Orech kráľovský a jeho účinky – na čo sú dobré orechové listy?

Orech kráľovský a jeho účinky – na čo sú dobré orechové listy?

Orech kráľovský všetci poznáme predovšetkým ako strom, na ktorom rastú lahodné vlašské orechy. Tento druh orechov je u nás dobre dostupný, keďže orech kráľovský patrí k tunajšej flóre. Vlašské orechy sú pritom plné kvalitných zdravých tukov, okrem toho obsahujú aj dôležité bielkoviny, vitamíny skupiny B, draslík, mangán i železo. Do jedálnička sa ich rozhodne oplatí zaradiť, pretože majú blahodarný vplyv na činnosť mozgu, srdce a cievy, pokožku či hladinu cukru v krvi. Vedeli ste však o tom, že zdraviu prospešné môžu byť aj listy orecha kráľovského?

Poznáte orech kráľovský?

Orech kráľovský, latinsky Juglans regia, staršie orech vlašský, je pomerne ľahko rozpoznateľný strom z čeľade orechovité, pochádzajúci z Malej Ázie. Je typický svojím masívnym kmeňom s hladkou sivastou kôrou a mohutnou korunou s hrubými konármi. Obvykle dorastá do výšky 20 metrov. Veľké svetlozelené listy sú lesklé a kožovité, majú vajcovitý tvar a hladké okraje. Orech kráľovský je jednodomou rastlinou, čo znamená, že na jednom strome nájdeme samčie i samičie kvety. Samčie kvety tvoria visiace jahňady, samičie sú usporiadané v nenápadných zhlukoch na vrcholoch mladých konárov. 

Plodom stromu sú guľaté kôstkovice so zelenou dužinatou vonkajšou časťou oplodia, ktorá po dozretí hnedne a puká. Pod ňou sa nachádza vnútorná časť oplodia, ktorá je zdrevnatená. Ide o škrupinu, v ktorej sa ukrýva olejnaté semeno, čiže chutný vlašský oriešok. Orech kráľovský kvitne v jarných mesiacoch, plody sa objavujú spravidla koncom leta až začiatkom jesene. Často je pestovaný v záhradách, ale i parkoch, a to nielen pre svoje plody, ale aj na okrasné účely. Okrem toho sa využíva i drevo stromu, ktoré je cenené pre svoje vlastnosti. Je totižto pevné, no zároveň ohybné a dobre tvarovateľné. 

Odporúčame: Rakovina tenkého čreva – zriedkavá, no zákerná. Aké sú prejavy?

účinky orechových listov

Zdroj: Shutterstock®

Listy z orecha kráľovského a ich účinky

Kým plody orecha kráľovského si našli uplatnenie v potravinárstve či kozmetickom priemysle (najmä vo forme oleja z vlašských orechov) a drevo napríklad nábytkárstve, tradičná medicína si cení najmä mladé listy stromu. Tie sa totižto už oddávna využívali v rámci ľudového liečiteľstva pri rôznych zdravotných problémoch. Orechové listy obsahujú viacero účinných látok, vrátane trieslovín, flavonoidov, éterických olejov, organických kyselín, vitamínu C a ďalších látok.

Droga z listov orecha kráľovského pôsobí sťahujúco, antibakteriálne aj protizápalovo. V minulosti sa orechové listy zvnútra formou odvaru používali napríklad na vyháňanie črevných parazitov. Teplé obklady zo sparených listov zase napomáhali vyťahovať hnis z rán, zároveň podporovali ich hojenie, taktiež zmierňovali opuchy a liečili vredy. 

Tradičná medicína pripisuje orechovým listom i tieto účinky:

  • pomáhajú pri poruchách trávenia,

  • prinášajú úľavu pri hnačkách,
  • podporujú chuť do jedla,
  • majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi,
  • tlmia zápal ďasien a zápaly v ústnej dutine,
  • podporujú liečbu hemoroidov, 
  • posilňujú imunitu,
  • pôsobia posilňujúco a proti vyčerpaniu,
  • bojujú proti vypadávaniu vlasov,
  • podporujú rast vlasov,
  • zmierňujú potenie nôh,
  • podporujú liečbu plesňových ochorení kože,
  • urýchľujú hojenie rán a kožných ochorení.

Kedy zbierať orechové listy?

Sušené orechové listy možno vo forme sypaného čaju nájsť i v lekárňach, na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Keďže je však orech kráľovský v našich končinách hojne rozšíreným stromom, nie je problém vybrať sa na zber listov a pripraviť si tak domácu sušenú drogu. Listy by sa mali zbierať pred úplným rozvinutím, a to v mesiacoch máj a jún. Mnohí bylinkári odporúčajú zber podniknúť práve na prelome týchto mesiacov. Pri zbere listov dávame pozor na ich kvalitu. Farebne zmenené, či chorobou alebo škodcami napadnuté listy so škvrnami nezbierame.

Pred sušením z listov odstránime prípadné stonky. Listy by mali byť sušené na tmavom a vzdušnom mieste a pri sušení by nemali strácať prirodzenú farbu. Zhnednuté listy odstránime. K hnednutiu listov však niekedy dochádza práve pri pomalom sušení, preto možno listy sušiť v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Dôkladne vysušené listy skladujeme v sklenej nádobe s dobrým uzáverom. 

Odporúčame: Pomoc pre zdravie z ďalekej Ázie: Vieš, čo je triphala?

čaj z orechových listov

Zdroj: Shutterstock®

Čaj z orechových listov

Zo sušených listov orecha kráľovského sa tradične pripravuje zápar na vnútorné použitie, respektíve klasický bylinkový čaj. Čaj z orechových listov možno popíjať pri gastrointestinálnych ťažkostiach, na celkové posilnenie organizmu, prečistenie krvi (napr. pri kožných problémoch) či na optimalizáciu hladiny cukru v krvi. Tradičná medicína odporúča tento čaj aj ako podporný prostriedok v období rekonvalescencie po operáciách.

Čaj možno pripraviť z 1 PL podrvených listov a 250 ml vriacej vody. Listy buď vriacou vodou priamo zalejeme, prípadne ich v horúcej vode dve minútky povaríme. Čaj necháme lúhovať asi 15 minút a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach podávame 1 až 3 šálky denne. Ak pripravujete čaj zo zakúpenej drogy, vždy dodržujte postup prípravy a dávkovanie uvedené na obale konkrétneho produktu. 

Odvar z orechových listov na vonkajšie použitie

Listy orecha kráľovského možno pri rôznorodých neduhoch využívať i zvonka. Jednu veľkú lyžicu sušených orechových listov v hrnci zalejeme 500 ml vlažnej vody a zohrievame aspoň 10 minút. Odvar by nemal silno vrieť. Následne ho odstavíme z ohňa, necháme ďalších 10 minút lúhovať a scedíme. Odvar možno používať:

  • na kloktanie, respektíve výplach úst pri zápaloch ďasien a iných zápaloch v ústnej dutine,
  • ošetrovanie zle sa hojacich, zapálených či hnisavých rán, taktiež pokožky so zapálenými vyrážkami, akné a inými kožnými ochoreniami,
  • pri liečbe kožnej mykózy alebo problémoch s nadmerným potením nôh (formou kúpeľa na nohy),
  • na ošetrenie a prečistenie pokožky hlavy, pri vypadávaní vlasov a na posilnenie vlasových korienkov (formou vlasových zábalov – votrieme do pokožky a necháme pôsobiť počas kúpeľa),
  • pri zápaloch v intímnych partiách alebo hemoroidoch (formou sedacieho kúpeľa).

Tinktúra z orechových listov

Aj orechové listy možno naložiť do alkoholu a pripraviť tak domácu tinktúru, podobne ako z mnohých iných byliniek. Potrebovať budeme 1 až 2 PL sušených orechových listov a 200 ml čistej aspoň 40 % vodky (alebo iného číreho alkoholu). Listy v nádobke zalejeme alkoholom, uzavrieme a odložíme do tmy na dva týždne. Počas doby macerácie nádobkou občas zatrasieme, aby sa obsah premiešal. Po dvoch týždňoch scedíme a hotovú tinktúru uskladníme v čistej nádobke.

Obvykle sa odporúča tinktúru užívať 1 až 3-krát denne v množstve 30 kvapiek, ktoré necháme rozpustiť vo vode. Ideálne je užívať tinktúru pred jedlom. Tinktúru z orechových listov možno užívať pri vyššie spomínaných ťažkostiach, napríklad pri tráviacich problémoch, zníženej obranyschopnosti či zvýšenej hladine cukru v krvi. Hotovú tinktúru z listov orecha kráľovského možno rovnako zohnať na internete či v lekárňach. Pri jej užívaní dodržujte výrobcom stanovené dávkovanie.

Odporúčame: Do akých jedál pridávať rôzne sušené bylinky? Nauč sa dochucovať ako profesionál!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 27.04.22 13:50

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.04.22 08:15

MC
karma
109.00

každú jeseň ich mám plný dvor.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 29.04.22 00:35

karma
109.00

Na chalupe máme niekoľko stromov kráľovských orechov. Orechy vyjedám celú zimu, ale priznám sa, čaj z listov som ešte neskúšala. Budem to musieť napraviť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní