Čo je čaro leta? Pre mnohých z nás je to aj pohodička na záhrade, k čomu neodmysliteľne patrí aj grilovanie. Či už zvolíte grilovanie mäska, rýb, húb, alebo zeleniny, je to na vás. Základom všetkých grilovacích pochúťok je ale chutná marináda. Prinášame vám recepty na Marinády, ktoré sa vám zídu pri grilovaní.
Grilovacia sezóna a marinády na grilovanie
Grilovanie je skvelý spôsob, ako stráviť čas s rodinou a priateľmi, a zároveň si vychutnať chutné jedlá na čerstvom vzduchu. Na grilovanie môžeme použiť rôzne druhy mäsa, ryby, zeleninu, a dokonca aj ovocie.
Pred grilovaním je dôležité si pripraviť marinády a koreniny, ktoré dodajú jedlu skvelú chuť. Môžeme použiť klasické kombinácie, ako je soľ, korenie, cesnak a bylinky, alebo experimentovať s rôznymi omáčkami a ingredienciami.
Existujú rôzne typy grilov, ako sú grily na uhlie, plynové grily alebo elektrické grily. Každý typ má svoje výhody a špecifiká. Grilovanie na uhlí dodáva jedlu typickú údenú chuť, zatiaľ čo plyn je rýchlejší a jednoduchší na ovládanie.
Nezabudnite na bezpečnosť – vždy majte pri grilovaní na pamäti správne postupy a bezpečnostné opatrenia. A čo je najdôležitejšie, užite si čas s tými, ktorých máte radi, a vychutnajte si výsledky svojej práce!
Domáca marináda na marinovanie mäsa
Domáca marináda na marinovanie mäsa môže zázračne ovplyvniť chuť vášho jedla. Medzi obľúbené patrí napríklad BBQ marináda, bylinková marináda, medovo-horčicová marináda, zázvorová marináda, pikantná marináda, citrónová marináda, medová marináda, sladkokyslá marináda, zázvorovo-medová marináda, jogurtová marináda a podobne.
Tu je jednoduchý recept na domácu marinádu, ktorý môžete vyskúšať:
Základné marinády
Ingrediencie:
1/2 šálky olivového oleja
1/4 šálky sójovej omáčky
2-3 strúčiky cesnaku (nasekané alebo prelisované)
2 polievkové lyžice medu alebo hnedého cukru
2-3 polievkové lyžice jablčného octu alebo citrónovej šťavy
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Voliteľné: bylinky (napr. rozmarín, tymian, oregano) alebo koreniny (napr. paprika, chili, zázvor)
Postup a príprava marinády:
Príprava marinády: V mise zmiešajte olivový olej, sójovú omáčku, cesnak, med, ocot a koreniny. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Marinovanie mäsa: Mäso (kuracie, bravčové, hovädzie alebo ryby) vložte do plastového vrecka alebo uzatváracej nádoby. Nalievajte marinádu na mäso a dôkladne premiešaj, aby sa marináda dostala na všetky strany.
Chladenie: Uzavrite vrecko alebo nádobu a nechaj marinovať v chladničke minimálne 1 hodinu, ideálne však 4-6 hodín alebo cez noc. Čím dlhšie necháte mäso marinovať, tým intenzívnejšiu chuť získa.
Príprava: Po marinovaní mäso vyberte z marinády a jemne osušte papierovou utierkou. Pokiaľ je to potrebné, môžete ho opekať, grilovať alebo piecť podľa vášho obľúbeného receptu.
Tipy redakcie:
Marinádu možno prispôsobiť podľa gusta – môžete pridať rôzne bylinky, citrusy, alebo koreniny, ktoré máte radi.
Nielen mäso, ale aj zelenina sa dá marinovať, a to je skvelý spôsob, ako zvýrazniť ich chuť.
Nepoužívajte opakovane marinádu, ktorá bola v kontakte s surovým mäsom.
Marináda s pivom
V miske zmiešajte tri veľké lyžice pikantného kečupu. Pridajte rovnaké množstvo sójovej omáčky a nadrobno nasekaný čerstvý rozmarín. Zmiešajte s prelisovaným cesnakom ideálne tak päť strúčikov, trochou soli a dolejte tmavé pivo (cca 4-5 dcl). K tejto marináde sa skvelé hodí bravčové aj hovädzie mäso, v páce ho nechajte odstáť celú noc, samozrejme v chlade.
Odporúčame tiež: Ľanový a ricínový olej – bojovníci proti rakovine
Shutterstock®
Citrónová marináda
Šťavu z jedného väčšieho citróna zmiešajte s olivovým olejom (dve až tri lyžice). Pridajte trochu strúhanej citrónovej kôry a tymián. Ochuťte soľou a čiernym korením, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisované dva strúčiky cesnaku a premiešajte. V marináde môžete vymáčať ryby (napríklad losos, kapor, pstruh), prípadne aj kuracie mäsko (prsia, krídielka, aj stehná). Na marinovanie postačia aj dve hodiny v chlade.
Odporúčame tiež: Najúčinnejšie cviky v bazéne zamerané na výrazné spaľovanie kalórií
Shutterstock®
Medová marináda
Tekutý med, asi ak 5 lyžíc, zmiešame s prelisovaným cesnakom (cca 8 strúčikov), pridáme trochu olivového oleja a menší kúsok nastrúhaného zázvoru. Pridáme čerstvú petržlenovú vňať, dve lyžice sójovej omáčky a dve lyžice ostrej horčice (ideálne dijonskej). Marináda sa hodí na kuracie mäso, ktoré sa môže marinovať aj celú noc v chlade.
Odporúčame tiež: Objavte 6 potravín, ktoré pomáhajú likvidovať akné
Shutterstock®
Jogurtová marináda
Jeden väčší biely jogurt zmiešajte s prelisovaným cesnakom, cca 6 strúčikov. Ochuťte bylinkovou soľou, čiernym korením, čerstvou bazalkou a trochou čerstvej šťavy z limetky. Pridajte lyžicu olivového oleja, premiešajte a môžete v nej marinovať hydinové alebo jahňacie mäso.
Odporúčame tiež: Ovocie plné vitamínov – egreš
Shutterstock®
Odporúčame tiež: Viete, ako sa starať o nábytok? Takto ho nikdy nečistite!
Aktualizované na 12.08.2024
Aktualizovaný článok: 12.08.2024
14 komentárov
Mia Lock
21.12.2016 11:23Super tipy :).. recepty som uložila, cez leto sa k nim vrátime :)
Adriána Jakubová
31.08.2016 09:05medovú robievam :) zbožňujem sladko slané chute
Mária Chromíková
30.08.2016 08:35Najlepšie marinády sú tie ,ktoré si pripravíme sami a podľa vlastnej chuti.Pivovú a s jogurtom používam.
Soňa Krátka
03.08.2016 21:49jogurtovú mám rada
Ingrid Šimoniková
27.07.2016 20:27skvelé, dakujem vyskúšam...
Ivana Goliašová
23.04.2014 08:06O tej medovej marináde som ešte nepočula, určite vyskúšam :)
Andrea Drengubiakova
10.04.2014 11:03tú marinádu na kurča už mám vyskúšanú ,super chuť kurčaťa
Antónia Vattaiová
09.04.2014 23:44Velmi zaujimave receptiky na marinady. Urcite vyskusam.
Jana Komadová
09.04.2014 21:54už sme grilovala cez víkend z pivom poznám aj tú medovú sú skvelé ta jogurtová ma zaujala
VILMA CAPKOVA
09.04.2014 21:31marinady mam rada a aj cela rodinka urcite by sa pridala na grilovacku
Katarína
09.04.2014 21:17urcite vyskusam!
anka - fb anka all saga saganová
09.04.2014 20:36supééééér nápady, marinády mám veľmi rada urcite,vyskúšam.
Martina Zahoranová
09.04.2014 12:20no tak tá marináda s pivom môže byť fajn, cez víkend sme sa aj chystali na prvú tohtoročnú grilovačku ale počasie nám asi nebude priať ,takže určite vyskúšam ak bude vonku pekne a pôjdeme s priateľmi na záhradku
Alena Cabakova
09.04.2014 07:19Marinády sa určite zídu - už sa teším na všetky tohoročné grilovačky :) mňamky :)