Zákerná mononukleóza: Takéto sú príznaky choroby z bozkávania!

Zákerná mononukleóza: Takéto sú príznaky choroby z bozkávania!

Mononukleóze sa hovorí aj choroba bozkávania a nie je to len tak náhodou. Prenáša sa totiž hlavne slinami, a preto je veľmi častá medzi tínedžermi v najlepších rokoch života, kedy vášnivo prenášajú baktérie jeden na druhého.

Nenechajte sa však pomýliť, mononukleóza je infekčné ochorenie, ktoré nemusí mať s bozkávaním nič spoločné. Stačí, ak sa napijete z pohára niekoho druhého... Naučte sa spoznať zákerné príznaky mononukleózy včas, pretože to, čo vznikne ako nepríjemný vírus, môže prepuknúť vo veľmi zdĺhavé ochorenie.

Zaujme ťa: Vysoké podpätky: Ozdoba ženských nôh očami ortopéda

choroba mononukleóza

Zdroj: Shutterstock®

Čo spôsobuje mononukleózu?

Ako už bolo naznačené vyššie, mononukleóza sa prenáša slinami a najčastejšie sa vyskytuje u detí a tínedžerov. Spôsobuje ju Epstein-Barrov vírus v tele. Približne 90 percent dospelých ľudí má v tele proti vírusu protilátky, takže je veľmi zriedkavé, že mononukleóza u niekoho prepukne dvakrát za život. Väčšina pacientov ju teda prekonala v detstve a telo Epstein-Barrov syndróm „v ústraní“ nesie po celý život. Mononukleóza sa môže, aj keď veľmi zriedkavo, prenášať aj prostredníctvom semena či krvi.

čo znamená bolesť lymfatických uzlín

Zdroj: Shutterstock®

Koľko mononukleóza trvá?

V prvom rade je dôležité povedať, ako rýchlo po nakazení sa mononukleóza prejaví. Zväčša to trvá 4 až 6 týždňov, kým sa objavia prvé príznaky. Na mononukleóze je nepríjemné to, že aj keď sa po približne dvoch týždňoch začnú pacienti cítiť lepšie, únava často človeka trápi ešte dlhé týždne. Pacienti sa často pýtajú, ako dlho sú nákazliví pre ostatných ľudí. Na toto však presná odpoveď neexistuje, je potrebné, aby ošetrujúci lekár pozoroval príznaky nakazeného. Zvyčajne platí, že nakazený šíri vírus ešte 3 týždne po tom, ako ustúpi horúčka.

prejavy mononuleózy

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky mononukleózy

Ako pri väčšine chorôb, aj pri mononukleóze sa môžu prejavy líšiť v závislosti od ľudského organizmu, ale aj od veku. Menšie deti mávajú spravidla príznaky oveľa slabšie, niekedy až nerozoznateľné.

Poďme sa pozrieť na najčastejšie príznaky mononukleózy:

  • Extrémna únava je prvým z nepríjemných príznakov mononukleózy. Je veľmi silná, často pacienta dokonca ochromí natoľko, že nemôže poriadne vykonávať svoju prácu. Únava je tiež príznak, ktorý často pretrváva aj po vyliečení, niekedy dlhé týždne až mesiace.
  • Bolesť hrdla, ktorá vyúsťuje až do problémov s prehĺtaním. Niekedy vo vnútri hrdla lekári pozorujú vyrážky.
  • Opuchnuté lymfatické uzliny sú ďalším príznakom mononukleózy. Opúchať môžu nielen tie krčné, ale aj iné uzliny na tele.
  • Príznaky angíny sú častými príznakmi mononukleózy. Napríklad opuchnuté mandle a spomínané problémy s prehĺtaním.
  • Vysoké horúčky tiež odhalia chorobu bozkávania. Pacienti majú taktiež problém s triaškami.
  • Medzi bežné príznaky mononukleózy patrí aj bolesť hlavy, bolesť očí, bolesť svalov, ale aj zväčšenie sleziny či pečene.

Ak pociťujete príznaky mononukleózy, ihneď vyhľadajte pomoc lekára!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Pitonakova 23.06.18 19:29

JP
karma
100.00

ja som ju prekonala bez príznakov, zistili to neviem ako pri predoperačnom vyšetrení keď som išla na operáciu žlčníka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní