Štýl boho v móde - charakteristika, inšpirácie

Štýl boho v móde - charakteristika, inšpirácie

Štýl boho nezapadá do nijakých schém. Neviazanosťou láka nezávislé a umelecké duše ale aj tých, ktorí vo svojich outfitoch preferujú viac slobody.

Spája sa s letnými vibráciami, festivalovou módou, mladosťou a sviežosťou, ale môžeme ho pokojne zaviesť do dámskeho či pánskeho šatníka v každom ročnom období. Pozrime sa na to, ako boho štýl vznikol a aké sú jeho charakteristické črty.

Inšpiruj sa:  Trenčkot na jeseň: Ako nosiť tento módny kúsok a byť chic?

Štýl boho – čo to je?

Boho vybuchol ohňostrojom farieb zeme, vzorov a ručne vyšívaných materiálov, aby niekoľko sezón za sebou vnášal ničím neobmedzenú slobodu nielen do našich šatníkov, ale aj do bytových interiérov a do záhradných priestorov.

Koncepcia sa prirodzene zrodila v období romantizmu, spolu so vznikom umeleckej bohémy (odtiaľ názov) a nasledovne bola tradovaná aj hnutím hippies. Dokonale zapadla do atmosféry rôznych festivalov.

Do sveta módy vstúpila spolu s Kate Moss, ktorá nanovo definovala súčasný štýl boho (nazvaný bocho-chic). Objavila sa ja vo vyhľadávaných, celebritami a influencermi, kolekciách The Row (značky sestier Olsenových – jedných z ikonických predstaviteliek súčasného štýlu boho).

Štýl boho dnes môžeme nájsť aj medzi značkami akými sú napríklad:

  • Camilla (vzdušné, prevažne hodvábne šaty a tuniky s pôsobivými kvetovými vzormi zdobené korálovou výšivkou),
  • Waimari (šaty s charakteristickými prvkami z čipky, s výšivkami gipiury a volánikmi),
  • Joslin (ktorá pri tvorbe dámskych kolekcií využíva ľahkosť ľanu),
  • Juliet Dunn (farebné a pekne zdobené šaty s nádychom folklóru).

Ideálne doplnky k uvedenej ponuke budú napr. od značiek  Bohonomad a Manebi (sandále a šľapky). Všetky kolekcie týchto značiek nájdete v S’portofino. Pravdepodobne rozmýšľate aké prvky z nich by ste si mali vybrať, aby ste dokázali vytvoriť dámsky a pánsky šatník v štýle boho?

Pozrite si šaty S’portofino v štýle boho >>>

Štýl boho – farby a vzory

Štýlu boho je ťažké určiť nejaké rozpätie, či sa jedná o farby, alebo vzory. Platí tu absolútna sloboda a eklektizmus. Vzhľadom na to, že tento štýl využíva prírodné materiály – ľan, bavlnu (skôr látku), viskózu, džínsovinu, menčester, lícovú kožu, semiš, vlnu – stylingy z nich vytvorené vidíme často vo farbách zeme.

Najpopulárnejšie sú odtiene:

  • bielej, béžovej a ecru,
  • oranžovej a hnedej,
  • teplej žltej,
  • pálenej sieny, okrovej,
  • modrej, charakteristickej pre klasickú džínsovinu,
  • zelenej,
  • červenej a bordovej.

Objavujú sa tiež odtiene čiernej ako aj iných farieb používaných prevažne pri tvorbe folklórnych a etnických vzorov. Nechýbajú ani pásiky a kvety, paisley potlač, výšivky (klasické a korálkové), alebo patchwork. Často sa vyskytujú ručne robené doplnky a dekoračné prvky také ako: strapce, korálky a čipky. Oblečenie v štýle boho vyzerá akoby bolo mnohokrát preštylizované alebo vlastnoručne ušité a zdobené.

Odporúčame:  Jesenná výmena šatníka - 9 spôsobov ako to zvádneš naozaj rýchlo!

Boho dámska móda

Zdroj: pinterest.com/ibizabohogirl.com

Charakteristické črty boho štýlu v móde

Štylizácie boho majú predovšetkým odzrkadľovať odklon od klišé a návrat k slobode a nezávislosti. Preto často vidíme vrstvené oblečenie, ako napr. šaty s volánikmi, vesty, šatky (uviazané na krku alebo na hlave), dlhé náhrdelníky, kožené topánky a často aj zvonové nohavice.

V pánskej móde charakteristickou štylizáciou boho je ľanová košeľa alebo košeľa s vestou, šálom, klobúkom a bižutériou z korálikov alebo kože. Strihy šiat sú voľné a slobodné ale s výraznejším ženským prvkom, alebo dekoráciou (aj v pánskej verzii si udržiavajú patričnú jemnosť a romantický vzhľad).

Ak chceme zo štýlu boho vyťažiť to naj, nevyhnutne potrebujeme prirodzenú nonšalantnosť aby si dovoliť na odvahu nosiť smelé a pútavé kombinácie. V opačnom prípade bude taký styling pripomínať kamufláž. Nevyhnutné sú aj doplnky, ktoré zvýraznia autenticitu celkového looku: pletené tašky alebo kabelky so strapcami, bižutéria z korálikov, z kože alebo z dreva a topánky napr. espadrilky, šľapky a sandále z prírodných materiálov, a v sezóne jeseň-zima semišové topánky a čižmy.

Pozri tiež:  Najnovšie trendy: Módne farby v jesennom šatníku

boho štýl

Zdroj: pinterest.com/srta-pepis.tumblr.com

Prvky boho štýlu v dámskom šatníku

Štýl boho môže dominovať v ženskom šatníku v každom ročnom období, ale môže predstavovať aj zaujímavý doplnkom základného oblečenia. Charakteristickým prvkom sú určite mini, midi a maxi šaty a sukne v áčkovom strihu polkruhové a kruhové (zvonové). Často s volánmi a čipkami. Podobný trend sa dotýka aj blúzok a košiel boho, ktoré dobre vyzerajú nielen so sukňami, ale aj s modrymi a čiernymi džínsami (v lete s džínsovými kraťasmi) alebo menčestrovými nohavicami.

Spomedzi nohavíc si je možné vybrať strih bootcut (jemné rozšírenie od kolien smerom dole), zvonový, culottes, mom jeans, baggy, alebo wide leg (rozšírenie už od bokov). Nemožno zabudnúť aj na základné prvky tohto freestylového štýlu akými sú napr. biele tričko, boxerské tielko bez rukávov alebo obyčajný jednofarebný top. V tejto sezóne sú veľmi módne aj vesty, nosené ako jedna z vrstiev, alebo samostatne.

Ak chceme styling trochu pozmeniť, môžeme sa rozhodnúť pre neutrálny základ napr. modré džínsy s bielou oversize košeľou s boho dodatkami: kabelkou typu košík, alebo typu vrece so strapcami, vysoké topánky alebo espadrilky, niekoľko šnúrok korálikov na krku a na zápästí.

Pánska boho móda

Zdroj: pinterest.com/thescrapshoppeblog.com

Pánsky štýl boho

Nenútenosť v štýle boho môže byť aj doménou pánskeho šatníka. V tomto prípade sú charakteristickými prvkami ľanové košele a vesty, ktoré sa nosia k nohaviciam od obleku, k džínsovým nohaviciam či chino nohaviciam. V lete prídu vhod voľné ľanové nohavice. Je možné využiť, kockované, kvetinové alebo etnické vzory a taktiež mnoho doplnkov: klobúky, šály, šatky, šperky, kožené opasky alebo traky, či tiež kožené alebo semišové topánky.

Tento štýl môžeme vidieť napr. u rockových a folkových spevákov či filmových hviezd, ako je Johnny Depp. Najdôležitejšie je pôsobiť nenúteným dojmom a kvázi náhodnosťou kombinovaných prvkov.

Pozrite si pánske vesty S’portofino >>>

Boho outfit

Zdroj: pinterest.com/ibizabohogirl.com

Štýl boho na každé ročné obdobie – ako ho nosiť?

Vzhľad boho sa spája prevažne s letom: vzdušné šaty, divoké súpravy pripravené na prázdninové festivaly a ľahké prírodné materiály, ktoré chránia pred slnkom a v horúčavách sa pohodlne nosia. Tento štýl ale môžeme využiť aj v šatníku na jeseň a zimu.

Pomôže nám v tom, charakteristické pre tento štýl vrstvenie a farebnosť, ktoré často nachádzame v skrini tejto sezóny (predovšetkým farby zeme). K tunike si môžete obliecť zvonové nohavice, a do každého outfitu – dokonca aj k tomu pánskemu – si môžete obliecť džínsovú alebo semišovú bundu, či kožený plášť. Skvele sa budú hodiť menčestrové košele a bundy s kožušinovou podšívkou. Za pozornosť stoja členkové a kovbojské topánky a čižmy. A taktiež nezabudnite na semišové tašky a ruksaky. Poznávacím znakom sa môže stať vlnené pončo, teplá vesta alebo klobúk.

Zdroj úvodnej fotky: sk.sportofino


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní