Zdajú sa ti sezamové semienka obyčajné? Pozri sa, čo všetko dokážu!

Zdajú sa ti sezamové semienka obyčajné? Pozri sa, čo všetko dokážu!

Dalo by sa povedať, že sezamové semienka sú pomaly vytláčané trochu exotickejšími a modernejšími druhmi semien. Všade počujeme o konopných alebo chia semienkach a na klasiku v podobe sezamu sa postupne zabúda. To je však veľká škoda, pretože nám má skutočne čo ponúknuť. Prezradíme vám, čo všetko sa v sezamových semenách ukrýva a ako vplývajú na ľudský organizmus.

Kde rastie sezam?

Sezamové semienka sa považujú za jedno z najstarších druhov korenia na svete. Získavajú sa z jednoročnej rastliny, nazvanej sezam indický, ktorú zaraďujeme do čeľade sezamovité. Táto asi 1,5 metra vysoká plodina pochádza z Afriky, no v súčasnej dobe sa pestuje v tropických aj subtropických oblastiach po celom svete. Je teplomilná, vyžaduje si stálu teplotu okolo 20 °C, primeranú zálievku a priepustnú piesčitú pôdu.

Sezam indický je charakteristický dlhými kopijovitými listami a prevísajúcimi kvetmi, ktoré majú bielu, žltkastú, prípadne modrú alebo fialovú farbu. Plodom rastliny sú menšie tobolky, v ktorých sa ukrývajú semená. Sú malé, sploštené a zvyčajne majú biele alebo krémové sfarbenie. Existuje však i menej známy čierny sezam. Z jednej tobolky je možné získať viac, ako 100 semienok. Z nich sa po zbere často pripravuje pasta alebo lisuje kvalitný olej.

Odporúčame: Ako správne aplikovať na tvár gél z aloe vera?

účinky sezamových semienok

Zdroj: Shutterstock®

Sú zdrojom vitamínov i liečivej sily

Veľký podiel z hmotnosti sezamových semien tvoria zdravé tuky. Sú zdrojom cenných omega-3 a -6 mastných kyselín či kyseliny olejovej. Okrem toho telu doplnia i slušnú dávku bielkovín a vlákniny. Sezam ďalej v sebe ukrýva vápnik, horčík, železo, draslík či fosfor. Zabudnúť nemôžeme ani na mnohé z vitamínov skupiny B. Sezamové semienka podporujú imunitný systém a preventívne pôsobia proti rakovine i kardiovaskulárnym ochoreniam. Napomáhajú totiž znižovať vysoký krvný tlak aj cholesterol.

Taktiež predstavujú silnú podporu metabolizmu a trávenia. Do jedálnička ich zaraďte v prípade, že vás trápi nepravidelné vyprázdňovanie. Pomôžu vám prečistiť celý tráviaci trakt a odstránia plynatosť. Majú antioxidačné účinky a zlepšujú funkciu pečene. Sezamovým semienkam sa tiež pripisuje schopnosť mierniť príznaky menopauzy aj tíšiť menštruačné ťažkosti. Účinné sú aj pri liečbe a prevencii neuróz či depresií. Konzumáciou sezamu taktiež podporíte pevnosť kostí, kĺbov, nechtov i vlasov.

sezamový olej

Zdroj: Shutterstock®

Vyskúšajte semienka aj olej!

Sezamové semienka sa dajú do jedálnička zaradiť rýchlo a jednoducho. Sú lacné, ľahko dostupné a navyše ich môžete použiť do sladkého i slaného pokrmu. Denne si doprajte 1 až 3 lyžičky semienok. Nemusíte to s nimi však preháňať. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. Posypte si nimi napríklad domáce pečivo. Hodia sa i do jogurtu, kaše, nápojov či k mäsu. Vyskúšajte ich pridať do zeleninového šalátu, omáčky alebo nátierky. Sezamové semienka môžete jednoducho využiť podľa vlastnej chuti.

Dôležité je však ich uskladnenie. Mali by sa uchovávať vo vzduchotesnej nádobe, inak by mohlo dôjsť k ich zožltnutiu. Rovnako je ich vhodné odložiť na tmavé a chladné miesto. Takto uskladnené vám vydržia dlhú dobu. Ak máte radi sezamové semienka, vyskúšajte aj olej, ktorý sa z nich lisuje. V kuchyni má široké uplatnenie. Dokonalú kombináciu vytvára najmä so zeleninovým jedlom. Jeho blahodarné účinky však ocení i vaša pleť. Môžete ním nahradiť pleťový olej. Pomôže vám intenzívne hydratovať pokožku a tiež podporí hojenie ekzému či popálenín.

Pozri aj: Toto sú najčastejšie chyby pri meraní tlaku! Robíš ich aj ty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 28.06.18 07:05

ĽŠ
karma
100.00

Sézam je všestranný a skvelý pomocník v kuchyni a výborný obzvlášť pre ženy pre svoj vysoký obsah vápnika.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 28.06.18 07:21

JK
karma
100.00

Ani som netušila čo vsetko obsahujú použivam ich občas

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 28.06.18 09:05

MB
karma
98.00

Obcas ho pouzivam ako posyp na slane a sladke pecivo.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní