Máš chuť na čokoládu, kávu, čipsy? Pozor, tvoje telo volá o pomoc!

Máš chuť na čokoládu, kávu, čipsy? Pozor, tvoje telo volá o pomoc!
  • 17.01.2018
  • Nikola Benkovská

Máš aj ty občas neprekonateľnú chuť na čokoládu, čipsy, kávu či syr? A vedela si o tom, že je za tým niečo oveľa alarmujúce?

Je rozdiel medzi hladom a chuťou na konkrétnu potravinu. Pokiaľ intenzívne túžiš po nejakom jedle, pravdepodobne to je znamenie, že trpíš nedostatkom niektorých živín, ktoré sa nachádzajú práve v tej potravine, na ktorú máš chuť.

Telo nám svojimi požiadavkami dáva signál, že mu niečo chýba. A jedlom sa snaží tento nedostatok doplniť...

Pozri aj: Trendy líčenie očí: Neuveríš, čo si dáva táto vizážistka na tvár!

Máš chuť na čokoládu?

Čokoláda je bohatá na horčík, takže silné chute práve na čokoládu by mohli naznačovať nedostatok tohto minerálu, ktorý je zásadný pre zdravie našej pokožky a vlasov. Ba čo viac, hladina minerálov je v druhej polovici menštruačného cyklu v poklese, čo naznačuje súvislosť s rôznymi príznakmi predmenštruačného syndrómu. Asi 80 % populácie vo vyspelých krajinách má nedostatok horčíku. Ten pôsobí nielen protizápalovo, ale dokáže i stabilizovať nervový systém a potlačiť stavy úzkosti, ktoré väčšina ľudí rieši práve čokoládou. Medzi potraviny bohaté na horčík patrí tmavá listová zelenina, orechy, semienka, ryby, fazuľa, celozrnné obilniny, avokádo, jogurt, banány, a samozrejme, horká čokoláda. Takže čokoládu môžeš pokojne jesť, koľko ti hrdlo ráči, ale najideálnejší variant je v podobe horkej čokolády.

jedlo s obsahom magnézia

Zdroj: Shutterstock®

Máš chuť na kávu?

Ak si hneď z rána unavená a už sa nevieš dočkať rannej kávy, v skutočnosti je za tým kolísanie hladiny cukru v krvi. Keď si dáš dávku kofeínu, síce po nej hneď ožiješ, ale energia potom i veľmi rýchlo klesne. Skvelou náhradou môže byť zelený čaj, ale aj jedlá s obsahom bielkovín, zdravých tukov, sacharidov a železa. Práve nedostatok sacharidov a železa môže byť ďalším dôvodom, prečo máš na kofeiín chuť. Týka sa to hlavne žien v období menštruácie, kedy strácajú železo. Práve v tomto období by mali jesť viac brokolice a špenátu.

Zaujme ťa: Rybí olej: Prečo sa považuje za najlepší doplnok pre naše zdravie?

slané jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Máš chuť na niečo slané?

Chuť na zemiakové lupienky, oriešky či iné slané dobroty prichádzajú najčastejšie v dôsledku dehydratácie spôsobenou športom, chorobou alebo pitím alkoholu. Soľ zadržuje vodu a telo si tak snaží udržať aspoň tie zásoby tekutín, ktoré už má. K udržaniu správneho množstva vody v tele však stačí mať dostatok sodíku. Chuť na slané môžeš mať napríklad aj preto, že soľ pomáha odstraňovať v tele plesne a hlieny, a tým signalizuje ich prítomnosť. Nadbytok soli zase zaťažuje obličky a močové cesty. Ak nabudúce pocítiš nutkanie dať si porciu hranoliek, vypi namiesto toho radšej pohár vody. Taktiež si môžeš dopriať sušené ančovičky alebo solený popcorn. Sodík tiež nájdeš v zeleri či mrkve.

syrová misa

Zdroj: Shutterstock®

Máš chuť na syr?

Pravdepodobne máš nízky obsah vápniku, ktorý je jedným z najdôležitejších minerálov pre naše telo. Nielenže pomáha udržiavať naše kosti a zuby pevné a zdravé, ale hrá aj dôležitú úlohu v udržaní nervových a svalových funkcií. Znepokojujúci nedostatok vápniku majú podľa štatistík najmä ženy, ktorým hrozí osteoporóza. Pre doplnenie vápniku jedz predovšetkým syry, jogurty, konzervovaného lososa a sardinky, brokolicu alebo mandle – všetky tieto potraviny sú bohaté na vápnik. Chuť na syr tiež predpovedá nedostatok vitamínu D, ktorý dodáva slnko. Stačí denne 10 až 15 minút na slnku a získaš dostatok vitamínu D.

Vyskúšaj tiež: Je pre nás častá konzumácia kelu nebezpečná? 

červené mäso

Zdroj: Shutterstock®

Máš chuť na mäso?

Môže to byť znamenie, že naše telo potrebuje viac železa alebo zinku. Mierny nedostatok zinku je veľmi bežný napríklad vo Veľkej Británii, kde ľudia vo všeobecnosti jedia menej červeného mäsa ako v iných krajinách sveta. Minerály hrajú dôležitú úlohu vo funkcii imunitného systému, takže pokiaľ máš málo železa či zinku, budeš náchylnejšia na nachladnutie alebo chrípku. Ak v strave obmedzíš červené mäso, ako sa teraz zo všetkých strán odporúča, prídeš o bohatý zdroj železa, ktorý hrá podstatnú úlohu aj v transporte kyslíka do tela. Aspoň jedenkrát do týždňa by sme si červené mäso mali dopriať. Okrem podpory imunity totiž posilňuje aj vlasy a nechty a má blahodarné účinky i na našu pokožku. Pokiaľ ti je červené mäso proti chuti, skús napríklad šošovicu, špenát, dyňové semienka alebo syr.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 17.01.18 22:34

karma
109.00

tak z týchto všetkých chutí mávam najviac chuť na čokoládu.A ked mi príde chuť trebárs aj o 22:00,musím si aspoň kúštik dať.

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 19.01.18 13:21

DB
karma
114.00

mám chuť na všetko čo bolo vymenované,ale to asi preto,že občas som maškrtná.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 20.01.18 20:06

MR
karma
109.00

keď ma prepadne chuť na sladkosť, tak musí byť.. skúšala som všeličím nahradiť ale neúspešne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní