Vieš, čo je vitiligo? Zisti viac o tomto kožnom ochorení!

Vieš, čo je vitiligo? Zisti viac o tomto kožnom ochorení!

V súčasnej dobe je známe nespočetné množstvo kožných ochorení, ktoré sú skutočne nepríjemné. Niektoré z nich sú dobre liečiteľné, s inými sa človek trápi doslova celé roky. Dnes vám povieme niečo o chorobe, nazvanej vitiligo, ktorá je charakteristická poruchou melanocytov. To sa navonok prejavuje zmenou vzhľadu pokožky. V článku sa dozviete všetky dôležité informácie o tomto ochorení.   

O aké ochorenie ide?

Vitiligo je neinfekčné autoimunitné kožné ochorenie, ktoré možno charakterizovať ako poruchu pigmentácie. Dochádza pri ňom k postupnej strate melanocytov, čiže buniek, podieľajúcich sa na tvorbe pigmentu. Tento proces má dopad na vzhľad pokožky. Presné príčiny tohto ochorenia nie sú úplne známe, no predpokladá sa, že je geneticky podmienené. Viaceré výskumy naznačili, že na vzniku tejto choroby sa podieľa väčšie množstvo génov.

Na rozvoj vitiliga má vplyv i mnoho ďalších faktorov, napríklad stres. Keďže ide o autoimunitné ochorenie, predpokladá sa, že častým spúšťačom býva aj nesprávna reakcia imunitného systému. Vitiligo trápi milióny ľudí po celom svete, a to približne 1 až 4 % populácie. Rovnako pritom postihuje ženy aj mužov. Zvyčajne sa začína rozvíjať medzi 20. až 30. rokom života, niekedy však v i nižšom veku. Svetovým dňom vitiliga je 25. jún.

Pozri aj: Ako správne zložiť príbor v reštaurácii - rady, o ktorých si ešte nepočula 

prejavy vitiliga

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa vitiligo prejavuje?

Vitiligo sa navonok prejavuje zmenou vzhľadu pokožky, čo je spôsobené práve stratou buniek, ktoré tvoria pigment. Na začiatku sa často objavuje na pokožke svetlejšia škvrna, ktorá sa následne šíri. Postupom času vznikajú svetlejšie až biele fľaky po celej pokožke. Tieto ložiská môžu mať okrúhly, prípadne i nepravidelný tvar. Najčastejšie je postihnutá pokožka okolo pier, očí, prstov či v oblasti kĺbov, teda okolo lakťov a kolien. Z takto zasiahnutých miest môžu tiež vyrastať chĺpky bez zafarbenia. Rovnako sú tieto oblasti citlivejšie na slnečné žiarenie.

Vitiligo môže mať viacero stupňov. U niekoho sa prejavuje strata pigmentácie iba lokálne, a to na veľmi malých častiach pokožky. V ďalších prípadoch sa porucha prejavuje na pomerne veľkej oblasti, najmä na tvári a končatinách. Toto ochorenie však môže postihnúť i pokožku celého tela, pričom je badateľných iba málo ložísk s normálnou pigmentáciou. Vitiligo nie je život ohrozujúce ochorenie, ani nespôsobuje postihnutému fyzickú bolesť. Keďže je často vnímané skôr ako kozmetický problém, negatívne ovplyvňuje najmä psychiku jedinca.

liečba vitiliga

Zdroj: Shutterstock®

Dá sa toto ochorenie liečiť?

Vitiligo nie je v súčasnej dobe považované za vyliečiteľnú chorobu. Neexistuje totiž žiadny liek, ktorý dokáže toto ochorenie úplne zvrátiť. Moderná medicína ho však vie v súčasnosti rozličnými metódami minimálne veľmi dobre potlačiť. Liečbu je pritom potrebné zahájiť čo najskôr, ideálne po objavení prvých príznakov a následnej diagnostike. V boji proti prejavom vitiliga sa často používajú rozličné špeciálne krémy, ktoré vplývajú na imunitné reakcie organizmu či tvorbu pigmentu. Veľmi dobré výsledky má najmä fototerapia, pri ktorej sa využíva lampa s UVB žiarením.

Liečbu vitiliga je tiež vhodné podporiť zvýšenou starostlivosťou o pokožku. Odporúča sa používať šetrnú kozmetiku a najmä kožu dostatočne hydratovať a chrániť pred slnečným žiarením. Osoby, trpiace vitiligom, tiež niekedy využívajú rozličnú korekčnú kozmetiku, najmä tónovacie krémy, ktoré pomôžu zjednotiť tón pleti aspoň na viditeľných miestach. Ďalším dôležitým opatrením je vyhýbanie sa stresu, ktorý môže neustále podnecovať vznik nových ložísk. Na škodu však nie je ani dodržovať zásady zdravého životného štýlu. Vhodné je sledovať dostatočný príjem antioxidantov, minerálov i vitamínov.  

Odporúčame: Kefír: Prečo ho môžeme považovať za elixír zdravia? Budeš prekvapená!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Maxianová 08.07.18 19:30

MM
karma
100.00

je to nepríjemné ochorenie, ale nie najhoršie

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 09.07.18 11:26

MS
karma
100.00

Poznám aj vo svojom okolí ľudí s touto kožnou chorobou a veru nežije sa im vždy ľahko.

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 09.07.18 17:51

JU
karma
103.00

nevedela som ako sa toto ochorenie volá, no videla som zopár ludí s týmto kožným ochorením

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 10.07.18 21:18

karma
109.00

Jeden môj známy má vitiligo na rukách.Akurát v lete sa chráni tým,že si ruky natiera opaľovacími prípravkami,ináč ani nevie,že to má.Nijako ho to neobmedzuje.Je to najväčší pohodár,takže žiadny stres.Myslím,že to zdedil po svojej mame.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní