Rastie počet jednorodičov v núdzi. Packeta sa rozhodla im pomôcť

Rastie počet jednorodičov v núdzi. Packeta sa rozhodla im pomôcť
  • 25.04.2022
  • Redakcia .

Čoraz väčšie percento jednorodičov je odkázaných na finančnú a hmotnú pomoc.  Nezisková organizácia Jeden rodič eviduje zvýšený záujem o potravinové a humanitárne balíky pomoci. Doručovateľská spoločnosť Packeta sa rozhodla tieto balíky doručovať týmto rodinám zadarmo.

Viac ako 150 tisíc rodičov, ktorí vychovávajú deti samostatne sú vystavení psychickej, sociálnej a finančnej záťaži.  Situácia sa pritom za posledné mesiace zhoršila. „Čoraz viacej rodín s jedným rodičom majú existenčné problémy. Dôvodom sú zvyšujúce sa náklady na energie ako aj rast cien potravín. Týmto rodinám sa snažíme posielať humanitárnu a potravinovú pomoc vo forme balíkov štyrikrát ročne vo väčších zásielkach,“ konštatuje Eva Marková z neziskovej organizácie JEDEN RODIČ.  Balík pomoci je určený pre rodiny ktoré máme zaradené v ročnom programe komplexnej pomoci a tiež aj najviac ohrozené rodiny chudobou, v ktorých sa príjem v prevažnej väčšine vynakladá na bývanie a energie a takmer nič im neostáva na potraviny. Balíky sú rodine posielané po dobu 12 mesiacov. Okrem tohto je rodičom poskytovaná odborná komplexná pomoc sociálna, psychologická, právna, ekonomická alebo kariérna, podľa toho čo členovia jednorodičovských rodín potrebujú tak, aby získali potrebné zručnosti pre život a po uplynutí ročnej pomoci si dokázali poradiť sami a pomoc organizácie už nepotrebovali.

Na Slovensku totiž neexistuje systémová pomoc jednorodičovských rodín. Zo strany štátu nie je venovaná tejto problematike žiadna pozornosť, podpora a najmä absentuje komplexná pomoc tejto skupine obyvateľov. Na tento problém upozornila aj Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky. „Seniori a osamelé matky sú dve skupiny ľudí reprezentujúce na Slovensku tých, ktorých zdražovanie - ktoré je na Slovensku už cítiť, ale aj to, ktoré na nás môže dopadnúť v súvislosti s vojnou na Ukrajine - pocítia najviac," vyhlásila prezidentka.

Pozri aj: Každý partnerský vzťah má svoje fázy. Poznáte ich všetky?

pomoc pre jednorodičov

Zdroj: Packeta

Packeta doručuje balíky

Medzi hlavné hodnotové piliere doručovateľskej spoločnosti Packeta patrí pomoc osamelým rodičom v núdzi. Simona Kijonková, zakladateľka a spolumajiteľka Packety totiž sama bola dieťaťom vyrastajúcim v neúplnej rodine. Vychovávaná matkou samoživiteľkou a s dvoma mladšími súrodencami sa ich rodina takisto ocitla v neľahkej finančnej situácii. „Rozhodli sme sa balíčky humanitárnej a potravinovej pomoci doručovať týmto rodičom v núdzi pomocou našich kuriérov priamo na ich adresu zadarmo. Aj touto cestou chceme uľahčiť pomoc rodinám, na ktoré sa neraz zabúda,“ konštatuje Zuzana Krasnanská, marketingová manažérka zo spoločnosti Packeta. Okrem toho doručovateľská spoločnosť Packeta umožnila týmto rodinám si navzájom posielať balíčky zadarmo prostredníctvom služby Medzi nami.  Rovnako sa rozhodla aj reagovať na nedostatok flexibilných pracovných pozícií určených pre týchto rodičov. „V Packete dávame priestor všetkým, okrem iného sme rozhodne aj family-friendly spoločnosť. Zamestnávame niekoľko osamelých matiek a rešpektujeme, že majú individuálne potreby. Snažíme sa im teda vychádzať v ústrety napríklad aj možnosťou práce z domu alebo flexibilným pracovným časom.“ vysvetľuje Petra Matejíčková, HR riaditeľka zo spoločnosti Packeta.

Hromadné zásielky humanitárnej a potravinovej pomoci sa posielajú štyrikrát ročne viac ako 100 rodinám.  Súčasťou balíka sú trvanlivé potraviny, drogéria či oblečenie získané od darcov a partnerov  neziskovej organizácie JEDEN RODIČ. „Každý doručený balík rodine v núdzi predstavuje významnú materiálnu ako aj finančnú pomoc. Doterajšie doručovanie balíkov sme si zabezpečovali svojpomocne a bolo to logisticky a finančne náročné. Vytvorenie partnerstva s Packetou je tak dôležitou súčasťou  komplexnej pomoci rodinám, ktoré na tieto balíky čakajú a potrebujú ich ,“ konštatuje Eva Marková.

Neprehliadni: Reďkovky: Toto je prvá vec, ktorú musíš po ich prinesení z obchodu urobiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní