Microdermal piercing: Máš chuť na nezvyčajné skrášlenie tela?

Microdermal piercing: Máš chuť na nezvyčajné skrášlenie tela?

Počuli ste už o ňom? Microdermal piercing je druh zdobenia tela, ktoré pomaly, ale isto, vytláča zo svojho teplého miestečka klasický piercing, aký poznáme. Hovorí sa mu aj (mikro)dermálny či bodový piercing, avšak v tomto článku si pojem aspoň čiastočne poslovenčíme na mikrodermál. 

Zaujíma vás, o čo teda ide? V tom prípade rozhodne nikam neodchádzajte a pozrite sa, čo to ten mikrodermál vlastne je a ktovie, ak vám nie je tematika takéhoto zdobenia tela úplne cudzia, možno si odnesiete aj inšpiráciu na nový doplnok.

Klasický piercing a microdermal

Mikrodermál (ako sme sa v tomto článku rozhodli microdermal piercing označiť) je ešte stále pomerne novou záležitosťou, ktorú ponúkajú piercingové štúdiá a salóny. 

Za jeho vznikom stojí myšlienka dopriať si ozdobu tela aj na takej časti, kde by bol problém s dostatočným zahojením po klasickom piercingu alebo so samotným prepichnutím kože. 

Reč je teda o podkožnom implantáte, ktorý, v doslovnom preklade z angličtiny (dermal anchor), znamená podkožná kotva. Môže sa aplikovať na akékoľvek miesto tela, čiže v porovnaní s piercingom tu žiadne obmedzenia neexistujú.

Neprehliadni: Tetovanie a piercing: Spoznaj riziká takéhoto zdobenia tela!

formy piercingu

Zdroj: instagram.com/indolorr

Kam je možné microdermal aplikovať?

Častým miestom, kam si ľudia tento doplnok dávajú aplikovať, je napríklad výstrih alebo zápästie. Obľúbené je však aj takéto „šperkovanie“ už existujúcich tetovaní. Nie je však dobrou voľbou nechať si mikrodermál aplikovať na miesto, kde dochádza k ohybom kože a svalov. Ozdoba (doštička) sa zavedie pod kožu (spomínaná kotva) a na povrchu kože zostáva konkrétna ozdobná časť - šperk.

Hoci to znie ako vysoká škola chirurgie, v skutočnosti o žiadny výrazný zásah do tela nejde. Netreba sa obávať ani žiadnej bolesti, nanajvýš tak mierneho tlaku ihneď po aplikácii.

Odporúčame: 10 módnych tipov Toma Forda, s ktorými budeš vždy štýlovo oblečená

mikrodermálny pírsing

Zdroj: instagram.com/dollinkshop

Aká je starostlivosť o microdermal?

Šperk, ktorý je na povrchu kože, býva o kotvu priskrutkovaný – nie, ani v tomto prípade si nepredstavujte skrutky z otcovej dielne. Ihneď po aplikácii microdermal piercingu býva miesto prelepené náplasťou, ktorú však netreba odstraňovať skôr, ako na ďalší deň a tým pádom tabu je aj umývanie miesta s mikrodermálom.

Hoci mikrodermál sa hojí oveľa rýchlejšie, ako klasický piercing, ani v tomto prípade netreba zanedbávať starostlivosť o miesto aplikácie. Avšak pozor, hoci hovoríme o kratšej dobe hojenia, stále počítajte s minimálne dvojmesačnou dobou, kým budete môcť povedať, že váš nový mikrodermál je zahojený (pokojne môže ísť až o pol roka, čo je stále menej, než klasický piercing).

Odporúčame: Jablková roláda podľa Kvetky Horváthovej – skúste tento chutný jesenný koláčik aj vy!

piercing a tetovanie

Zdroj: instagram.com/pitupiercing

Prevencia infekcie po aplikácii microdermal piercingu

Vráťme sa však späť k prvým dňom, bezprostredne po aplikácii ozdoby. K jemnému a opatrnému umytiu „rany“ dochádza najskôr na tretí deň od aplikácie a to antibakteriálnym mydlom, prípadne podľa pokynov, ktoré dostanete v piercingovom salóne.

Vašu novú ozdobu tela je zároveň nutné pravidelne prelepovať a vyhnúť sa tak možnej infekcii či zápalu. Aj preto je dôležité, aby ste tento krok dobre zvážili a keď už sa preň rozhodnete, tak určite navštívte osvedčený salón a vyberte si kvalitný šperk, napríklad z titánu.

Výmena microdermalu

Za zmienku tiež stojí, že šperk z mikrodermálu, teda časť, ktorá je na povrchu kože, je vymeniteľná, takže po zahojení si môžete samy zvoliť tvar, veľkosť či farbu šperku a to podľa aktuálnej chuti a nálady. Tak čo, trúfate si?

Odstránenie microdermalu

Odstrániť podkožný dermálny piercing nie je tak jednoduché, ako len vytiahnuť klasický piercing z dierky. Keď chcete odstrániť microdermal, odporúča sa obrátiť sa na skúseného piercingového odborníka alebo dermatológa, aby ste minimalizovali riziko komplikácií a jaziev.

Ľahšie sa dá spravidla odstrániť mladší microdermal. Obvykle sa miesto uloženia kotvy masíruje, aby sa piercing vytlačil z miesta. Pri starších ozdobách je potrebné počítať s tým, že do podkožnej časti piercingu už vrástli tkanivá. Preto je niekedy pri odstraňovaní potrebný rez skalpelom a vytiahnutie pinzetou. 

- Anketa

A ČO VY A MICRODERMAL PIERCING?

Odpovedalo 1136 ľudí  

Mám ho
8%
Dal/a by som si ho
51%
Páči sa mi, ale nedal/a by som si ho
34%
Je to hrozné
7%

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/st.piercing, instagram.com/miss_tamuaska

Aktualizované na 27. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 01.09.18 07:11

ĽŠ
karma
100.00

Nezvyčajné skrášlenie, no má niečo do seba, výhodou je osobná voľba tvaru, veľkosti či farbu šperku.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 01.09.18 18:32

MM
karma
100.00

aplikácie sú pekné, ale nie som ich zástanca

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.09.18 09:13

AS
karma
108.00

tak ja by som si nikdy v živote piercing nedala- ani taký- ani onaký

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.09.18 18:10

JK
karma
100.00

Nič mňa no ked sa to mladým páči prečo nie

  • 1
Odpovedať

Martin Matta 11.09.18 22:42

MM
karma
-1.00

mne sa to nepáči

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 03.12.18 10:33

ZS
karma
100.00

mne sa to celkom paci, ale asi by som si to nedala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní