Mäso na tanieri – ktoré je najzdravšie?

Mäso na tanieri – ktoré je najzdravšie?
  • 14.03.2016
  • Lucia Hausknechtová

Pri výbere najzdravšieho mäsa je potrebné pouvažovať nad tým, čo za zdravé mäso považujeme. Ak je to množstvo tuku, ktoré mäso obsahuje, kuracie mäso by jednoznačne zvíťazilo. Obsahuje ho najmenej. Avšak okrem toho je nutné zamerať sa aj na živiny, ktoré sa v mäse nachádzajú a taktiež z akého prostredia mäso pochádza. 

Správny výber mäsa

Ak máte možnosť, kupujte mäso na malých farmách a z ekologického chovu, kde neboli zvieratá prikrmované rôznymi látkami. Mäso bude o to kvalitnejšie, čo sa odrazí aj na jeho výživových hodnotách. Ak takúto možnosť nemáte, kupujte mäso, ktoré nie je marinované, aby ste lepšie videli množstvo tuku a jeho farbu. 

Odporúčame prečítať: Potraviny, ktoré do chladničky nepatria

Ryby

Zdroj: Shutterstock®

Ryby

Rybie mäso obsahuje najviac živín. Okrem bielkovín sa v ňom nachádzajú aj vitamíny, jód a omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Tieto pomáhajú pri znižovaní rizika srdcových chorôb a sú dôležité pre vývoj mozgu a zraku. Všeobecne sú morské ryby zdravšie ako sladkovodné, ale často môžu byť kontaminované chemikáliami, ktoré sa v mori nachádzajú.

Kuracie mäso

Medzi najdiétnejšie mäso sa považuje práve to kuracie. Je taktiež skvelým zdrojom bielkovín a má nízky obsah tuku. Obsahuje vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, železo a mnohé iné. Ak držíte diétu, kuracie prsia by ste mali pravidelne konzumovať, napríklad so zeleninovým šalátom. 

Odporúčame prečítať: Najzdravšie letné ovocie si natrháte v záhrade

Mäso

Zdroj: Shutterstock®

Bravčové mäso

V oblasti zdravej výživy je bravčové mäso najmenej populárne. Je to najmä kvôli množstvu tuku, ktoré obsahuje. Ak si chcete na obed dopriať bravčové mäso, vyberte bravčové stehno, ktoré bude obsahovať čo najmenej tuku.

Hovädzie mäso

Veľmi obľúbeným druhom mäsa je hovädzie, ktoré obsahuje veľké množstvo bielkovín. Ak si vyberiete chudé hovädzie mäso, nemusíte mať výčitky pri jedle a môžete si ho pokojne dopriať aj viackrát do mesiaca. Prílišná konzumácia však nemusí mať pozitívny vplyv na váš tráviaci systém, a preto ho jedávajte redšej s mierou.  

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Mäso

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Erika Špacírová 01.07.15 10:05

karma
93.00

preferujem ryby, kuracie a morčacie

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 01.07.15 11:49

MZ
karma
92.00

jeme všetky druhy mäsa asi najviac bravčové a kuracie :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 14.03.16 06:43

SK
karma
114.00

najviac u nas leti kuracie maso, rybicky, sem-tam bravcove, domaci kralik

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 06.04.16 15:41

karma
92.00

neobmedzujem mäso už len dôvodu, že aj mäso obsahuje živiny ktoré ľudský organizmus potrebuje a neobsahujú ho rastliny ja nadovšetko milujem morské plody, ryby ale neohrdnem ani hovädzím či bravčovým mäsom, no i hydina je výborná len ju treba správne pripraviť a hlavne, žiadne mäso by nemalo obsahovať antibiotiká

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní