Terapia tmou: Pre niekoho liek a pre iných hrôza i hazard so zdravím

Terapia tmou: Pre niekoho liek a pre iných hrôza i hazard so zdravím

Vraví sa, že ticho lieči, ale dá sa to isté povedať aj o tme? V tme sa dejú rôzne veci a niekedy tma vyvoláva strach, tak ako by mohla liečiť a prospievať nášmu fyzickému či psychickému zdraviu? V skutočnosti táto terapia zažíva opätovný návrat. Pár dňový pobyt v tme kedysi praktizovali mnísi. Pôvod tejto terapie teda môžeme nájsť v tibetskej tradícii, kde dostala svoje pomenovanie „Yangtik“. Mnísi počas pobytu v tme vykonávali všetky bežné denné úkony, no tma im mala pomôcť k dosiahnutiu osvietenia. Dnes sa táto terapia praktizuje pre psychickú regeneráciu či osobnostný posun v živote. Nechali by ste sa nahovoriť na pobyt v úplnej tme a tichu? Nebáli by ste sa? Dokázali by ste vôbec fungovať bez zmyslu, akým je zrak?

Čo je terapia tmou?

Terapia tmou je odvetvím chronoterapie, ktoré využíva absolútnu absenciu svetla na zlepšenie psychického zdravia a opätovné nastavenie cirkadiánnych rytmov, konkrétne cyklu spánok – bdenie. Narušenie tohto rytmu sa odzrkadľuje na nespavosti, depresii i zmenách nálad. Blokovaním modrého svetla (ktoré na nás pôsobí z každej strany) môže terapia tmou obnoviť prirodzený rytmus tela.

Cieľom terapie je teda odstrániť modré svetlo zo života človeka, čo umožní epifýze zvýšiť produkciu melatonínu v tele a prepojiť tak spánok s tmou a západom Slnka. Terapia tmou je tak považovaná za protiklad svetelnej terapie, pri ktorej sa využíva umelé svetlo na pozdvihnutie nálady. Kandidátmi na terapiu tmou sú tí, ktorí trpia psychickými poruchami, miernymi poruchami cirkadiánneho rytmu (cestujúci na dlhé vzdialenosti pri prekonávaní rôznych časových pásiem) a dokonca aj čerstvé matky, ktorých telesné rytmy sú narušené starostlivosťou o novorodenca.

Pozri aj: Vulvodýnia – nepríjemný ženský problém, o ktorom vedia lekári len málo

pobyt v tme

Zdroj: Shutterstock®

Prečo práve liečba tmou?

Čo oči nevidia, to srdce nebolí? Možno to platí v niektorých prípadoch na 100 %, ale pobyt v tme má človeku pomôcť utriediť si myšlienky, prísť na nové veci a celkovo prospieť zdravotnému stavu. Tma môže byť pre nás inšpiráciou, môže nás upokojovať a rovnako nás môže nasmerovať na nové chodníčky. Vďaka pobytu v tme môže človek spoznať seba samého a čiastočne si aj oddýchnuť. Bez prístupu k sociálnym sieťam a celkovo k internetu, bez možnosti porozprávať sa s kamarátmi či rodinou. Žiaden televízor či mobil – len čierno-čierna tma.

Takýto pobyt sa odporúča absolvovať aspoň počas 7 dní, aby mal nejaké výsledky. Cieľom počas pobytu je meditovať a rozjímať. Po pobyte v tme by sa každý jedinec mal cítiť oddýchnuto a, takpovediac, znovuzrodene.

A aby sme sa dostali aj k tomu, prečo práve tma, tak údajne sa počas tmy v tele tvorí hormón zvaný melatonín. Ten je prospešný pre náš imunitný systém, srdce a celkovo pre kardiovaskulárny systém. Síce sa v našom organizme tvorí počas spánku, ale podľa odborníkov nedokážeme dosiahnuť také úrovne a hodnoty tohto vitamínu, ako pri pobyte v úplnej tme. Pobyt v absolútnej tme je tiež nápomocný pri poruchách spánku, cukrovke, obezite, spomaľuje proces starnutia a rovnako prispieva k zlepšeniu psychického stavu. Údajne tiež pomáha riešiť partnerské nezhody a iné problémy. Ale...

...tma nepôsobí na každého rovnako

Na jednej strane pomáha zlepšiť psychické zdravie, ale na druhej ho môže aj zhoršiť. Ak trpíte psychickými poruchami alebo máte strach z uzavretých priestorov, tak takúto terapiu by ste určite nemali podstúpiť. Váš zdravotný stav by sa mohol v dôsledku tmy ešte zhoršiť.

- Anketa

NECHALI BY STE SA NAHOVORIŤ NA POBYT V TME?

Odpovedalo 488 ľudí  

Áno, určite by mi to prospelo.
98%
Prečo nie, rád/rada vyskúšam všetko.
1%
Bojím sa tmy, takže nie.
0%
To nie je nič pre mňa.
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Pavlína Vaksmundská 13.04.22 17:10

PV
karma
113.00

Ja mám rada tmu. Ale až čierno-čiernu tmu nie .. Niekedy je to potrebné , uzavrieť sa , byť sama so sebou. Človek má vtedy veľa času na rozmýšľanie. Pretriediť ľudí , ktorí sa tvárili ,že sú kamaráti a ľudí , ktorí pomohli, ked som to najviac potrebovala.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.04.22 17:50

AK
karma
100.00

Takúto terapiu by som neskúšala ja mám rada slnko.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 10.10.22 06:08

karma
-1.00

Zaujímavá terapia mám rada tmu takže by som rada vyskúšala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní