Srdcovník obyčajný – to je bylinka nielen pre tvoje srdce!

Srdcovník obyčajný – to je bylinka nielen pre tvoje srdce!

Srdcovník obyčajný nepatrí v prírode medzi tie najznámejšie byliny. To však nijako neovplyvňuje jeho úžasné liečivé schopnosti.

Ako už jeho názov napovedá, je skvelým pomocníkov pri starostlivosti o kardiovaskulárny systém. Okrem toho podporuje imunitu a napomáha aj pri ženských problémoch. Srdcovník je tiež charakteristický tým, že svojím zjavom pripomína žihľavu.

V nasledujúcom článku sa dozviete všetky dôležité informácie o srdcovníku obyčajnom a o jeho vplyvoch na ľudský organizmus. Taktiež vám prezradíme, ako si z neho pripraviť liečivý čaj!

Ako srdcovník vyzerá?

Srdcovník obyčajný, v pôvodnom znení leonurus cardiaca, je liečivá rastlina z čeľade hluchavkovité. Tejto byline sa hovorí aj leví chvost, čo je odvodené od jej rodového mena. Srdcovník má svoje miesto v lekárskej histórii. Kedysi sa používal vo východnej Sibíri pri liečbe slabostí srdca. V súčasnej dobe sa pestuje ako liečivá rastlina v Severnej Amerike, Ázii aj v niektorých častiach Európy. U nás rastie predovšetkým na lúkach či pastvinách, a to od nížin až po pahorkatiny. Obľubuje suchšie piesčité pôdy a najmä slnečné stanoviská. Srdcovník dorastá až do výšky od 0,5 do 1,5 metra.

Rastlina je charakteristická najmä svojím zjavom. Podobá sa totiž na žihľavu dvojdomú. Má štvorhrannú dutú stonku, ktorá má niekedy tmavo červenkastý nádych. Listy sú srdcovitého tvaru, podobne ako u spomínanej žihľavy. Plodmi sú trojboké lesklé tvrdky. Kvety srdcovníka sú fialovej, ružovej či červenej farby a začínajú sa objavovať okolo júna. Vtedy sa zvyčajne začína aj zber. Pre zdravotné účely sa zbierajú listy i kvety. Taktiež sa zrezávajú asi 30 cm dlhé vrchné časti stoniek. Plody so semenami je potrebné vynechať. Rastlina sa suší najlepšie v tieni zavesená vo zväzočkoch.

Pozri aj: Nekupuj ich! Poradíme ti, ako si vypestovať bylinky v kuchyni

prevencia srdcovocievnych ochorení

Zdroj: Shutterstock®

Takéto sú jeho účinky

Srdcovník obyčajný je plný cenných látok, vďaka ktorým tak blahodarne vplýva na ľudský organizmus. Rastlina obsahuje triesloviny, éterické oleje aj horčiny. Taktiež v sebe skrýva flavonoidy, napríklad kvercetín a rutín. Srdcovník je zdrojom organických kyselín, najmä kyseliny citrónovej, jablčnej alebo vínnej. Ďalej obsahuje množstvo minerálnych látok aj vlákninu. Táto bylina prirodzene podporuje imunitný systém. Najviac však vplýva na srdce a celý kardiovaskulárny systém. Jej užívaním je možné stabilizovať tlkot srdca a znížiť vysoký krvný tlak. Predstavuje  účinnú prevenciu pred srdcovocievnymi ochoreniami.

Srdcovník pozitívne vplýva aj na nervový systém. Odstraňuje nervozitu, pocity úzkosti aj stres a zabezpečuje pokojnejší spánok. Vhodné je jeho užívanie pri hystériách, migréne, či dokonca klimaktériu. Účinne totiž dokáže zmierniť príznaky menopauzy. Taktiež pomáha ostatným ženám s menštruačnými kŕčmi a silným krvácaním. Srdcovník ďalej stimuluje funkciu štítnej žľazy a nápomocný je aj pri poruchách trávenia. Vyskúšať ho môžete pri hnačke či nadúvaní. Srdcovník je pri liečbe ďalších ochorení a zdravotných ťažkostí ideálne kombinovať aj s inými bylinkami, napríklad s hluchavkou, medovkou či lipou.

srdcovníkový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si liečivý čaj

Na zber a sušenie vlastného srdcovníka si budete musieť ešte počkať. Sušenú vňať však poľahky zakúpite v špecializovanom obchode, lekárni či na internete. Najlepšie spravíte, ak si z takéhoto sušeného srdcovníka pripravíte liečivý čaj. Ak vás trápi búšenie srdca, nepokoj, nespavosť, či prejavy menopauzy, tento odvar je pre vás ideálny. Taktiež ho môžete vyskúšať pri bolestivej či nepravidelnej menštruácii alebo v stresovom období na upokojenie organizmu. Srdcovník má diuretické účinky, takže ho môžete použiť na odstránenie prebytočnej vody z tela.

Na srdcovníkový čaj budete potrebovať jednu až dve čajové lyžičky sušenej vňate srdcovníka obyčajného a 2,5 dcl vody. Sušené časti rastliny stačí zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať asi 15 minút. Čaj pite teplý jeden až trikrát denne. Má mierne horkastú chuť. V prípade potreby si ho môžete dochutiť medom. Pred užívaním srdcovníka obyčajného by ste však mali vedieť ešte zopár dôležitých informácií. Rastlina totiž nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy. Srdcovník môže mierne riediť krv, preto by jeho užívanie mali najmä osoby s poruchami zrážanlivosti krvi prekonzultovať s lekárom.

Odporúčame: Varená alebo surová zelenina – ktorej by si mala dať prednosť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní