10 módnych tipov Toma Forda, s ktorými budeš vždy štýlovo oblečená

10 módnych tipov Toma Forda, s ktorými budeš vždy štýlovo oblečená
  • 10.10.2023
  • Michaela Kožáková

Módne odvetie plné talentovaných návrhárov a dizajnérov predstavuje magický svet umenia, detailov a kreativity. Zo všetkých obchodov, výkladov, ulíc a kútov na nás „útočia" módne trendy. Každý z nás má svoj osobitý štýl, niekedy však podliehame najnovším módnym výstrelkom. Radi sa nechávame inšpirovať influencermi na sociálnych sieťach a známymi osobnosťami.

Tom Ford je vo svete módy často skloňovaným menom a spája sa so sofistikovanovosťou, eleganciou a nadčasovosťou. Možno ste už o tejto módnej ikone počuli, napríklad v súvislosti s parfumami. O koho ide? Aké sú jeho módne tipy? Na čo by ste sa mali zamerať, aby ste získali svojím vzhľadom obdiv všade, kam vstúpite?

Neprehliadni: Štýl boho v móde - charakteristika, inšpirácie

Kto je to Tom Ford?

Tom Ford je jedným z najvýraznejších a najvplyvnejších módnych návrhárov a dizajnérov v súčasnej móde. Jeho meno je synonymom pre luxus a štýl. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších módnych návrhárov a dizajnérov na svete. 

Svoju rovnomennú luxusnú značku uviedol na trh v roku 2005. Práve tú mu pomohol presláviť James Bond, ikona pánskeho štýlu. Pred nakrúcaním bondovky Quantum of Solace Tomovi zavolala vedúca kostymérka, s tým, že by agentovi 007 rada vytvorila nový imidž. Tom Ford preto Jamesa Bonda obliekol do ručne šitých oblekov tak, aby hercovi Danielovi Craigovi sedeli priamo na telo a zároveň mu umožňovali pohyb v akčných kaskadérskych scénach. Bondov štýl navyše doplnil Tomov model leteckých slnečných okuliarov s modrými šošovkami TF108, ktorého predaje vďaka filmu vyleteli o tisíce percent. Lepšiu reklamu si Tom Ford pre kolekcie svojich okuliarov skrátka nemohol priať.

Cesta Toma Forda k hvieznej kariére

Svoj raný život strávil Tom na predmestí Houstonu v Texase a v San Marcos pri Austine. Už ako šesťročný radil svojej mame ohľadom vlasov a topánok. Tom študovať interiérovú architektúru na vysokej škole umenia a dizajnu v New Yorku. Neskôr si uvedomil, že je gay. Práve pôvab klubu z disco-éry mal veľký vplyv na jeho neskoršie návrhy.

Pred posledným ročníkom na škole strávil Tom rok a pol v Paríži, kde pracoval ako stážista v tlačovej kancelárii Chloé, čo podnietilo jeho záujem o módu. Posledný rok strávil štúdiom módy, ale vyštudoval architektúru.

Tom začal svoju kariéru v módnom priemysle pracovaním pre rôzne značky, vrátane Calvin Klein a Gucci. V roku 1994 bol menovaný za kreatívneho riaditeľa značky Gucci a neskôr aj za riaditeľa celej spoločnosti. Za jeho vedenia sa Gucci stal jednou z najúspešnejších a najžiadanejších luxusných módnych značiek na svete. Módny experti považujú tieto roky za dizajnérove najväčšie úspechy, ktoré ho priviedli na jeho úspešnú cestu v módnom priemysle.

1. Kvalita nad kvantitou

Nakupovať produkty fast fashion za výhodné ceny je lákavé. Váš šatník je plný oblečenia a vy si máte z čoho vyberať. Tieto módne kúsky značiek, ktorých sú plné nákupné centrá, však po čase vyblednú, roztiahnu sa, takže o nejakej kvalite sa tu hovoriť nedá. Plus treba nezabúdať na to, aký vplyv majú tieto nekvalitné odevy na životné prostredie.

Nezapĺňajte svoje šatníky lacnými trendy kúskami, ktoré sa obmieňajú každý mesiac. Stavte skôr na kvalitné a drahšie kúsky, ktoré vám vydržia zopár rokov. Kvalita pred kvantitou je to, na čo apeluje zakladateľ celosvetovo známeho módneho domu Tom Ford.

Tip: Investujte do oblečenia vyrobeného z kvalitných látok a zamerajte sa na vytvorenie kapsulového šatníka, ktorý pozostáva z niekoľkých univerzálnych kúskov, ktoré sa dajú kombinovať po celý rok.

Pozri aj: Štýlová hrubá čelenka je opäť v móde! Stav na tento trend ako kráska Bella Hadid!

Móda

Zdroj: PINTEREST/mychicobsession.com

2. Voľte nadčasové kúsky

Medzi módne tipy od Toma Forda patrí i investícia do nadčasových kúskov. Móda je rýchlo meniacim sa odvetím. Módne trendy prichádzajú, odchádzajú, po niekoľko dekátach sa opäť vracajú vo veľkom štýle. Tom Ford cení nadčasovú módu a klasické kúsky v podobe kvalitných džínsov, čierneho saka, značkovej bielej blúzky či kožených lodičiek, ktoré nikdy nevyjdu z módy. Ak tieto kúsky nevlastníte, určite to napravte.

3. Stavte na monochromatické kúsky

V móde sa výraz monochromatický skloňuje často. Čo vyjadruje toto slovo? Monochromatický znamená jednofarebný. Módna ikona Tom Ford navrhuje experimentovať s monochromatickými kúskami. Oblečte sa celá do jedného konkrétneho odtieňa danej farby, alebo outfit vyskladajte z viacerých odtieňov jednej farby.

Ak máte pocit, že takýto vzhľad bude pôsobiť nevýrazne alebo fádne, oživte ho doplnkami v neutrálnej farbe alebo vo farbe akcentov. Vlastný módny štýl si môžete vytvoriť aj práve vďaka monochromatických kúskom, a dokonca dosiahnúť elegantný a luxusný glamour.

4. Šitie na mieru

Určite sa aj vám už stalo, že ste si kúpili nohavice, ktoré vám boli dlhé. Namiesto toho, aby ste si ich dali upraviť, tak ste ich nešikovne vyhŕňali alebo vlastnoručne doma zastrihli. Vedeli ste, že i štýlový módny kúsok, ktorý je vám trochu široký, dlhý alebo taký, ktorý jednoducho potrebuje úpravu, dokáže pokaziť váš celkový vzhľad?

Neváhajte obetovať niekoľko eur a nechajte si odevy upraviť na mieru u krajčírky. Uvidíte, ako zlepšíte svoj vzhľad a i vy sa budete cítiť pohodlne a sebavedomo bez toho, aby ste si museli neustále niečo popravovať alebo podvihovať.

5. Zamerajte sa na doplnky

Počas módnej šou Tom Ford London Fashion Week okrem predstavenia módnych farieb roku a žiarivých outfitov, táto módna ikona venovala pozornosť i módnemu príslušenstvu a doplnkom. Návrhár odporúča staviť na zopár výrazných a trendy doplnkov ako sú luxusné hodinky, manžetové gombíky, značkové šperky či opasok. Vo výbere, ale najmä pri nosení módnych doplnkov je treba byť striedmy a nepreháňať to. Pamätajte si, niekedy je menej viac.

Zaujme Ťa: Šikovný trik so šatkou – pozri sa, ako si s ňou môžeš vylepšiť obyčajné tielko!

Outfit

Zdroj: PINTEREST/hellofashionblog.com

6. Obliekanie vhodné pre rôzne druhy príležitostí

Či už sa chystáte na rodinnú oslavu, večierok, do práce či na víno s priateľmi, vždy sa oblečte vhodne k danej príležitosti. Na firemný večierok si neobliekajte boyfriend džínsy a zase na neformálnu udalosť nepríďte v malých čiernych šatách. Aj keď máte svoje obľúbené štýly alebo ste zástancom rôznych výstrelkov, prispôsobte svoj vzhľad udalosti, na ktorú sa chystáte. Svojím outfitom a doplnkami ukážte svoj zmysel pre detaily a rešpekt k udalosti.

7. Venujte pozornosť svojmu vzhľadu

Šaty robia človeka, ale keď si do letných značkových sandál zabudnete upraviť nechty na nohách, tak ani oblečenie nezachráni váš nezáujem o starostlivosť o vaše telo. Samozrejmosťou je mať vždy čisté oblečenie, bez dier či iných nedostatkov. Treba však venovať pozornosť i úprave vlasov, nechtov či tváre. Nemusíte mať zrovna na hlave trendy účesy ako od kaderníka, jednoducho majte vždy upravené vlasy. I tieto podstatné detaily dokážu podčiarknúť alebo zničiť celý váš vzhľad.

9. Experimentujte

Aj keď možno máte roky svoj zaužívaný vlastný štýl alebo preferujete skôr neutrálne farby a neradi vyčnievate z radu, skúste raz za čas zaexperimentovať. Oživte svoj outfit odvážnejšími kúskami, výraznejšími farbami, zaujímavými textúrami, výtlačkami či ultra modernými výstrelkami. Stále však zostávajte nohami pri zemi a tieto jednotlivé kúsky vhodne zakombinujte do svojho vzhľadu.

10. Cíťte sa dobre vo svojej koži

Jeden z najvýraznejších aspektov, na ktoré kladie táto módna ikona veľký dôraz, je sebadôvera. Môžete byť dokonale oblečení a zladení, mať na sebe najdrahšie kúsky zo zbierky návrhárov zvučných mien alebo práve vyjsť od kaderníka, ak si však nedôverujete, všetko toto vám bude na nič. Sebadôvera je to najatraktívnejšie na človeku. Vďaka nej budete vyžarovať šarm, príťažlivosť a pozitívnu energiu.

Ready-to-wear kolekcie

Počuli ste už výraz ready-to-wear? Ready-to-wear je termín používaný pre odevy, ktoré sú vopred predávané v hotovom stave v štandardizovaných veľkostiach, na rozdiel od tých, ktoré sú vyrobené na mieru a prispôsobené veľkostiam konkrétnych zákazníkov. Nová kolekcia Toma Forda pre jar 2024 sa nesie práve v tomto duchu.

INŠPIRUJTE SA: Módne oblečenie od Toma Forda

Jeseň/zima 2023 kolekcia

Ford

Zdroj: PINTEREST/vogue.com

Móda na fashion weeku v podaní návrhára Toma Forda

Ford

Zdroj: PINTEREST/vogue.com

Najnovšia kolekcia Toma Forda

Ford

Zdroj: PINTEREST/modaoperandi.com

Dámske oblečenie od Toma Forda v podaní Kris Jenner

Ford

Zdroj: PINTEREST/popsugar.com

Dámska kolekcia Tom Ford

Ford

Zdroj: PINTEREST/vogue.com

Ikonické slnečné okuliare Tom Ford ft5868-b

Ford

Zdroj: PINTEREST/Dave M. Benett


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní