Povieme ti, aké vitamíny obsahuje zelená listová zelenina

Povieme ti, aké vitamíny obsahuje zelená listová zelenina

Čím viac ich vo svojej kuchyni používate, tým lepšie. Zelená listová zelenina je veľmi výživná a hodí sa do šalátov, ale aj ako prísada do vašich smoothies, polievok či ako jednoduchá ozdoba jedla na vašom tanieri.

Nedodá jedlám len krásnu zelenú farbu a znamenitú chuť, ale aj potrebné živiny na prevenciu proti chorobám srdca či dokonca proti rakovine. Prečítajte si o tom, aké vitamíny obsahuje zelená listová zelenina a ihneď ju zaraďte do svojho jedálnička!

Bude sa ti páčiť: Zázrak menom zeler: Odteraz ho budeš konzumovať ešte radšej!

zelené smoothie

Zdroj: Shutterstock®

Bez cholesterolu a soli

Medzi najvýživnejšiu zelenú listovú zeleninu sa zaraďuje najmä rímsky šalát, zelené listy kapusty, púpavové listy, listy horčice, ale aj rukola, špenát či klasický ľadový šalát. Všetky tieto zelené listy sa oplatí pridať do svojho jedálnička. Okrem toho, že obsahujú skvelé vitamíny, o ktorých si čosi povieme nižšie, obsahujú aj veľa železa aj vápnika a žiadny cholesterol a minimum soli.

Pozri aj: Trápia ťa večne studené ruky a nohy? Takto si môžeš pomôcť!

účinky zelenej listovej zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

Svätá trojka

Ako už bolo povedané, tieto zelené burinky vyzerajú neškodne, no sú bohaté na nasledujúce tri dôležité vitamíny:

  • Vitamín A hrá dôležitú rolu v našom imunitnom systéme a prispieva aj k správnemu rastu kostí, k dobrému zraku a je v našom tele aj na to, aby bojoval proti chorobám. Ak vám chýba, môžete oslepnúť alebo zle vidieť, no ste aj náchylnejšími na infekcie a ochorenia.
  • Vitamín C je pomerne známy vitamín, no viete, že je v tele najpotrebnejší pre obnovu a vznik tkaniva? Zároveň je aj antioxidantom, ktorý bunky chráni pred voľnými radikálmi. Ak máme telo od týchto radikálov ochránené, je to dobrá cesta k ochrane pred chorobami srdca či artritídou. Ak vám chýba vitamín C, môžete byť anemickí, krvácať vám môžu ďasná a môžu sa vám pomaly hojiť rany.
  • Vitamín K sa zhromažďuje v pečeni a je dôležitý pre silné kosti, ale aj pri zrážaní krvi a hojení rán. Ak vám chýba, čo býva zriedkavé, môžete silno krvácať alebo sa vám môžu po tele tvoriť modriny.

Pozri aj: Prečo je soľ potrebná pre život človeka? Tomu neuveríš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Marta Bujdošová 13.04.18 08:41

MB
karma
98.00

ako priloha je fajn. A z rebarbory je vyborny puding.

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 13.04.18 13:54

karma
110.00

Ja som si mixovala púpavové listy, medunku a mätu..aj špenát môžem a celerové listy. ale šalátové listy som ešte neskúšala..brala som to vždy tak, že dodám telo chlorofyl. S rebarborou opatrne..nie je vhodné jej priveľa zjesť.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 13.04.18 23:16

karma
109.00

Šaláty sú výborné,pravidelne ich konzumujem,mám rada aj čínsku kapustu.A kedže sú aj také prospešné pre naše zdravie,je to len veľké plus.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.09.18 16:13

AK
karma
100.00

najviac milujem čínsku kapustu so zálievkou

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 04.12.22 15:42

ZK
karma
-1.00

ja uzivam vitaminy ale len v nejakych obdobiach, vzdy si kupim napriklad na tri mesiace a potm si dam zase nejaku dobu pauzu

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 07.12.22 13:37

OM
karma
-1.00

salaty jedavam a celkom casto ale ja si nemyslim ze tak je dosttocny obsah vitaminov

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 11.12.22 19:38

LJ
karma
-1.00

ogestan su velmi dobre vitaminy pri planovani babätka, obsahuju hlavne kyselinu listovu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní