Reďkovky: Toto je prvá vec, ktorú musíš po ich prinesení z obchodu urobiť!

Reďkovky: Toto je prvá vec, ktorú musíš po ich prinesení z obchodu urobiť!

Reďkovky pre nás vôbec nie sú neznámou zeleninou. Sú dostupné na našom trhu a dokonca poznáme aj rôzne odrody. Asi najznámejšie a naviac konzumované sú červené reďkovky, no za nimi dozaista nezaostávajú ani biele reďkovky. Pomerne neznáme sú čierne reďkovky, ktoré sa u nás objavujú skôr výnimočne.

Mierne pikantná reďkovka v kombinácii s lahodnou nátierkou a čerstvým chlebíkom je priam potešením pre naše chuťové poháriky. Ale ani taká kombinácia omelety s reďkovkou nie je na zahodenie. Je svieža, mierne pikantná a plná živín. Avšak, veľká škoda je, že sa všetci zameriavame len na jej koreň. Teda na samotný plod, ktorý konzumujeme. Po príchode domov sa zbavujeme vňate, ktorá má však tiež skvelé využitie. Ak preferujete zero waste životný štýl a neradi plytváte, snažte sa vo svojej kuchyni využiť všetko, čo sa len dá. Reďkovková vňať sa dá perfektne zužitkovať.

účinky reďkoviek

Zdroj: Shutterstock®

Reďkovky – obsah živín a účinky

Vyzerá pekne na tanieri, ale viac zaujme svojou chuťou a nutričným profilom. Síce je na pohľad malá, príroda jej nadelila len to najlepšie, čo dokáže naše telo oceniť. Malé červené guľky pochádzajú z Ázie, no v minulosti sa vyskytovali aj v oblasti Stredomoria a dokonca ich poznali aj starí Egypťania. K nám sa táto zelenina dostala až v druhej polovici 18. storočia.

Reďkovky obsahujú množstvo cenných látok, pre ktoré by sme ich počas jari mali konzumovať aj častejšie. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, sacharidy i vláknina. Z minerálov obsahujú najmä vápnik, fosfor, železo, draslík i selén. Čo sa týka vitamínov, reďkovky sú známe najmä vyšším obsahom vitamínu C a E, ale aj vitamínu B. Tiež v nich nájdeme nezanedbateľné množstvo kyseliny listovej.

Táto zelenina pôsobí antibakteriálne, vďaka čomu pomáha nášmu telu bojovať s baktériami v tráviacom trakte. Medzi jej pozitívne účinky dozaista patrí schopnosť znižovať zlý LDL cholesterol v organizme a tým predchádzať vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Reďkovka tiež:

  • podporuje obranyschopnosť organizmu a tým prispieva k posilneniu imunitného systému,
  • uľahčuje vykašliavanie hlienov,
  • má močopudné účinky, čím pomáha prečisťovať obličky a močový systém,
  • patrí medzi potraviny s ochladzujúcimi účinkami,
  • obsahuje veľké množstvo vody, ktorá má pozitívny vplyv na hydratáciu tela i pokožky.

Ako reďkovky skladovať?

Mnohí máme vo zvyku kupovať si potraviny do zásoby a dosť často sa nechávame zlákať mnohými akciami. V prípade, že ste si z obchodu priniesli viacero zväzkov reďkoviek a už teraz vám je jasné, že ich nestihnete skonzumovať za jeden deň, naučte sa ich správne skladovať.

Akonáhle reďkovka stratí kontakt s pôdou, jej listy začnú vädnúť, preto začnú čerpať živiny z hľúz. V dôsledku toho sa môžu reďkovky vysušiť, čím zároveň aj stratia svoju bohatú chuť a obsah vody. Preto v prvom rade by ste mali z reďkoviek odstrániť vňať, teda listy. Tie však nevyhadzujte, pretože sa dajú skvelo zužitkovať!

Reďkovky umyte a uskladníte v chladničke. Ideálne je vložiť do uzatvárateľného vrecka alebo krabičky navlhčenú papierovú vreckovku – takto reďkovky vydržia v chladničke aj týždeň.

Neprehliadni: Červená reďkovka: Malý (veľký) jarný životabudič a jeho benefity

reďkovkové pesto

Zdroj: Shutterstock®

Ako naložiť s vňaťou z reďkoviek?

Ako sme písali vyššie, vňať sa dá v kuchyni skvelo zužitkovať – najmä vňať z mladých reďkoviek. V prvom rade ich môžete umyť, nechať vysušiť a pridať do šalátu. V druhom rade si z nich môžete spraviť domáce reďkovkové pesto.

Na reďkovkové pesto budete potrebovať:

  • 2 šálky nasekanej vňate z reďkoviek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ šálky olivového oleja
  • ¼ šálky píniových orieškov
  • strúhaný parmezán
  • šťavu z ½ citrónu
  • soľ a čierne korenie

Postup prípravy pesta je jednoduchý. Stačí všetky ingrediencie vložiť do mixéra a vymixovať. Mixujte dovtedy, kým sa všetky suroviny nespoja a nevytvorí sa vám pesto ideálnej konzistencie. Na záver pesto dochuťte soľou, čiernym korením a používajte pri príprave pokrmov. Skvelé je napríklad do cestovín.

Pozri tiež: Ako pestovať reďkovky na balkóne? Riaďte sa týmito zásadami!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 20.04.22 08:18

KK
karma
105.00

Áno odstránim vňať, ale zahadzujem ju, takže nabudúce ju skúsim využiť podľa Vašich rád.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 20.04.22 14:32

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.04.22 17:26

MM
karma
100.00

reďkovka a šalát, ešte cibuľka, tak začína jar

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 20.04.22 17:42

PV
karma
113.00

Nevedela som o tom .. Dakujem .. Vždy som nechávala vňať s redkovkami v mikrot.vrecku v chladničke. Ale ako ste písali ,za dva dni začala vňať hnednúť, tak až potom som ju odrezala.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 14.05.22 06:54

MR
karma
109.00

vždy odrežem vňať a veru vydržia pár dní

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní