Trojmesačná kolagénová kúra: Prečo je nutné užívať kolagén dlhšiu dobu, aby ste pocítili výsledky?

Trojmesačná kolagénová kúra: Prečo je nutné užívať kolagén dlhšiu dobu, aby ste pocítili výsledky?

Proces starnutia pokožky je procesom úbytku kolagénu. Od 25. roku života dochádza k úbytku kolagénu v našom organizme. Kolagén nielenže ubúda, ale aj starne, čo sa navonok prejavuje napríklad prehlbujúcimi sa vráskami, mdlou pleťou, vypadávaním vlasov, lámajúcimi sa nechtami i problémami s kĺbmi. Zaujímavosťou a rovnako aj nespravodlivosťou je, že v dôsledku fyziologických faktorov je úbytok kolagénu u žien 2,5-krát vyšší ako u mužov.

Hovoríme tu o kolagéne a rovnako aj o dôsledku jeho nedostatku v našom organizme, no je dobré vedieť, čo to ten kolagén vlastne je. V podstate máme na mysli bielkovinu, ktorá dodáva našej pokožke štruktúru, pevnosť a elasticitu. Táto bielkovina je pre naše telo kľúčová, preto jej suplementácia je nesmierne dôležitá pre každého, kto chce odolať zubu času a bojovať proti známkam predčasného starnutia.

Príznaky straty kolagénu:

  • pokožka je matná, mdlá a bez pružnosti,
  • na tvári sa objavujú prvotné jemné linky, ktoré sa postupne prehlbujú a vytvárajú sa tak hlbšie vrásky,
  • pokožka je na dotyk i na pocit suchá a šupinatá,
  • často sa vytvárajú pigmentové škvrny,
  • póry sa rozširujú a sú viac viditeľnejšie,
  • vypadávanie vlasov,
  • lámanie nechtov
  • začervenanie pokožky.

Pozri aj: 3 kroky ako zastaviť starnutie alebo starnúť s gráciou

Prečo potrebujeme kolagén?

Kolagén je hlavná zložka, ktorá drží tkanivá pohromade. Je to najrozšírenejší proteín u cicavcov, teda aj u ľudí. Kolagén tvorí 25 až 30 % všetkých bielkovín v ľudskom tele a je hlavným stavebným prvkom kože, kostí, väzov, kĺbov, ale aj vnútorných orgánov, ako sú oči, cievy, srdce atď. Napríklad 80 % kože sa skladá práve z kolagénu.

Ako sme písali vyššie, zlou správou je, že kolagén s pribúdajúcim vekom strácame. Naše telo ho postupne produkuje menej a menej. To je teda základný dôvod, prečo by sme mali nášmu telu kolagén dopĺňať prostredníctvom výživových doplnkov. Suplementácia kolagénu je nesmierne dôležitá pre každého, kto sa chce cítiť mlado a nájsť stratený prameň mladosti.

Dermatologička, doktorka Jana Molčanová z kliniky Medoderm, uvádza, že: „Najmä po 40. roku života je vhodné užívanie výživových doplnkov s obsahom kolagénových peptidov. Najlepšie sú tie prípravky, ktoré obsahujú celý komplex kolagénových peptidov.”

Kolagén ráno alebo večer? Ako dlho ho užívať?

Názory odborníkov na to, či je vhodné užívať výživové doplnky ráno alebo večer sa rôznia. Jedny tvrdia, že je ideálne užívať ich ráno, aby sme si vytvorili akúsi rutinu a návyk hneď po raňajkách. Naopak, iní tvrdia, že je lepšie užívať ich večer, pretože naše telo ich dokáže lepšie stráviť a počas spánku z nich vyťažiť maximum.

V prípade kolagénu je to viac-menej jedno a je len na vás, či ho budete užívať ráno, na obed alebo večer. Dôležitejšia je pravidelnosť v užívaní, aby ste pocítili výsledky, ktoré od kolagénovej kúry očakávate. Vytvorte si rituál pre zdravie, krásu a lepšiu pohodu, aby ste sa cítili lepšie a vyťažili z kolagénu maximum.

Naskytá sa tu ešte otázka, koľko kolagénu naše telo potrebuje a ako dlho by sme ho mali užívať, aby sme požadované výsledky dosiahli. Veľa však závisí od individuálnych potrieb.

Ak sme len nedávno stratili prirodzenú schopnosť kolagén produkovať (okolo 25. roku života), často stačí mesačná kúra, aby sme zaznamenali prvé účinky v podobe vyhladenia vrások alebo spevnenia pokožky.

V neskoršom veku, seniori či ľudia trpiaci ochoreniami kĺbového aparátu musia zvyčajne počkať tri mesiace, aby sa cítili lepšie. Pre starších jedincov je teda lepšou voľbou trojmesačná kolagénová kúra, poprípade dlhšia kúra, aby pocítili vplyv kolagénu na organizmus. Samozrejme, všetko je individuálne – každý organizmus je iný, preto sa u vás účinky suplementácie kolagénu môžu prejaviť skôr alebo neskôr než u iných. Dôležité je, samozrejme, aj množstvo užívaného kolagénu. Odborníci uvádzajú, že je ideálne siahnuť minimálne po 2 000 mg kolagénu v jednej dávke. Kolagén Inca Collagen obsahuje 3 000 mg čistého bio-aktívneho kolagénu v jednom zlatom vrecúšku.

Neprehliadni: TEST: Kolagén od Inca Collagen - užívanie bez obmedzení aj počas dojčenia

Dôležitý je správny výber kolagénu

Ako pri všetkom, tak aj tu platí, že je dôležité zvoliť správny kolagén pre náš organizmus. Bolo totižto definovaných najmenej 28 typov kolagénov. Typy I, II a III tvoria približne 90 % kolagénu nachádzajúceho sa v ľudskom tele. Práve mnoho výživových doplnkov obsahuje dané typy kolagénu, pretože sa najviac podobajú tomu prirodzenému – ľudskému.

Výskum kolagénových doplnkov naznačuje, že telo dokáže stráviť a absorbovať kolagén do krvného obehu, najmä keď je hydrolyzovaný. Hydrolyzované kolagény, akým je aj Inca Collagen, známe aj ako kolagénové peptidy, sú krátke reťazce aminokyselín, ktoré tvoria stavebné kamene kolagénu. Výskumami tiež bolo preukázané, že kolagénové výživové doplnky najlepšiu fungujú v prípade, že sú užívané / doplnené aj o vitamín C, ktorý zvyšuje syntézu kolagénu.

Tiež je dôležité poznamenať, že syntéza kolagénu sa prirodzene líši od človeka k človeku. Tento proces ovplyvňujú aj rôzne environmentálne a sociálne faktory. To, že účinnosť kolagénovej kúry je u každého iná, dokazujú aj zákazníci Inca Collagen.

„Veľká spokojnosť. Vrásky sa zjemnili, pleť mám pružnejšiu a to ho pijem necelý mesiac.” Slávka Brontvajová. Ďalšia zákazníčka dodáva: „Som veľmi spokojná a milo prekvapená, unavená, mdlá pleť po 1 balení žiarila a bola napnutá, menej aj bolí chrbát a hlavne sa cítim menej unavená, vlasy prestali vypadávať teraz po 3 balení.”

Inca Collagen

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Je potrebná pauza medzi kolagénovými kúrami?

Mnohí sa stretávame s tým, že po určitej dobe prestanú výživové doplnky účinkovať. Avšak, niekedy je to len pocit! Čo sa týka kolagénovej kúry, tak nie je presne definovaný rámec, hoci sa všeobecne predpokladá, že ak si človek urobí prestávku v užívaní, nemala by byť dlhšia ako 3 mesiace. Ak kolagén prestaneme užívať na dlhší čas, môžu sa rýchlo vrátiť nepríjemné problémy s kĺbmi alebo nedostatočná pevnosť pokožky. Niektorí ľudia namiesto toho, aby sa kolagénu úplne vzdali, dodržiavajú udržiavaciu fázu – kolagén užívajú menej často (každých niekoľko dní).

Výrobca kolagénu Inca Collagen dokonca odporúča po intenzívnej kolagénovej kúre prejsť na udržiavaciu kúru, nakoľko by bola škoda prestať telo zásobovať kolagénom úplne. Namiesto každodenného užívania kolagénu výrobca odporúča zaradiť kolagén do svojej výživy 2 až 3-krát týždenne. Inca Collagen je totižto prírodná látka (získava sa z rýb), ktorú môžete užívať dlhodobo. Navyše je bio-aktívny a 100 % čistý.

Výsledky výskumov

  • Štúdia publikovaná v časopise International Journal of Dermatology zistila, že užívanie kolagénových doplnkov počas 90 dní znižuje výskyt vrások, zlepšuje elasticitu pleti a jej hydratáciu.
  • Štúdia uvedená v časopise Journal of Drugs and Dermatology uvádza, že pri dennom príjme 2,5 až 10 gramov kolagénu počas 8 až 24 týždňov dochádza k zlepšeniu elasticity pokožky i jej hydratácie.
  • Štúdia uvedená v časopise Complementary and Alternative Medicine, ktorej sa zúčastnilo 250 užívateľov kolagénu (po 6 mesačnom užívaní) uvádza, že účastníci zaznamenali výrazné zlepšenie čo sa týka bolesti kolenného kĺbu.

V prípade, že sa rozhodnete kolagén Inca Collagen vyskúšať, využite náš zľavový kód „KZK", s ktorým získate 5 € zľavu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Lea Junsk 04.05.23 09:44

LJ
karma
-1.00

vedeli by ste poradit nejaku overenu znacku kolagenu? idealne by som chcela nejaky prirodny

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 09.05.23 09:58

OM
karma
-1.00

ak chces prirodny tak vyskusaj od naturalprotein, maju ich vo viacerych prichutiach, su skvele

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 18.05.23 14:37

ZZ
karma
-1.00

od naturalprotein si aj ja kupujem kolagen, ako ho uzivam dlhsie zacina sa to prejavovat na mojich nechtov a vlasoch

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 04.05.23 09:44

LJ
karma
-1.00

vedeli by ste poradit nejaku overenu znacku kolagenu? idealne by som chcela nejaky prirodny

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 14.05.23 12:51

AN
karma
-1.00

kolagen uzivam ale dlhsie ako tri mesiace, ja si ho davam dost dlhodobo

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní