Sodík v ľudskom tele – potrebný minerál alebo veľký záškodník?

Sodík v ľudskom tele – potrebný minerál alebo veľký záškodník?

O sodíku sa často hovorí skôr v negatívnom zmysle slova. Kým pri iných mineráloch a stopových prvkoch sa spomína ich značný význam pre zdravie človeka a problémy spájajúce sa najmä s ich nedostatkom, pri sodíku odborníci zdvíhajú varovný prst a upozorňujú na to, aby sme jeho príjem mali pod kontrolou.

Prečo však naše telo sodík bezpodmienečne potrebuje? Čo sa môže stať nielen pri jeho nadbytku, ale aj nedostatku? Zistite všetko dôležité!

Sodík v ľudskom tele

Sodík (latinsky Natrium, značka Na) je jeden z chemických prvkov v periodickej tabuľke prvkov s protónovým číslom 11. Ide o mäkký a ľahký kov, ktorý patrí k najbežnejším prvkom z radu alkalických kovov. Je strieborný a lesklý a vďaka jeho vysokej reaktivite s kyslíkom a vodou sa s ním v prírode stretávame len vo forme zlúčenín. Zemská kôra obsahuje v priemere 2,5 % sodíka. Z minerálov s obsahom sodíka, ktoré sú súčasťou zemskej kôry, je najznámejšia pravdepodobne kamenná soľ (značka NaCl).Tento kov je však bohato zastúpený i v morskej vode či dokonca vo vesmíre. Sodíkové ióny sú v značnom množstve prítomné aj v podzemných minerálnych vodách.

Ako prvý ho izoloval sir Humphry Davy pomocou elektrolýzy hydroxidu sodného v roku 1807, pričom ho pomenoval sodium. Sodík nachádzame i v živých organizmoch, preto ho radíme medzi takzvané biogénne prvky. Je prítomný prakticky vo všetkých bunkách rastlinných aj živočíšnych tkanív. Ide o esenciálnu látku, ktorá je pre ľudský organizmus nevyhnutná, no zároveň si ju telo nevie vytvoriť samo, preto je potrebné zabezpečiť jej prísun zvonka. Za normálnych okolností by sa v tele človeka mala hladina sodíka pohybovať okolo 135 až 145 mmol v jednom litri krvi. Odporúčaná denná dávka u dospelého jedinca je do 1500 mg. 

Hlavné funkcie:

  • podieľa sa na rovnováhe tekutín v tele (ovplyvňuje schopnosť organizmu hospodáriť s vodou),
  • potrebný na udržanie homeostázy (stálosti vnútorného prostredia),
  • reguluje hodnotu pH v tekutinách,
  • pomáha udržiavať správny tlak v bunkách,
  • zúčastňuje sa prenosov nervových vzruchov,
  • podieľa sa na svalových kontrakciách,
  • podporuje správnu činnosť obličiek aj srdca,
  • podieľa sa na regulácii krvného tlaku,
  • podporuje látkovú premena bielkovín a uhľohydrátov,
  • vplýva na správnu činnosť trávenia,
  • napomáha tvorbe HCl v sliznici žalúdka.

Odporúčame: Sú TOP pomocníkom pre imunitu? Zisti, ako fungujú betaglukány!

nadbytok sodíka

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatok sodíka

Nedostatok sodíka patrí skôr k menej častým problémom, ktoré sa v súvislosti s touto látkou môžu vyskytovať. Zníženú hladinu sodíka v krvi označujeme odborne hyponatriémia, čo nastáva v prípade, ak hladina sodíka v krvi klesá pod 135 mmol/l. Hyponatriémia môže vzniknúť z rôznych príčin, no obvykle existuje len malé riziko, že by bola spôsobená kvôli spôsobu stravovania, a teda diétou s nízkym obsahom sodíka. Sodík je v rôznorodých potravinách hojne zastúpený a jeho dopĺňanie stravou tak nie je problémom. 

Nedostatok sodíka v tele sa môže objaviť skôr z dôvodu veľkých strát tekutín, a to napríklad pri zvracaní, hnačkách alebo silnom potení. Niekedy môže za hyponatriémiou stáť nejaké ochorenie, najmä choroby obličiek a srdca, cirhóza pečene, ale i hormonálne poruchy či niektoré lieky.

Znížená hladina sodíka sa môže prejaviť nasledovne:

  • letargia,

  • svalové kŕče,
  • zmätenosť,
  • bolesti hlavy,
  • mdloby,
  • nechutenstvo,
  • búšenie srdca,
  • poruchy metabolizmu sacharidov,
  • nízky tlak,
  • vo vážnych prípadoch straty vedomia.

Zvýšený sodík v krvi

Oveľa častejšie sa stretávame s nadbytkom sodíka, čo odborne nazývame hypernatriémia. O zvýšenej hladine sodíka v krvi hovoríme v prípade stúpania množstva látky nad 145 mmol/l. Nadbytok sodíka môže síce súvisieť aj s niektorými ochoreniami, no najčastejšou príčinou je jeho zvýšený príjem stravou. Je to hlavne z toho dôvodu, že k najvýznamnejším zdrojom sodíka patrí soľ a tá je aditívom v obrovskom množstve pokrmov a potravín (a to nielen slaných). Nadbytok sodíka je pritom pre človeka skutočne škodlivý a môže sa spájať s rozvojom viacerých zdravotných problémov a ochorení.

Zvýšená hladina sodíka môže viesť k:

  • nadmernému smädu,

  • nadmernému zadržiavaniu tekutín v tele,
  • opuchom končatín i tváre (spôsobené zadržiavanými tekutinami),
  • vysokému krvnému tlaku,
  • zvýšeniu rizika srdcového záchvatu,
  • poškodeniu obličiek,
  • bolestiam hlavy,
  • nadmernej únave,
  • kóme až smrti (v prípade náhleho extrémneho zvýšenia sodíka v tele).

Odporúčame: Dôležité informácie o vitamínoch: Čo by sme o nich mali vedieť?

sodík v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Sodík v potravinách

Ako sme spomenuli vyššie, sodík je neoddeliteľnou súčasťou obrovského množstva potravín, preto jeho dopĺňanie stravou nie je zvlášť náročné. Najdôležitejším zdrojom tohto minerálu je pre človeka obyčajná kuchynská soľ, ktorá je súčasťou väčšiny potravinárskych výrobkov a ktorú používame pri príprave nespočetného množstva jedál. Príjem soli by preto mal byť regulovaný, keďže môže viesť k problémom s nadbytkom sodíka. Za bezpečnú dávku je považovaných približne 5 g soli, čo je asi jedna čajová lyžička.

K ďalším potravinám s vysokým obsahom sodíka patrí:

  • sójová omáčka,

  • kečup, horčica, šalátové dresingy,
  • zmesi korenia (často sú z veľkej časti tvorené soľou),
  • syry (niva, balkánsky syr, hermelín, tavené syry),
  • olivy,
  • šunky, salámy, údeniny,
  • mäsové konzervy,
  • sterilizovaná zelenina,
  • cereálie,
  • chlieb,
  • tofu,
  • hovädzie a bravčové mäso,
  • slané pochutiny,
  • niektoré minerálne vody.

Pri problémoch s nadbytkom sodíka v tele je vhodné vyššie spomenuté potraviny v jedálničku do určitej miery minimalizovať. Úprava stravy môže mať výrazne priaznivý vplyv na zdravotný stav pacienta, najmä ak ho trápi napríklad vysoký tlak, zadržiavanie vody v tele či iné ťažkosti spôsobené zvýšenou hladinou sodíka. V jedálničku je vhodné dať prednosť potravinám s prirodzene nízkym obsahom sodíka. 

Potraviny s nižším obsahom sodíka zahŕňajú najmä:

  • pitnú vodu,

  • väčšinu čerstvého ovocia a zeleniny,
  • čerstvú hydinu,
  • jednodruhové bylinky a koreniny (ideálne na dochucovanie jedál)
  • potravinové výrobky, ktoré majú na obale uvedené, že sú bez obsahu soli alebo so zníženým obsahom soli.

Odporúčame: ​Orech kráľovský a jeho účinky – na čo sú dobré orechové listy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Slováková 03.05.22 07:58

MS
karma
118.00

Mám veľmi rada slané ale ano, v poslednom čase sa snažím trošku obmedzovať slané potraviny.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní