ukončili svoj osobný vzťah. Ďalších päť rokov zostali profesionálnymi partnermi, no Vivienne sa za krátko stala poprednou nezávislou dizajnérkou.

Vivienne vybudovala svoje vlastné rovnomenné minimódne impérium, prevádzkovala množstvo butikov a vyrábala ročne dve kolekcie pánskeho a tri dámskeho oblečenia. Originálne a jedinečné boli aj Vivienne Westwood svadobné šaty, ale svoju tvorbu sústredila i na obuv, pančuchový tovar, okuliare, šatky, kravaty, pletené veci, kozmetiku a parfumy.

2. Pracovala ako učiteľka

Láska k móde priviedla mladú Vivienne k štúdiu na Harrow School of Art a University of Westminster, kde študovala módu a umelecké kováčstvo. Vydržala tam len jeden semester, pretože podľa jej slov si nevedela predstaviť, ako si dievča z robotníckej triedy dokáže zarobiť na živobytie vo svete umenia.

Namiesto toho sa stala učiteľkou na základnej škole a vo voľnom čase navrhovala šperky. V sedemdesiatych rokoch sa živila predajom svojich návrhov.

Návrhárka

Zdroj: PINTEREST/thewestwoodarchives

3. U kráľovskej rodiny bez spodného prádla

Vivienne Westwood žala jeden úspech za druhým. V roku 1992 dostala pozvanie do Buckinghamského paláca, kde jej kráľovná Alžbeta II. udelila Rád Britského impéria za služby pre módny priemysel. Počas návštevy sa dostala na titulky všetkých vtedajších novín. Pred palácom sa otočila a pred kamerami odhalila, že na sebe nemá spodnú bielizeň.

Keď sa do kráľovského paláca vrátila druhýkrát, v roku 2006, už ako dáma, ani vtedy pod šatami nemala nohavičky.

Pozri aj: Kendall Jenner a jej bombera: Z tej ceny sa ti zatočí hlava!

Joe

Zdroj: INSTAGRAM/fabukmagazine

4. Aká matka, taký syn

Agent Provocateur je jednou z najznámejších značiek spodnej bielizne na svete. Založil ju Viviennin syn Joseph Corré v roku 1994 v Londýne.

Pôvodná značka Agent Provocateur so sexuálnym potenciálom a punkovým dedičstvom kladie dôraz na nebojácnu ženskosť. Predstavuje opulentný svet luxusnej spodnej bielizne navrhnutej ženami a vyrobenej pre každého.

5. Vivienne Westwood ako aktivistka

Vivienne Westwood vždy používala svoje kolekcie a predvádzacie móla ako platformu pre kampaň za pozitívny aktivizmus. Strávila mnoho rokov neúnavným rozprávaním o účinkoch klimatických zmien a nadmernej spotreby a zmobilizovala medzinárodnú pozornosť okolo ekologických problémov.

Za posledných 20 rokov Vivienne podporovala stovky mimovládnych a charitatívnych organizácií vrátane Amnesty International. Punková kráľovná tiež spustila svoje vlastné hnutie za klimatickú revolúciu a globálnu kampaň na zastavenie vŕtania a priemyselného rybolovu v Arktíde. 

Vivienne prirovnávala globálnu situáciu k bitke a vyzývala všetkých k činnosti so slovami: „Je to vojna o samotnú existenciu ľudskej rasy. A to planéty. Najdôležitejšou zbraňou, ktorú máme, je verejná mienka: choďte do umeleckých galérií, začnite chápať svet, v ktorom žijete. Hneď ako to začnete robiť, stávate sa bojovníkmi za slobodu.“

Odpočívaj v pokoji, Vivienne.

Móda

Zdroj: INSTAGRAM/viviennewestwood

Šaty

Zdroj: INSTAGRAM/iviennewestwood

Oblečenie

Zdroj: INSTAGRAM/iviennewestwood

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM/viviennewestwood

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 12:46

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 12:46

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní