Vinohradnícka osada Stará Hora: Podľahni aj ty jej nenapodobiteľnému čaru

Vinohradnícka osada Stará Hora: Podľahni aj ty jej nenapodobiteľnému čaru
  • 14.05.2022
  • Michaela Kožáková

Okrem krásnych žien, chutnej tradičnej kuchyne a lahodného domáceho alkoholu či melodických ľudových piesní, sa naše Slovensko môže pýšiť skutočne nádhernými miestami, ktoré nám môžu závidieť po celom svete. Od národných parkov cez chránené oblasti až po unikátne UNESCO pamiatky – každý Slovák by mal byť hrdý na svoju vlasť. Jednou takou jedinečnou lokalitou je aj Stará Hora. Mnohí z nás už o nej určite počuli. Mali ste však možnosť toto rozprávkové miesto navštíviť? Ak nie, mali by ste to toto leto napraviť.

Vinohradnícka osada Stará Hora

Nekonečné južné svahy Štiavnických vrchov a poddajné tufové podložie už vopred určili osud malebnej vinohradníckej osady Stará hora. Osada je súčasťou rázovitej obce Sebechleby, ležiacej uprostred neporušenej panenskej prírody na území Krupinskej planiny, patriacej do takmer zabudnutej časti Slovenska – HontuPrvá zmienka o obci pochádza z listín z prvej polovice 12. storočia, z roku 1135. História vinárenských pivníc a osady nie je úplne jasná. Podľa prameňov osada Stará Hora vznikla niekedy v 16. storočí v dobách bojov s Turkami a tureckých nájazdov, pred ktorými nachádzali obyvatelia Sebechleb útočisko v tejto zalesnenej oblasti. Na prebývanie si hĺbili do skál jamy väčších rozmerov, v ktorých sa ukrývali pred tureckými útokmi. Z tohto obdobia pochádza aj názov Stará Hora. Tiež sa povráva, že pivnice vyhĺbili banskoštiavnickí baníci na objednávku miestnych obyvateľov.

Neprehliadni: Najkrajšie slovenské vodopády: Tieto by si nemala určite vynechať!

Sebechleby

Zdroj: INSTAGRAM/dasik9

Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Sebechleby

Osada Stará Hora – Sebechleby predstavuje jedinečnú pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry, ktorá bola vyhlásená uznesením vlády SR č. 22/81 z 21. 1. 1981. Pamiatkovo chránené sú jednopriestorové a dvojpriestorové vinárske domčeky so stĺpovými podperami.  Veľkou pozoruhodnosťou je súbor vinohradníckych pivníc ručne kopaných do tufového podložia a chyžky postavené nad nimi. Na Starej Hore možno vidieť najstaršie datovanie na pivnici z roku 1707, 1720 a 1746. 

V 17. storočí sa začalo v Sebechlebskej oblasti s pestovaním vína. Vyklčovali okolité lesné porasty a na ich mieste sa zakladali vinohrady. Takýmto spôsobom vznikla potreba pivníc na uskladnenie vína. Postupne boli pivnice rozširované a začali sa stavať nadstavby, ktoré slúžili na bývanie počas prác na viniciach. V roku 1737 bola v jadre osady postavená kaplnka sv. Urbana. Okolie kostolíka s vinohradníckymi pivnicami a domčekmi tvorí malé vretenovité námestie.

Vinohradnícke domy

Zdroj: INSTAGRAM/ adobrotkova

Tip na výlet - Sebechleby

Utešené chalúpky s malými okienkami a drevenými vrátami vás prenesú niekoľko storočí dozadu. Prechádzku nedbalými vidieckymi uličkami vám spríjemnia ťahavé výhonky a listy viniča a staré sudy. Ak budete mať šťastie, tak možno zahliadnete i miestnych obyvateľoch v tradičnom kroji. V posledných rokoch sa objekty využívajú aj na rekreačné účely a agroturistiku. Niekoľko domov je pripravených ubytovať hostí, ponúknuť doplnkové služby a program na spestrenie voľného času. Počas návštevy tejto krásnej obce máte možnosť absolvovať prehliadku pôvodných vínnych pivníc spojených s ochutnávkou vín a špecialít miestnej a slovenskej ľudovej kuchyne. 

V osade sa každoročne usporadúvajú rôzne kultúrne podujatia. Jedným z obľúbených je  Oberačka po sebechlebsky, ktorá sa tento rok koná prvého októbra. Ide o festival vinohradníctva, ľudovej gastronómie, cestovného ruchu a zábavy, počas ktorého bude sprístupnených 40 súkromných vínnych pivníc. Súčasťou tejto udalosti sú aj ochutnávky burčiaku a vín, remeselný jarmok či sprievodný kultúrny program. V obci sa tiež konajú Svätourbanské slávnosti a podujatie s názvom Jánska Vatra.

Tesárska roklina

Zdroj: INSTAGRAM/fotografieslovenska

Ak sme vás inšpirovali a plánujete navštíviť obec Sebechleby, nenechajte si ujsť prírodný unikát zaradený medzi prírodné pamiatky Slovenska s názvom Tesárska roklina, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti dedinky Hontianske Tesáre. Spríjemnite si váš výlet i prehliadkou zrúcaniny hradu Čabraď pri obci Čabradský Vrbovok či návštevou prírodnej rezervácie Mäsiarsky bok. 

Pozri aj: Telgárt a Chmarošský viadukt – prečo navštíviť tento krásny kút Slovenska?

Zdroj foto: úvodná koláž – Instagram.com/dasik9

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 14.05.22 18:28

KK
karma
105.00

Nádherné, ešte som tam nebola, určite si urobíme výlet.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:11

KS
karma
133.00

Ešte som o nej nepočula, ale podľa fotiek súdim, že sa oplatí navštíviť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní