Slezina vie človeka poriadne potrápiť. Ako sa prejaví jej zväčšenie?

Slezina vie človeka poriadne potrápiť. Ako sa prejaví jej zväčšenie?

Slezina je orgán, o ktorom sa tak často nehovorí. Dokonca by sa dalo povedať, že je neraz prehliadaný. Možno to má na svedomí i fakt, že tento orgán nie je nevyhnutný pre prežitie človeka. Môže človek žiť bez sleziny? Áno, hoci s istými menšími obmedzeniami. Navyše, ani problémy so slezinou nebývajú tak bežné, ako iné mnohé zdravotné problémy. 

Avšak, aj slezina dokáže človeka potrápiť, napríklad v prípade, že dôjde k jej zväčšeniu. Ako funguje slezina, ako sa prejavuje zväčšenie sleziny a ako sa zväčšená slezina lieči? Ako sa vyšetruje zväčšená slezina a kedy lekári odporučia odstránenie sleziny (splenektómiu)? Zistite všetko dôležité!

Slezina a jej funkcie

Slezina predstavuje nepárový orgán brušnej dutiny, ktorý je uložený v jej ľavej hornej časti, konkrétne pod ľavou bránicou. Čiastočne je krytá rebrami. Slezina má skôr oválny až jemne podlhovastý tvar a je veľká asi ako zovretá päsť. Je charakteristická tmavočervenou alebo fialovou farbou a hladkým a lesklým povrchom. Jej váha je v priemere 150 g, no pohybovať sa môže v rozmedzí od 70 do 200 g. 

Slezinu z hľadiska jej funkcií radíme do lymfatického, ale aj cievneho systému. Histologicky sa totiž skladá z dvoch funkčne odlišných častí, a to z takzvanej bielej pulpy a červenej pulpy, čiže bielej a červenej drene.

Biela pulpa predstavuje lymfatické tkanivo. Napomáha pri tvorbe protilátok a obrane organizmu pred infekciami. Červená pulpa je súčasťou krvného obehu, pričom napomáha vychytávať a likvidovať staré a poškodené červené krvinky. Okrem toho slezina plní i funkciu rezervoára krvných buniek a u ľudského plodu do 5. mesiaca tehotenstva dokonca slúži na krvotvorbu. 

Najčastejšie ochorenia sleziny – rakovina sleziny, zväčšenie

V spojitosti so slezinou sa môžu vyskytnúť viaceré zdravotné problémy, ako napríklad myeloidná metaplázia, nádory sleziny, resp. rakovinové ochorenia sleziny a taktiež takzvaná splenomegália, čiže zväčšenie sleziny.

Odporúčame: Herpetické vírusy nie sú len pôvodcom oparu. Aké ochorenia spôsobujú?

zväčšenie sleziny

Zdroj: Shutterstock®

Aké má zväčšená slezina príznaky?

Splenomegália predstavuje chorobné zväčšenie sleziny a najčastejší zdravotný problém týkajúci sa daného orgánu. Ako sme spomenuli vyššie, slezina je veľká asi ako zaťatá päsť a za bežných okolností môže vážiť až do 200 g. Pri jej miernom zväčšení môže dosahovať váhu až do 500 g, v najzávažnejších prípadoch však môže vážiť až cez 1000 g.

Od miery jej zväčšenia neraz závisia aj príznaky. Mierne zväčšenie sa nemusí prejaviť a môže byť odhalené pri vyšetrení, napr. pri ultrazvuku. Ak je slezina zväčšená viac (asi o 30 %) a presahuje pri nádychu cez rebrový okraj, lekár ju vie spravidla nahmatať.

Na zväčšenú slezinu vo všeobecnosti môžu poukazovať tieto príznaky:

  • bolesť vľavo pod rebrami (zhoršuje sa pri nádychu),

  • bolesť vyžarujúca do ľavého ramena,
  • pocity plnosti aj pri konzumácii malého množstva jedla (slezina totiž tlačí na žalúdok),
  • pocit tlaku v postihnutom mieste,
  • nechutenstvo a strata váhy,
  • únava,
  • zvýšená náchylnosť na infekcie,
  • anémia.

Aké sú príčiny zväčšenej sleziny?

Čo spôsobuje splenomegáliu? Hoci sa o splenomegálii hovorí neraz ako o ochorení, spravidla sa zväčšenie sleziny nevyskytuje ako samostatná choroba, ale hlavne ako príznak nejakého iného ochorenia. Príčin zväčšenia tohto orgánu je skutočne mnoho. Viaceré ochorenia sú totiž sprevádzané aj splenomegáliou.

Najčastejšou príčinou bývajú rôznorodé infekcie, či už vírusové, bakteriálne, alebo aj parazitárne. Zväčšenie sleziny pri infekciách býva často len prechodné, pričom po preliečení primárneho ochorenia nadobudne slezina opäť normálnu veľkosť. K zväčšovaniu sleziny však môže dochádzať aj pri ochoreniach krvi, nádorových chorobách či problémoch s pečeňou. 

Najčastejšie príčiny splenomegálie :

  • infekčná mononukleóza a iné vírusové infekcie,

  • malária a iné parazitárne závažné infekcie,
  • bakteriálna endokarditída, 
  • nádor sleziny,
  • cirhóza pečene a iné poruchy pečene,
  • leukémia (nádorové ochorenie krvi),
  • lymfóm (nádorové ochorenie lymfatického systému),
  • Hodgkinova choroba,
  • hemolytická anémia (charakteristická predčasným rozpadom červených krviniek), 
  • Niemann-Pickova choroba, Gaucherova choroba a ďalšie metabolické choroby,
  • krvná zrazenina (v žile sleziny),
  • systémový lupus,
  • amyloidóza,
  • úraz sleziny.

Riziká zväčšenej sleziny – aké sú komplikácie splenomegálie?

Zväčšenú slezinu netreba brať na ľahkú váhu. Splenomegáliu totiž môžu sprevádzať niektoré komplikácie. Ak je slezina zväčšená, nie je dostatočne chránená rebrovým oblúkom, čím sa zvyšuje riziko je prasknutia pri náraze v oblasti brušnej dutiny. Roztrhnutie sleziny (ruptúra sleziny) a následné vnútorné krvácanie do brušnej dutiny môže viesť k život ohrozujúcemu stavu.

Ďalšou možnou komplikáciou je rozvoj infekcie. Okrem tohto v dôsledku zväčšenia sleziny a následného zníženia bielych a červených krviniek aj krvných doštičiek môže dochádzať k zvýšenému výskytu infekcií, poruchám zrážanlivosti krvi a zvýšenej krvácavosti. 

Odporúčame: Diabetická nefropatia – vážna komplikácia cukrovky. Ako sa prejavuje?

príznaky zväčšenej sleziny

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika splenomegálie

Ako sme spomenuli vyššie, lekár dokáže pri fyzikálnom vyšetrení zväčšenú slezinu nahmatať, a to stlačením brucha pod ľavým rebrom. Pre potvrdenie diagnózy sa však spravidla uplatňujú aj viaceré zobrazovacie metódy, ako ultrazvukové vyšetrenie či počítačová tomografia, ktoré lekárovi prinesú bližšie informácie o stave sleziny a jej presnej veľkosti.

Okrem toho môžu byť nápomocné ďalšie vyšetrenia, ako napríklad krvné testy, resp. krvný obraz na stanovenie počtov krvných buniek. Vykonáva sa aj magnetická rezonancia s cieľom zistiť, aký je prietok krvi v slezine, prípadne aj vyšetrenie kostnej drene. 

Liečba sleziny pri splenomegálii

Keďže splenomegália spravidla nepredstavuje samostatné ochorenie, ale len sprievodný príznak, liečba zväčšenej sleziny je zameraná primárne na riešenie príčiny, čiže liečbu základného ochorenia. Ak sú teda príčinou zväčšenia napríklad bakteriálne infekcie, infekciu je potrebné preliečiť antibiotikami, čím sa spravidla problém so slezinou vyrieši.

Ak je príčinou splenomegálie nádorové ochorenie, liečbu je potrebné zamerať na odstránenie nádoru, chemoterapiu a iné metódy liečby zhubných ochorení. Ak sú príčinou hematologické ochorenia, rovnako riešeniu problému so zväčšenou slezinou spočíva najmä v liečbe základného ochorenia.

Režimové opatrenia pacientov so zväčšenou slezinou

Pri dlhodobých problémoch so zväčšenou slezinou je vhodné dodržiavať určité režimové opatrenia. Ako sme spomenuli vyššie, zväčšená slezina nie je obvykle dobre chránená, s čím súvisí zvýšené riziko jej pretrhnutia pri nejakom náraze či úraze. Práve preto sa osobám so splenomegáliou odporúča vyhýbať sa rôznym kontaktným športom (hokej, bojové športy), ako aj akýmkoľvek rizikovým situáciám, pri ktorých by mohlo dôjsť k poraneniu v oblasti brucha. 

Súčasťou režimových opatrení by mali byť aj pravidelné očkovania proti rôznym vírusovým a bakteriálnym ochoreniam, keďže postihnutá slezina nie je schopná dostatočne plniť svoje funkcie a človek tak môže mať väčší problém dostatočne bojovať s infekciami. Pri problémoch so slezinou je tiež vhodné upraviť stravu.

Slezine výrazne škodí alkohol, prejedanie sa a nepravidelné stravovanie, obmedziť je vhodné a sladkosti a sladené nápoje, tavené syry či polotovary a priemyselne spracované potraviny. Do jedálnička je naopak vhodné zaradiť ovocie (maliny, marhule), dusenú zeleninu, strukoviny či obilniny.

Odstránenie sleziny – splenektómia

V niektorých prípadoch môže byť súčasťou liečby, respektíve riešenia problémov so slezinou jej odstránenie. Človek dokáže bez väčších obmedzení žiť aj bez tohto orgánu. Funkcie sleziny totiž sčasti dokáže prebrať pečeň, lymfatické uzliny a kostná dreň. Po odstránení sleziny si však pacient musí predovšetkým dávať pozor na svoje zdravie, keďže obranyschopnosť organizmu je bez sleziny spravidla znížená. 

Splenektómia (chirurgické odstránenie sleziny) býva obvykle zvažovaná, ak:

  • je príčina splenomegálie neznáma a u pacienta dochádza k zhoršeniu príznakov a rozvoju komplikácií,

  • sa príčina splenomegálie nedá vyliečiť (napríklad pri niektorých zriedkavých poruchách krvi),
  • došlo k roztrhnutiu sleziny,
  • je orgán príliš zväčšený,
  • je príčinou zväčšenia sleziny nádor alebo veľké cysty na slezine,
  • je u pacienta prítomná silná infekcia v slezine a liečba antibiotikami dostatočne nezaberá.

Článok aktualizovaný 7.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní