Registrácia Prihlásenie

Máš chuť na niečo nezvyčajné? Skús tento recept na levanduľový sirup!


Je tu jedno z najkrajších a najvoňavejších období roka – obdobie, kedy na záhradách aj na poliach kvitne levanduľa. Ak túto fialovú nádheru, rozvoniavajúcu široko-ďaleko, milujete tak ako my, vyskúšajte náš recept na levanduľový sirup! Rozhodne stojí za to.

Vynikajúci na pitie aj ako poleva dezertov

Príprava voňavého levanduľového sirupu je rýchla (ak nerátame čas lúhovania) a jednoduchá. Použiť môžete buď kvety alebo kvety aj so stonkami. Na prípravu levanduľového sirupu budete potrebovať:

  • 100 gramov levanduľových kvetov (v krajnom prípade môžu byť aj sušené, no ideálne čerstvé)
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 a pol litra vody
  • citrón
  • kyselinu citrónovú

Odporúčame pozrieť: Recept na mrazený jogurt: Toto je to najzdravšie letné mlsanie!

čo sa dá vyrobiť z levandule

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy levanduľového sirupu:

Kvety levandule, posekané nadrobno, vložte do vriacej vody, pridajte kryštálový cukor a na miernom ohni, za stáleho miešania, nechajte cukor rozpustiť. Poriadne umytý a na plátky nakrájaný citrón pridajte do hrnca s levanduľou, prisypte asi 30 gramov kyseliny citrónovej a napokon nechajte sirup, samozrejme mimo varu, lúhovať dva dni.

Hrniec uložte na miesto s izbovou teplotou, prikrytý čistou utierkou. Každý deň sirup premiešajte. Po dvoch dňoch lúhovania sirup prelejte cez sitko alebo gázu do pripravených čistých fľašiek, ktoré starostlivo uzavrite. Nájdite im vhodné miesto v chladnejšej a tmavej komore alebo v pivnici, avšak pozor, sirup skonzumujte najneskôr do jedného mesiaca!

sirup z levanduľových kvetov

Zdroj: Shutterstock®

Ak máte chuť experimentovať, pokojne si ozvláštnite levanduľový sirup aj pridaním mäty či medovky, najlepšie aj aj. Výborný je aj s pridaním škorice (na množstvá, uvedené v recepte, použite asi tri celé kúsky škorice a nechajte ich variť spolu s macerátom). Levanduľový sirup vám neposlúži len na uhasenie smädu, ale aj ako vynikajúca poleva palaciniek, lievancov či zmrzliny. Dokonale ním zároveň ozvláštnite miešané drinky.

Čo je však ešte dôležitejšie, levanduľový sirup, vďaka svojmu vzácnemu pôvodu, upokojí vašu nervovú sústavu a tým pádom skvalitní spánok, má protizápalové účinky, podporuje trávenie, vylučovanie a, naopak, odstraňuje nadúvanie. Vyskúšate ho?

Bude sa ti páčiť: Pŕhľava dvojdomá: Vieš, ako si z nej pripravíš lahodný sirup?


Návrat hore
Autor článku

9 komentárov

Martina Varhaníková 21.06.18 11:14

karma
107.00

pila som ho...celkom je dobrý, len niekomu vadia takéto arómy, mne chutil.

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 21.06.18 13:57

MB
karma
95.00

ja som vlai robila bol vynikajuci, dala som vsak trochu menej cukru

  • 1
Odpovedať

Marie Gutmannová 21.06.18 17:49

MG
karma
95.00

Skvelé, ešte som konkrétne tento sirup neskúšala, ale určite si jeho prípravu zapíšem a vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 21.06.18 18:40

ĽU
karma
100.00

zaujímavý recept levanduľu skôr poznám kozmetiku

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 21.06.18 21:12

karma
116.00

Vzhľadom na jednoduchý a rýchly recept by som tento sirup vyskúšala...

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 21.06.18 23:19

MD
karma
102.00

Levanduľu nepestujem, tak sirup robiť nebudem. Možno ho opäť dostanem od netere- chutil výborne...

  • 1
Odpovedať

Mária Liščinská 21.06.18 23:35

karma
108.00

Tento rok bol resp.ešte stále je na LEVANDUĽU naozaj veľmi plodný. Doma jej máme neúrekom, ..nie ako vlani.. už viem ako ju zúžitkovať. I keď premýšľala som nad domácim olejčekom z levandule a ešte nad vonnými vankúšikmi, sirup som zatiaľ nikdy nerobila a vlastne sa v tekutej forme (okrem oleja a čaju) nestretla. :) Super tip!

  • 1
Odpovedať

Jana Pitonakova 23.06.18 12:36

JP
karma
100.00

zajtra je deň otvorených dverí v levandulande...takže si asi odtiaľ donesiem veeeľaaa levandule :-)

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 24.06.18 21:00

JK
karma
122.00

Levanduľový sirup som zatiaľ nerobila no pestujem ju na záhrade

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!
Dezerty

Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!

  • 110
  • 7
  • 08.06.2019
Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach
Bezmäsité jedlá

Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach

  • 90
  • 13
  • 18.07.2019
RECEPT: Jednoduché a rýchle broskyňové taštičky z lístkového cesta
Dezerty

RECEPT: Jednoduché a rýchle broskyňové taštičky z lístkového cesta

  • 45
  • 4
  • 18.08.2019