4 veci, vďaka ktorým starneš rýchlejšie počas spánku

4 veci, vďaka ktorým starneš rýchlejšie počas spánku
  • 11.10.2023
  • Michaela Kožáková

Spánok patrí medzi základné ľudské potreby. Dobrý spánok a kvalita spánku má výrazný vplyv na naše zdravie, preto by sme ho nemali podceňovať.

Starnutie počas spánku je fenoménom, ktorý zaujíma mnoho ľudí, pretože spánok je čas, kedy telo a pokožka prechádzajú rôznymi fyziologickými procesmi. Kvalita spánku sa však zhoršuje aj s pribúdajúcim vekom. 

Aby sme minimalizovali negatívny vplyv starnutia na pokožku počas spánku, je dôležité venovať pozornosť svojim spánkovým návykom a starostlivosti o pokožku. Ako si dopriať kvalitný spánok a zároveň eleminovať starnutie počas spánku?

Neprehliadni: Holenie ženskej tváre: Áno či nie pre tento netradičný trend?

Problémy so spánkom

Kvalitný spánok je v dnešnej dobe pre niektorých z nás luxusom. Kedy ste sa naposledy dobre vyspali? Asi musíte poriadne zahĺbiť v pamäti. Možno sa to nezdá, ale nedostatok kvalitného spánku má na nás značný vplyv.

Najčastejšími príčinami problémov so spánkom je nespavosť, narkolepsia (neurologické ochorenie, ktoré spôsobuje nekontrolovateľnú potrebu spať a náhle úpravy stavu vedomia), syndróm nespokojných nôh (človek počas spánku má potrebu hýbať nohami), nočné mory, stres, úzkosť, pracovné zmeny a nepravidelný spánkový rozvrh.

Identifikovanie príčiny a vyvinutie vhodného riešenia je kľúčové pre dosiahnutie zdravého spánku. Zmeny životného štýlu, terapia a lieky sú niekedy používané pri liečbe rôznych problémov so spánkom.

Aký vplyv má nedostatok spánku na naše zdravie?

Nedostatok spánku môže mať významný vplyv na fyzické a duševné zdravie jednotlivca. Aké sú dôsledky nedostatku spánku?

  • Ospalosť, únava a vyčerpanosť: Prvým a najzrejmejším príznakom nedostatku spánku je pocit únavy a ospalosti. Nedostatočný spánok môže viesť k neustálemu vyčerpaniu a zníženej energii počas dňa.
  • Znížená koncentrácia a pozornosť: Nedostatok spánku môže mať negatívny vplyv na kognitívne schopnosti, ako je koncentrácia, pozornosť a schopnosť riešiť problémy, ktoré môžu ovplyvniť výkonnosť v práci alebo škole.
  • Zhoršená pamäť: Nedostatok spánku negatívne vplýva aj na dlhodobú a krátkodobú pamäť. Spracovanie informácií a ukladanie nových skúseností môže byť komplikované.
  • Emocionálne problémy: Ak si nedoprajete dostatok hodín spánku, zvýšuje sa tým riziko výskytu emocionálnych problémov, ako sú úzkosť a depresia. Môžete byť náchylnejší na podráždenosť a náladovosť.
  • Fyzické zdravotné problémy: Dlhodobý nedostatok spánku zvýšuje tiež riziko vzniku rôznych zdravotných problémov, vrátane srdcových ochorení, cukrovky a nadváhy. Môže tiež oslabiť imunitný systém.
  • Problémy so spánkom: Nedostatok spánku môže spôsobiť problémy so samotným spánkom, ako je nespavosť alebo neregulárny spánkový cyklus.

Nadváha a spánok

Telesná hmotnosť a spánok sa navzájom ovplvyňujú. Vedeli ste, že nielen nedostatok spánku vedie k priberaniu na váhe, ale aj nadváha spôsobuje problémy so spánkom, čo môže naopak zhoršiť biologické procesy, ktoré prispievajú k priberaniu na váhe? Vedci zistili, že nedostatok spánku vytvára v tele hormonálnu nerovnováhu, ktorá podporuje prejedanie sa a priberanie na váhe.

Pozri aj: VIDEO: Inšpirácia na jesenný make-up a test noviniek Dior

Ako dosiahnuť kvalitný spánok? Čo zaručí dobrý spánok?

Dosiahnutie kvalitného spánku je dôležité pre celkové zdravie a pohodu. Ako si dopriať kvalitný spánok?

  • Vytvorte si dobré spánkové návyky a stanovte si pravidelný spánkový rozvrh: Snažte sa ísť spať a vstávať v rovnakom čase každý deň, aj počas víkendov. Pravidelný spánkový rozvrh pomáha synchronizovať vaše vnútorné hodiny spánku.
  • Vytvorte si relaxačný rituál pred spaním: Pred spaním si vytvorte pokojný rituál, ktorý vás uvoľní, ako napríklad čítanie knihy, meditácia, hlboké dýchanie či šálka obľúbeného čaju.
  • Vyhýbajte sa stimulantom: Vyhnite sa kofeínu, alkoholu a nikotínu niekoľko hodín pred spaním, pretože tieto látky môžu ovplyvniť váš spánok.
  • Ticho a tma: Vaša spálňa by mala byť tichá a tmavá. Zastrite závesy, aby ste minimalizovali svetlo zvonku, a zatvorte okná.
  • Optimálna teplota: Udržiavajte správnu teplotu vo svojej spálni, ktorá je vhodná pre spanie. Väčšina ľudí sa cíti dobre pri teplote okolo 18-21 °C.
  • Pohodlná posteľ: Investujte do kvalitného matraca a vankúša, ktoré podporujú správnu polohu tela a zabezpečujú pohodlný spánok.
  • Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku. Cvičte však niekoľko hodín pred spaním, aby ste dali svojmu telu čas na upokojenie.
  • Obmedzenie príjmu tekutín pred spaním: Obmedzte príjem tekutín, aby ste sa vyhli nočnému prebúdzaniu na toaletu.
  • Strava pred spaním: Jesť príliš veľké jedlá alebo jedlá s vysokým obsahom tuku pred spaním môže spôsobiť nepohodlie. Doprajte si preto ľahkú večeru.

Aká je ideálna dĺžka spánku?

Podľa štúdií krátke zdriemnutie by nemalo u dospelých trvať dlhšie ako 100 minút naraz a dokopy viac ako štyri hodiny spánku denne. Odporúčaná dĺžka spánku pre dospelých je od 6 až do 9 hodín, záleží to tiež od veku. Napríklad novorodenci do troch mesiacov by mali spať 11 až 19 hodín, zatiaľ čo tínedžeri od 14 do 17 rokov 7 až 11 hodín. Starší ľudia nad 65 rokov si vystačia s 5 až 9 hodinami spánku.

Regenerácia spánkom

Regenerácia spánkom je kľúčovým procesom pre celkové zdravie a pohodu. Počas spánku prebiehajú rôzne fyziologické procesy, ktoré umožňujú telu regenerovať sa a obnoviť sa. Počas spánku vytvára telo proteíny, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám a chorobám. Telo uvoľňuje rastový hormón, ktorý je dôležitý pre rast a obnovu buniek, tkanív a kostí. Spánok hrá dôležitú úlohu aj pri podpore imunitného systému, pomáha telu opravovať poškodené bunky a tkanivá. 

Čo je to predčasné starnutie?

Predčasné starnutie je stav, pri ktorom koža stráca svoju mladistvú pružnosť, čerstvosť a vitalitu rýchlejšie, ako je prirodzený proces starnutia. Tento stav môže mať rôzne príčiny a prejavy, a môže postihnúť nielen povrchovú pokožku, ale aj vnútorné vrstvy kože a telo ako celok. Expozícia slnečnému žiareniu, fajčenie, genetika, stres, nesprávna životospráva, nadmerné pitie alkoholu, ale aj nedostatok spánku či príliš veľa spánku urýchľujú proces starnutia.

Predčasné starnutie sa môže prejaviť rôznymi príznakmi, ako sú vrásky a tmavé kruhy, suchosť, strata elasticity, pigmentové škvrny, akné a iné kožné problémy.

Čo spôsobuje predčasné starnutie počas spánku? Ktorým chýbam by ste sa mali vyhnúť?

Zaujme Ťa: Ako kontúrovať tvár? Možno si to celý čas robila zle, objav JEDNODUCHÝ TRIK!

1. Neumytá tvár a spanie s make-upom urýchľujú starnutie

Spravila to už každá z nás. Hneď po návrate domov po prehýrenej noci s priateľmi ste si vyzuli topánky a namierili si to priamo do postele. Možno ste sa ešte vyzliekli. Obrovská chyba. Neumytá tvár a zanechanie make-upu na tvári je veľkým prehreškom, ktorý neprospieva zdraviu a ani kráse vašej pokožky.

Kombinácia make-upu, nečistôt a mastnoty, ktorá sa hromadí počas dňa, môže poškodiť vašu pokožku. Neodstránenie make-upu pred spaním je zlým kozmetickým zvykom, ktorý môže viesť k upchatiu pórov. Ak sú póry upchaté, môžu sa objaviť čierne bodky. Nebuďte prekvapené, ak sa vám na tvári začne objavovať i akné. Aby ste sa vyhli podobným problémom, vždy si pred spaním odstráňte make- up z tváre, poriadne si ju umyte vodou, prípadne si doprajte príjemný peeling.

2. Nedostatočný pitný režim

Hydratovaná pleť je odrazom vnútornej hydratácie. Dehydratácia sa na pleti môže prejavovať aj ako začervenanie, svrbenie. Pleť môže byť šupinatá, na pokožke hlavy sa môžu objaviť lupiny. Niekoľko štúdií dokázalo, že zvýšenie príjmu vody sa preukáže aj zlepšením stavu pleti.  Počas spánku telo stráca vodu. Majte preto vždy na nočnom stolíku pohár vody, ktorý po prebudení vypijete.

Pozor: Keď sme už pri tých tekutinách, je dokázané, že konzumácia alkoholu pred spaním môže spôsobiť okrem opitosti aj opuchnutú tvár. Alkohol spôsobuje dehydratáciu a môže narušiť spánkový cyklus a viesť k zhoršeniu stavu pokožky a predčasnému starnutiu.

3. Používanie množstva kozmetických prípravkov a produktov pred spaním

Reklamy v televízii, odporúčania influencerov na sociálnych sieťach s rôznymi kozmetickými produktami sľubujú zázraky na počkanie. Nočný hydratačný krém, nočné sérum proti vráskam, nočná maska - človeku sa zatočí hlava nielen z toľkého zmätku, ale aj z tých cien. Vyhnite sa kombinovaniu rôznych kozmetických prípravkov a vyberte si jeden, ktorý vám najviac vyhovuje. Používanie viacerých produktov môže mať totiž úplne opačný efekt v podobe podráždenej a začervenanej pokožky.

Odporúčame: Horúci trend v líčení z TikToku – vyskúšaš aj ty dramatický villain make-up?

4. Poloha počas spánku

I poloha dokáže ovplyvniť starnutie počas spánku. Každý z nás má určite svoju obľúbenú polohu, v ktorej sa nám dobre zaspáva alebo spí. Pokožka počas spánku reaguje na rôzne podnety a povrchy.

Ak spíte s tvárou zaborenou do vankúša, nebuďte ráno prekvapené, že máte opuchnuté oči alebo tmavé kruhy. Ak sa chcete vyhnúť podobným problémom, naučte sa spať ako princezné - na chrbte.

TIP REDAKCIE:  Vo videorecenzii sme sa pozreli na pomocníka, ktorý má venované problémy eliminovať. Otestovali vankúš Sleep&Glow Omnia! Vo videu sme sa pozreli na to, ako takýto špeciálne tvarovaný vankúš funguje a ako sa osvedčil v praxi.

ZĽAVOVÉ KÓDY na vankúš OMNIA

• ​15 % zľava platí do 31.12.2023 s kódom Kamzakrasou15

• ​10 % zľava platí od 1.1.2024 s kódom Kamzakrasou10

Predčasné starnutie a metabolizmus

Predčasné starnutie a metabolizmus sú vzájomne prepojené, pretože metabolizmus hrá kľúčovú úlohu pri rôznych procesoch v tele vrátane obnovy a udržiavania zdravia pokožky.

Nedostatok dôležitých živín a antioxidantov môže oslabiť schopnosť tela chrániť sa pred voľnými radikálmi a predčasným starnutím. Rovnováha medzi príjmom a výdajom energie je dôležitá pre udržanie zdravého metabolizmu. Nerovnováha, ktorá vedie k nadváhe alebo obezite, môže mať negatívny vplyv na metabolizmus a spôsobiť zmeny v pokožke vrátane akné a straty elasticity.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní