Poznáš resveratrol? Objav tento neznámy silný antioxidant!

Poznáš resveratrol? Objav tento neznámy silný antioxidant!

Povedomie o látke, nazvanej resveratrol, je v našej oblasti pomerne malé. Kým napríklad v USA je záujem o túto látku pomerne vysoký, u nás ju pozná skôr málokto. Bolo by však dobré tento stav zmeniť, pretože resveratrol je pre zdravie človeka skutočne užitočný. Pozitívne vplýva na srdce a je efektívny v boji proti mnohým chorobám. Viac sa o ňom dozviete v nasledujúcom článku!

Čo je to resveratrol?

Resveratrol je z chemického hľadiska derivát stilbénu. Ide o polyfenol, ktorý má antioxidačné a antibakteriálne účinky. Túto látku sa podarilo izolovať prvýkrát ešte v roku 1963, a to z koreňa krídlatky japonskej, ktorá je súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Takýto extrakt je aj v dnešnej dobe veľmi častou súčasťou voľne dostupných doplnkov stravy. Resveratrol sa okrem toho prirodzene vyskytuje i v mnohých ďalších rastlinách.

Existuje množstvo štúdií, ktoré sa liečivými účinkami resveratrolu zaoberali. Kým niektoré z nich si nie sú isté vplyvom tejto látky na zdravie, mnohé ďalšie blahodarné účinky spomínaného antioxidantu potvrdili. Resveratrol totiž vykazuje ochranné pôsobenie na bunky, tkanivá i mnohé orgány ľudského organizmu.

Odporúčame: Použitý kuchynský olej: Prezradíme ti, ako s ním naložiť

vplyv resveratrolu

Zdroj: Shutterstock®

Ako vplýva na organizmus?

Resveratrol v prvom rade výrazne ochraňuje celý kardiovaskulárny systém. Podporuje správnu činnosť srdca a má tiež vplyv na udržiavanie hodnôt cholesterolu v norme. Keďže ide o silný antioxidant, chráni telo pred voľnými radikálmi. Taktiež má protirakovinové aj protizápalové účinky. Predstavuje prevenciu pred viacerými druhmi rakoviny. Pozitívne vplýva aj na stav pľúc. Vyskúšať by ho mohli napríklad osoby, ktoré trápi astma.

Resveratrol tiež bráni nadmernej zrážanlivosti krvi. Podporuje rýchlejšiu regeneráciu buniek, zvyšuje odolnosť organizmu proti stresu a dokonca prispieva k spomaleniu starnutia. Neutralizuje vylučovanie histamínu, ktorý môže negatívne vplývať na organizmus niektorých jedincov. Tento antioxidant pôsobí i na udržiavanie hladkej a pružnej pokožky. V neposlednom rade napomáha chrániť telo pred oxidačným stresom, ktorý je pôvodcom mnohých ochorení, napríklad Alzheimerovej choroby.

zdroje resveratrolu

Zdroj: Shutterstock®

Kde ho nájdeme?

Ako sme spomínali už vyššie, resveratrol je súčasťou mnohých rastlín. Nájdený bol napríklad v šupkách aj semenách hrozna. Menšie množstvá tohto antioxidantu sa teda nachádzajú aj vo víne, a to najmä v červenom. Resveratrol má však po otvorení fľašky vína tendenciu rýchlo vyprchať, a to vplyvom vzduchu a slnka. Lepším zdrojom sú preto ďalšie potraviny, napríklad arašidy či granátové jablká. Cennú látku možno hľadať i v kakau, červenom grepe alebo šupkách a jadierkach čiernych ríbezlí.

Taktiež sa nachádza v mnohých druhoch bobuľového ovocia, najmä v čučoriedkach i morušiach. Resveratrol je v dnešnej dobe dostupný aj vo forme tabliet. Zakúpiť si ho môžete v lekárni či na internete ako doplnok stravy. Ten zvyčajne obsahuje výťažok spomínanej krídlatky japonskej a extrakt z hroznových jadier. Výživové doplnky s obsahom resveratrolu nie sú vhodné pre deti ani tehotné či dojčiace ženy. Rovnako neslúžia ako náhrada pestrej stravy a ich odporúčané dávkovanie by sa nemalo prekračovať.  

Pozri aj: Poznáš sloní zázvor? Vnes trochu exotiky do svojej kuchyne!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 10.05.18 22:17

karma
109.00

Arašidy,granátové jablká,červený grep aj hrozno jedávam pomerne často.Občas si dám na raňajky aj kakao.Čierne ríbezle máme na záhrade a tiež ich rada oberám a pochutnávam si na nich.Ani som netušila,že obsahujú resveratrol a že majú toľko pozitívnych účinkov na naše zdravie.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 11.05.18 15:20

MB
karma
98.00

Este som o nom nepocula, ale potraviny v ktorych sa nachjadza casto konzumujem.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní