Fast fashion - desivá pravda za lacným oblečením v našich šatníkoch

Fast fashion - desivá pravda za lacným oblečením v našich šatníkoch
  • 16.08.2023
  • Michaela Kožáková

Nakupovanie oblečenia bolo kedysi príležitostnou záležitosťou. Nové kúsky sa do šatníka kupovali pri špeciálnych udalostiach, keď sme z oblečenia vyrástli alebo keď sa striedali ročné obdobia. Mnohokrát nám bundy či svetre štrikovali a šili naše šikovné mamy. Určite si pamätáte aj to, ako ste dedili oblečenie po starších súrodencoch, sesternici či bratrancovi.

Dnes je všetko inak. Nákup oblečenia sa stal akousi formou zábavy a niekedy aj terapie. Móda a módne trendy sa zrýchlili a my sme začali utekať do obchodov hneď, ako sa objavila nová kolekcia. Oblečenie sa stalo tak lacným, že si ho môže dovoliť každý a dokonca niektorí si ho oblečú raz a vyhodia ho.

Určite i vy máte vo svojom šatníku aspoň jedny mikinové šaty, bermudy či iný kúsok oblečenia, ktorý ste si kúpili od značky zameranej na rýchlu módu. Čo všetko sa skrýva za výrazom fast fashion? 

Neprehliadni: Ľanová košeľa je na leto must-have kúskom: TOP inšpirácie, ako ju nosiť a kombinovať

Čo je to fast fashion?

Pojem fast fashion, v preklade rýchla móda, predstavuje obchodný model, ktorý napodobňuje najnovšie módne trendy a módne návrhy a je charakteristický hromadnou výrobou pri nízkych nákladoch a rýchlym uvedením do maloobchodných predajní. Jednoducho povedané, fast fashion značky vyrábajú stále nové veci, ktoré sú práve „in" a predávajú ich za pár eur. Tieto materiály dlho nevydržia, a tak sa tieto veľké reťazce môžu spoľahnúť na stály prísun zákazníkov, ktorí si priebežne „musia“ dopĺňať stav svojho šatníka, keďže sa im stále niečo trhá alebo sperie.

Medzi takéto značky patrí Zara, Mango, SHEIN, Asos, H&M, Forever 21, Primark, Pull&Bear, Topshop a mnoho ďalších, ktoré nájdete skoro v každom nákupnom centre.

Slow fashion

Opakom rýchlej módy je slow fashion - pomalá, udržateľná móda. Slow fashion značky si starostlivo vyberajú svojich dodávateľov a vedia, odkiaľ pochádzajú materiály, ktoré používajú na výrobu pánskeho, detského či dámskeho oblečenia. Vyrábajú kvalitné módne kúsky, ktoré vydržia a nepodporujú nadprodukciu. 

Značky zamerané na slow fashion poukazujú na pomalý proces výroby, nákupu, nosenia a následné vyradenie. Ich cieľom je zvýšiť životnosť oblečenia s dôrazom na kvalitu a dlhovekosť, nie na kvantitu a rýchle trendy.

Prečo je oblečenie fast fashion lacné?

  • Lacná pracovná sila - spoločnosti fast fashion majú svoje výrobné továrne v rozvíjajúcich sa a rozvojových krajinách ako je India, Bangladéš, Čína a Indonézia práve kvôli lacnej pracovnej sile. Pracovníci v týchto továrňach často trpia fyzicka aj psychicky, pracujú nadčasy a nedostávajú výplaty na čas. Podľa stránky theworldcounts.com zarábajú v takýchto fabrikách ľudia v priemere 30 centov na hodinu. 
  • Nevhodné pracovné podmienky - pracovníci okrem smiešnych zárobkov pracujú v nebezpečných, stiesnených, špinavých a zle vetraných továrňach pretože majitelia budov chcú udržať nízke náklady na výrobu a nemôžu si dovoliť renovácie.
  • Zlá kvalita látok - syntetické vlákna sú lacnejšie ako prírodné z toho dôvodu, že sa dajú efektívne vyrábať vo veľkých množstvách z lacných surovín. Výroba týchto syntetických tkanín je spojená s vysokým znečistením životného prostredia. Oblečenie sa nerozloží do pár rokov pretože je napustené rôznymi chemikáliami a farbivami. 
  • Kopírovanie návrhov oblečenia - je lacnejšie napodobňovať módne trendy z prehliadkových mól ako prichádzať so svojimi vlastnými návrhmi a investovať čas a peniaze do inovatívnych nápadov.

Ako identifikovať produkty rýchlej módy?

Doplnky a oblečenie vyrobené značkami, ktoré fungujú na princípe fast fashion ponúkajú tisíce najnovších trendov. Vo výkladoch a na sklade týchto značiek spoľahlivo nájdete nový tovar každých pár dní či týždňov a ich módny cyklus má približne 52 ročných období.

Oblečenie je vyrobené z lacných a nekvalitných materiálov, čo spôsobuje degradáciu oblečenia po niekoľkých vypraniach. Dodávateľský reťazec je tak komplexný a netransparentný, že je ťažké vidieť kto sú subdodávatelia a kto oblečenie vyrobil.

Pozri aj: Elegantné a funkčné dámske ruksaky: TAKTO ich nos a budeš štýlová!

Ako nepodporovať fast fashion?

Ak nechcete podporovať rýchlu módu, ktorá má dopad na životné prostredie, a s ňou spojené neľudské podmienky, vyskúšajte sa zamerať na nasledovné možnosti:

  1. Kupujte si oblečenie od udržateľnej značky - dámske či pánske oblečenie z kolekcie udržateľných značiek je vyrobené z kvalitných a lokálnych materiálov. Môže ísť aj o značku, ktorá recykluje staré oblečenie alebo to nové vytvára z textilného odpadu. Toto oblečenie a módne doplnky sú drahšie. Určite sa však oplatí investovať do takéhoto oblečenia, ktoré vydrží pár rokov.
  2. Navštívte second hand - samozrejme, nie každý si môže dovoliť drahé oblečenie. Nakupovať v second hand -och nie je žiadna hanba. Veľakrát tam môžete nájsť takmer nenosené oblečenie rôznych svetových značiek, ktoré je kvalitnejšie, pekné, lacné a najmä ho nebude mať na sebe každý na ulici.
  3. SWAP oblečenia - SWAP predstavuje akciu, na ktorú môžete doniesť zachovalé, oprané oblečenie, ktoré už nenosíte a vymeniť ho za iné. Najlepšie na tom je, že je to úplne zadarmo. Zbavíte sa oblečenia, ktoré vám zavadzia v šatníku a získate nový kúsok.
  4. Vymeňte si oblečenie s kamarátkou, sesternicou, kolegyňou či známou.
  5. Nakupujte a predávajte oblečenie na internetových bazároch - využiť môžete i rôzne online bazáre s oblečením. Jednoducho kúsok, ktorý chcete predať, nafoťte a uverejnite na stránke bazáru.
  6. Recyklujte oblečenie - zapojte fantáziu a zo starej košele si vyrobte napríklad sukňu alebo crop top.
  7. Nakupujte len to, čo naozaj potrebujete a znosíte.
- Anketa

PODĽAHLI STE AJ VY TRENDU FAST FASHION?

Odpovedalo 31 ľudí  

Áno, často nakupujem oblečenie od značiek zameraných na fast fashion
19%
Väčšinou nakupujem v second hand-och
6%
Snažím sa kupovať len kvalitné oblečenie, ktoré mi dlho vydrží
45%
Doma recyklujeme a opravujeme oblečenie alebo dedíme v rodine
23%
Kupujem oblečenie na online bazároch
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 16.08.23 13:36

KK
karma
105.00

Oblečenie už veľa nenakupujem, nepotrebujem mať plnú skriňu. Naučila som sa nakupovať v second handoch, kde hľadám nové nenosené veci a sem-tam sa niečo podarí.

  • 1
Odpovedať

Mária Sivová 17.08.23 08:59

MS
karma
100.00

Priznám, že aj ja najčastejšie nakupujem oblečenie od hore spomenutých fast fashion značiek.

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 17.08.23 21:21

karma
-1.00

Radšej kvalitné a menej teraz veľa šiju źienky s ponúkajú na nete aj pre vnúčatká rada takto nakupujem

  • 1
Odpovedať

Dominika Molnárová 30.08.23 16:45

DM
karma
-1.00

Rozhodne sa vyplatí viac kúpiť drahší ale kvalitnejší kúsok ktorý nam vydrží roky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní