Skleróza multiplex: Čo všetko musíme o tejto zákernej chorobe vedieť?

Skleróza multiplex: Čo všetko musíme o tejto zákernej chorobe vedieť?

V súčasnej dobe je moderná medicína tak pokročilá, že v mnohých prípadoch dokáže priam zázraky, o ktorých mohli ľudia v minulosti len snívať. Dnes si už vie poradiť s mnohými vážnymi ochoreniami a možnosti liečby sú pri nejednej diagnóze stále lepšie. V niektorých prípadoch si však ani moderná medicína nevie dať rady. Stále sú známe nespočetné množná ochorení a zdravotných problémov, ktoré sa možno vhodnou liečbou dajú ľahšie zvládať, no vidina úplného vyliečenia je v nedohľadne. V dnešnom článku sa rovnako pozrieme na jedno zákerné ochorenie, ktoré sa konkrétne týka nášho mozgu. Skleróza multiplex je skutočne vážnou chorobou, ktorá postihnutému spôsobuje mnohé ťažkosti. Zistite, ako sa prejavuje, lieči i koho postihuje.

Čo je skleróza multiplex?

Skleróza multiplex, nazývaná tiež roztrúsená skleróza, predstavuje závažné ochorenie nervového systému človeka, ktoré napáda mozog i miechu. Toto ochorenie vzniká ako následok poškodenia, respektíve rozpadu myelínovej štruktúry obaľujúcej nervové vlákna. Roztrúsenú sklerózu radíme medzi autoimunitné ochorenia, čo sú ochorenia, pri ktorých imunitný systém začne napádať bunky a štruktúry vlastného tela. Pri tomto ochorení konkrétne napáda imunitný systém takzvaný myelín, čo je tukový obal pokrývajúci a chrániaci nervové vlákna v mozgu a mieche. Myelín napomáha prenášať nervové impulzy a má význam napríklad pri funkcii svalstva aj zmyslov. V dôsledku chybnej reakcie imunitného systému a následného poškodenia tejto vrstvy dochádza k obnaženiu nervového vlákna, čo spôsobí spomalenie až prerušenie impulzov, ktoré ním za normálnych okolností prechádzajú.

Narušením tohto procesu dochádza u postihnuté k rozvoju rozličných zdravotných problémov. Skleróza multiplex postihuje mužov aj ženy, i keď ženy vo väčšej miere, pričom sa najčastejšie rozvíja medzi 20. až 40. rokom života. Príčiny, kvôli ktorým vlastne dochádza k takejto chybnej reakcii imunitného systému, nie je možné presne stanoviť. Predpokladá sa vplyv genetických faktorov aj okolia. Vyššie riziko rozvoja ochorenia je pozorované u jedincov, u ktorých sa toto ochorenie v rodine už vyskytlo. Podnetom pre vznik ochorenia môže byť i prekonanie nejakej infekcie či iné ochorenie.

Odporúčame: Zákerná rakovina pečene: Spočiatku žiadne prejavy a neskôr zlé prognózy

prejavy roztrúsenej sklerózy

Zdroj: Shutterstock®

Aké príznaky upozorňujú na vznik problému?

Charakterizovať, ako sa skleróza multiplex prejavuje, nie je tak celkom jednoduché. Toto ochorenie má totiž množstvo rozličných, často aj nešpecifických, príznakov, ktoré sa u jednotlivých pacientov líšia. Spravidla totižto závisí na tom, na ktorom mieste sú nervy poškodené a aký je stupeň ich poškodenia. Značne individuálny je aj priebeh choroby. Niektorí jedinci sa stretávajú len s občasnými atakmi choroby, pričom u mnohých z nich sú prítomné dlhé obdobia remisie ochorenia, kedy dochádza k ústupu či zmierneniu príznakov. Tento stav môže trvať rozlične dlhú dobu. Ochorenie je zriedka veľmi progresívne hneď od začiatku, pričom sa stav pacienta postupne zhoršuje. Na základe toho, ako ochorenie prebieha, sú rozlišované i viaceré formy sklerózy multiplex. 

A čo všetko môže roztrúsená skleróza v tele napáchať a ako sa môže prejavovať? Vo všeobecnosti ide primárne o problémy, ktoré sa týkajú nervového systému. U postihnutého môže postupne dochádzať k zhoršovaniu neurologických funkcií, poruchám citlivosti, svalovým kŕčom aj svalovej slabosti či poruchám rovnováhy a koordinácie pohybov. Pridať sa môže nadmerná únava, pocity mravčenia v končatinách, trasenie rúk, závraty, poruchy videnia aj reči alebo zmeny nálad. Typickým príznakom je nepríjemný pocit elektrického výboja, ktorý často začína v zadnej časti hlavy a krku a šíri sa pozdĺž chrbtice. Výnimočne nastávajú problémy s funkciou močového mechúra a čriev. 

liečba sklerózy multiplex

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

Skleróza multiplex je chronické ochorenie, ktoré prebieha dlhodobo, vedie k trvalému poškodeniu nervov a spôsobuje postupné zhoršovanie zdravotného stavu jedinca. Žiaľ, ako sme už naznačili v úvode článku, i roztrúsenú sklerózu radíme medzi nevyliečiteľné ochorenia. Jedinec tak s ňou žije celý život. Liečba však má veľký význam a je zameraná na potláčanie symptónov a progresie ochorenia a skvalitnenie života pacienta. Veľmi dôležitá je pritom včasná diagnostika, ktorá je náročná. Potrebné je vylúčiť iné ochorenia s podobnými príznakmi, taktiež urobiť dôkladnú anamnézu i rozličné neurologické alebo imunologické vyšetrenia. Liečba je značne individuálna, záleží od zdravotného stavu pacienta aj od formy roztrúsenej sklerózy. 

Najmä pri ľahších formách pacientom môžu pomáhať lieky, pričom sa často využívajú najmä kortikoidy. Cieľom liečby je vo všeobecnosti urýchliť regeneráciu pri prevalení, respektíve atakoch ochorenia a taktiež pomôcť ľahšie zvládať rozličné prejavy. Postihnutému sa podľa potreby môžu podávať lieky proti bolesti či antidepresíva. Význam má i fyzioterapia, ktorá  pomáha pri ochabnutí svalstva a slabosti. Pravidelný pohyb a ľahšie cvičenia majú pritom na zdravotný stav pacientov s roztrúsenou sklerózou pozitívny vplyv. Okrem to sú dôležité aj rozličné režimové opatrenia. Pacient by sa mal chrániť pred stresom, alkoholom aj cigaretami a dbať hlavne na vyváženú stravu.

Pozri aj: Vieš, čo je hemochromatóza? Následky ochorenia môžu byť trpké!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 08.12.19 07:26

ĽŠ
karma
100.00

Zákerná vážna choroba!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 08.12.19 08:35

SK
karma
114.00

Túto chorobu má jedna moja známa už celé roky, je to naozaj veľmi vážne ochorenie.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.12.19 07:56

AS
karma
108.00

je to ťažká choroba, ale je dobre, že sa príznaky dajú aspoň zmierniť

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 09.12.19 16:23

MV
karma
108.00

Vážne ochorenie :(

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 19.12.19 22:44

HK
karma
100.00

strašná choroba,kto je ňou postihnutý

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní