Majú byť vajíčka v chladničke? Zisti, ako ich správne skladovať!

Majú byť vajíčka v chladničke? Zisti, ako ich správne skladovať!

V niektorých krajinách sú vajíčka skladované v chladničke absolútnou samozrejmosťou, v iných to už však také jasné nie je. V niektorých krajinách na východe zemegule dokonca skladujú vajíčka pokojne aj na slnku a nikomu sa to nezdá ani len troška čudné. Vajíčka sú však spolu s kuracím mäsom významnými prenášačmi nebezpečnej baktérie menom Salmonella. Táto baktéria u človeka spôsobuje nepríjemné bolesti a problémy súvisiace s trávením, pričom pre slabších ľudí (seniorov a deti) môže byť až fatálna. Aj preto je spôsob, akým sú vajcia skladované, ako sa s nimi narába a ako sa tepelne upravujú, veľmi dôležitý. Čo na to hovoria fakty?

Európa verzus svet

V Spojených štátoch amerických a v ďalších krajinách ako je Japonsko, Austrália či Škandinávske krajiny sa vajíčka ešte pred tým, ako sa dostanú na pulty obchodov, vyčistia a vydrzinfikujú externe. Tento spôsob je veľmi efektívny a zbavuje vajcia vonkajších baktérií, nedokáže ich však zbaviť prípadného výskytu baktérie Salmonella vo vnútri vajca. V USA, kde sa vajíčka následne predávajú v chladených pultoch, sa preto vyžaduje aj následné chladenie v domácom prostredí, aby sa minimalizovali baktérie na minimum a aby nedošlo k škodlivej kondenzácii na povrchu škrupinky, keďže vo vlhkom prostredí sa darí baktériám oveľa viac. 

Ako je to s vajíčkami v Európe? Vo väčšine krajín s výnimkou niektorých škandinávskych, vajíčka v chladničke skladované nie sú a proti baktériám sú chránené vakcínami. Externé čistenie vajíčok je dokonca v niektorých európskych krajinách zakázané až ilegálne. Vajcia sa odporúča skladovať v chlade, aby nedošlo k už spomínanej kondenzácii na povrchu škrupiny pri prevoze domov zo supermarketu.

Inšpiruj sa: Na čo použiť vodu z varených vajec? Budeš prekvapená, aké má využitie

patria vajcia do chladničky

Zdroj: Shutterstock®

(Ne)výhody skladovania vajec v chladničke

Vyššie sme sa dozvedeli čosi o tom, aké sú nariadenia a normy o vajíčkach a ich skladovaní v niektorých krajinách sveta. V tomto odseku si povieme zasa to, aké (ne)výhody prináša chladnička v súvislosti so skladovaním vajíčok. 

  • Životnosť. Chladnička vajciam dokázateľne predlžuje životnosť až dvojnásobne. Vajíčko skladované pri izbovej teplote treba spotrebovať do pár dní až týždňa (max. dvoch), vajíčka v chladničke môžu vydržať čerstvé až 4 týždne. 
  • Pachy. Na opačnej strane je nevýhoda rôznych pachov, ktoré môžu vajcia pobrať od ostatných potravín v chladničke. To sa dá zvrátiť pomocou kartónového alebo iného obalu určeného na vajcia.
  • Teplota. Nevýhodou skladovania vajec v chladničke zostáva i teplota. Vo väčšine receptov, najmä receptov na pečené dobroty, nájdete v ingredienciách vajce v izbovej teplote. Veľa kuchárov vidí nevýhodu v tom, že si musia vajcia vyberať z chladničky dlho pred samotným pečením, čo je nepraktické.
  • Kauza chladničkové dvere. Aj vy máte vajíčka umiestnené vo dverách chladničky? Nie ste sami, je to celkom bežná prax. Nie je to však najšťastnejšie riešenie, nakoľko vo dverách chladničky prichádza k najväčším teplotným zmenám spojeným s ich otváraním a zatváraním, čo opäť vyhovuje len baktériám. Vajíčka radšej skladujte na poličkách chladničky.

Zaujme ťa: Čo spôsobuje zápach z umývačky riadu a čo robiť, ak dobre neumýva?

kde skladovať vajcia

Zdroj: Shutterstock®

Záverečný verdikt

Po prečítaní všetkých pre a proti sa dostávame k záverečnému hodnoteniu — skladovať vajíčka v chladničke alebo ich stačí uchovávať pri izbovej teplote? Všetky fakty hovoria jednoznačne za chladničku. Chladnička predlžuje životnosť vajíčok až dvojnásobne, čo prirodzene predlžuje aj dobu, počas ktorej ich môžete skonzumovať. Vajíčka by ste však kvôli pachom z iných potravín mali skladovať vo vhodnom obale a v žiadnom prípade by sa nemali nachádzať na dverách chladničky.

- Anketa

SKLADUJETE VAJCIA V CHLADNIČKE?

Odpovedalo 1024 ľudí  

Jasné, a to odjakživa.
45%
Len niekedy.
8%
Nie, nikdy. Skladujem ich ale na chladnom mieste.
6%
Nie, skladujem ich v izbovej teplote.
41%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní