Vieš, čo najviac chýba vegetariánom a vegánom? Pozor na tieto živiny!

Vieš, čo najviac chýba vegetariánom a vegánom? Pozor na tieto živiny!

Možno ste si všimli, že s vegetariánmi a vegánmi sa v poslednom čase akosi roztrhlo vrece. Možno ste dokonca vegetariánom alebo vegánom aj vy sami. Niet sa čomu čudovať. Vedecké poznatky jasne poukazujú na značné zdravotné benefity, ktoré človeku poskytujú oba tieto druhy stravovania sa a keďže oba sú výhradne proti konzumácii mäsa, sú dokonca aj ekologickejšie. Napriek tomu, že je mnoho nutrientov, ktorých majú vegetariáni a vegáni viac, niektoré im naopak chýbajú. Viete, čo najviac chýba vegetariánom a vegánom?

Len 5 živín

Vegetariánom a vegánom často v strave chýba presne 5 živín, ktoré sú nesmierne dôležité pre správne fungovanie nášho organizmu a presne tieto živiny sa zaraďujú medzi najväčšie chyby vegetariánov a vegánov. Samozrejme česť výnimkám, ktoré spôsob stravovania sa berú veľmi vážne, naštudovali si všetky pre a proti a o daných nedostatok vedia. A pre tých, čo o nich nevedia, sme tu my a naša galéria, v ktorej nájdete všetky chýbajúce živiny a aj to, kde ich hľadať.

- 5 živín, ktoré chýbajú vegetariánom a vegánom
1 z 5

Vitamín B12

Ide o vitamín rozpustný vo vode, ktorý možno hľadať takmer výlučne v produktoch živočíšneho pôvodu, teda v mäse či mliečnych výrobkoch. Vitamín B12 je dôležitý pre správne fungovanie nervovej sústavy a mozgu a tiež pre tvorbu červených krviniek. Keďže rastlinných zdrojov vitamínu B12 je žalostne málo, najmä vegáni sú často odkázaní na doplnky stravy. Vitamín B12 však možno nájsť v tempehu, v sóji, v chlebe či v cereáliách, no množstvo je často nedostatočné.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Liščinská 08.08.20 22:37

karma
132.00

veľmi hodnotný článok, ďakujem zaň a vynikajúce obrazové prílohy z Pinterestu! ;)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 20.09.20 08:55

KS
karma
133.00

Rok som bola vegetariánkou, ale keďže mi chýbalo železo, tak som sa vrátila k normálnej strave. Treba o tom veľa čítať, že čím môže človek nahrádzať mäso, aby mu nechýbali základné živiny.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní